20. huhtikuuta 2017

Vihkijä on varmistunut!

Huomenna on jännittävä päivä, sillä pääsen osallistumaan häämessuille jotka eivät ole auki yleisölle vain ainoastaan alan ammattilaisille. Lennän nimittäin Love me do -messuporukan sekä toisen hääbloggaajan, Kiss, Love & Get married -blogin Outin kanssa Saksan Esseniin jossa järjestetään viikonloppuna European Bridal Week -tapahtuma. Parin päivän verran hääaiheista hulluttelua siis luvassa enkä malttaisi millään odottaa! Sitä ennen onkin kiva paljastaa omiin häihimme liittyvä tärkeä asia: meillä nimittäin on vihkijä!

Lähettelin sähköpostia Tampereen seudun maistraattiin jo todella hyvissä ajoin, eli viime keväänä kysellen vihkijää häihimme. Silloin maistraatista neuvottiin ystävällisesti olemaan asian tiimoilta yhteyksissä hieman lähempänä varsinaista vihkimisen ajankohtaa, joten odotin kiltisti vuoden ja lähetin uuden sähköpostin paikalliselle notaarille.

Vastaus tuli heti ja oli kieltävä. Valitettavasti hän ei pääsisi vihkimään, joten onnea voisi koettaa käräjäoikeudesta sekä eräältä yksittäiseltä henkilöltä, jolla oli vihkioikeus. Käräjäoikeudesta vastattiin, ettei heiltä saa aikoja ennen kuin neljä kuukautta ennen häitä, joten olin jälleen liian ajoissa kun tiedustelin vihkijää reilun puoli vuotta ennen häitä. Ja se yksittäinen henkilö jonka maistraatin notaari oli vinkannut ei vastannut yhteenkään hänelle lähettämistäni sähköposteista, joten hänen kohdalla täytyi luovuttaa heti kättelyssä.

Facebookin Häät 2017!-ryhmässä monet siviilivihkimistä suunnittelevat morsiamet ovat tuskailleet vihkijän saamisen vaikeutta. Milloin vihkiviä virkamiehiä ei ole vapaalla juhlaviikonloppuna, milloin taas juhlapaikka sijaitsee liian kaukana. Olen jopa törmännyt tapaukseen, missä virkamies kieltäytyi lähtemästä vihkimään toista pariskuntaa juuri meidän juhlapaikallemme. Kieltämättä ahdistus hääpäivämme vihkiseremonian suhteen alkoi kasvaa.

Kuva Pixabay

Sintin kummitäti Kirsi oli jo kysellyt vihkioikeuden omaavia työkavereitaan hätäavuksi, mutta vaikka olinkin kiitollinen yrityksestä auttaa asiassa, vihkijän matkakulujen korvaaminen eteläisestä Suomesta juhlapaikallemme Orivedelle ei oikein tuntunut enää mieluisalta. Etenkin, kun siviilivihkijälle maksetaan virka-ajan ulkopuolella suoritettavista palveluista jo erikseen 250 euron suuruinen palkkio. Mikäli vihkijää ei saataisi Pirkanmaalta, järkevien etäisyyksien päästä, pitäisi meidän hoitaa vihkiminen maistraatissa ennen varsinaista hääpäivää. Se vaikutti todella ankealta vaihtoehdolta, mutta rupesin henkisesti valmistautumaan siihen.

Kun neljän kuukauden rajapyykki ylittyi laitoin käräjäoikeuteen uuden sähköpostin. Skeptisesti jäin odottamaan paluuviestiä, jossa todettaisiin ettei kukaan virkamiehistä olisi kiinnostunut lähtemään Oriveden maaseudulle elokuun ensimmäisenä lauantaina suorittamaan vihkimistä, jolloin lounastauko maistraatissa jäisi viimeiseksi vaihtoehdoksi meille. Olin äärimmäisen helpottunut ja onnellinen kun sähköpostiin kilahtikin vastaus, joka alkoi sanoilla "Hei, vihkijäksi lauantaina 5.8.2017 virka-ajan ulkopuolella on lupautunut käräjänotaari..." On lupautunut! Pääsemme sittenkin naimisiin hääpäivänämme, kaikkien rakkaiden ystäviemme ja perheenjäsentemme läsnäollessa! Hurraa!

Nyt pitäisi enää miettiä vihkitilaisuuden sisältö. Siviilivihkimisen kaava on itsessään melko lyhyt ja ytimekäs, eivätkä notaarit kuulemma laadi samalla tavalla henkilökohtaista puhetta vihkiparille kuin kirkkovihkimiseen valmistautuvat papit. Saimme vihkijältämme muutamia esimerkkejä siitä miten vihkitilaisuuteen saisi hieman enemmän kuin mitä pelkkä vihkikaava tarjoaa, joten meidän tulisi istahtaa Tommin kanssa alas asian tiimoilta ja pohtia tarjottuja vaihtoehtoja. Se kaikki on kuitenkin enää hienosäätöä. Tärkeintä on, että sähköpostista löytyy kirjallinen lupaus vihkijän saapumisesta hääjuhlaamme. Ihanaa!

3 kommenttia:

 1. Jään ilolla seuraamaan blogiasi ja hääjärjestelyjänne :) Täältä saan varmasti kultaakin kalliimpia vinkkejä juhliin Einon Pirtillä, jossa itsekin häitä vietämme kesällä 2018.
  Tsemppiä ihan hillittömästi kaikkeen järkkäilyyn ja muista levätä sekä nauttia :)
  -Maiju

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, tervetuloa seuraamaan! Me olemme aivan fiiliksissä Einon pirtistä, joten onneksi olkoon teillekin mahtavan juhlapaikan valitsemisesta. :) Toivottavasti blogista on teidän järjestelyjen suhteen apua!

   Elän jossain ihme kumplassa jossa kuvittelen, että häihin on vielä vaikka kuinka paljon aikaa. Eihän niihin oikeasti ole! Mutta kyllä tässä kokonaisuus alkaa olla jo aika hyvin hanskassa. Ehkä. :D Kiitos tsempeistä, niitä ihan varmasti vielä tarvitaan!

   Poista

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!