14. huhtikuuta 2017

Tampereen pukuliikkeet

Meinasi unohtua kasvavan luonnostekstien pinkkaan tämä pukuasioita käsittelevä postaus. Se muistui mieleeni nyt kun kerran taas sumplimme rakkaan sulhaseni kanssa aikatauluja jolloin hän ennättäisi suunnata kaupungille pukuasioissa, vapaita iltapäiviä kun tuppaa olemaan melko rajallisesti. Olen hienovaraisesti yllyttänyt Tommia pikkuhiljaa ottamaan pukuasian hoitoon, etenkin kun häihin on koko ajan vähemmän aikaa, ja esimerkiksi mittatilauspuvulle pitää jättää hyvin aikaa valmistua. Ajatukset alkavat olla selvillä, mutta toteutus vielä on vaiheessa.

Tommi itse hoitaa omat pukuasiansa joskin itse tietenkin haluaisin olla mukana fiilistelemässä sulhaseni mahdollista häälookia. Kun minä olin poikien kanssa Levillä (hiihtolomalla, eli onhan siitäkin jo aikaa) tuumasin Tommille, että hänellä olisi lauantaina aamupäivällä mainiosti aikaa käydä tutkailemassa Tampereen pukuliikkeiden vaihtoehtoja rauhassa ennen Helsinki-Vantaalle suuntaamista. Itse kiinnostuin samalla selvittämään mitä vaihtoehtoja miesten pukushoppailulle Tampereelta löytyy, ja alan liikkeitä olikin yllättävän monta!

Koiso
Koiso on yksi Tampereen vanhimmista pukuliikkeistä. Se sijaitsee keskustassa Aleksis Kiven kadulla ja tarjoaa laajan valikoiman miesten vaatteita aina puvuista farkkuihin ja päällystakkeihin. Koisolta löytyy myös oma korjauspalvelu.

Tommi kävi Koisossa aika korkein odotuksin, sillä olihan kyseessä yksi kaupungin perinteisimmistä miestenpukimoista. Hän kuitenkin joutui toteamaan, ettei tainnut sittenkään kuulua kohderyhmään, sillä hän ei saanut osakseen ystävällistä tai avuliasta palvelua. Tympeästä vastaanotosta johtuen Koisoon tuskin on jatkossa enää asiaa. Harmi sinänsä.

Pohjanheimo
Koison ohella myös Pohjanheimo on perinteikäs tamperelainen pukuliike, sillä se on perustettu jo vuonna 1939. Nykyisiin tiloihin Hallituskadun ja Kuninkaankadun kulmaan liike muutti vuonna 2013 aikaisemmat 74 vuotta palvelleista tiloista Keskustorilta. Pohjanheimon kotisivuilla luvataan Suomen laajin kokovalikoima sekä asiantunteva ja asiakasläheinen palvelu. Liikkeestä löytyy paitsi laaja valikoima pukuja, irtotakkeja ja housuja sekä asusteita, siellä on myös mahdollista teetättää puku mittatilaustyönä. Tämän lisäksi liikkeen oma vaatturi hoitaa kaikki tarvittavat korjaustyöt, oli vaate sitten Pohjanheimosta ostettu tai ei.
Pohjanheimossa vastaanotto oli aivan toista luokkaa mitä Koisossa. Siellä Tommi otettiin heti ystävällisesti vastaan, hänelle esiteltiin pukuvalikoimaa ja etsittiin yhdessä sopivia sovitettavia vaihtoehtoja. Yksi italialainen puku olikin sekä väriltä, mallilta kuin istuvuudeltaankin juuri sitä, mitä Tommi haki. Siihen ei kuulunut valmiina liiviä, mutta sen saisi samalla kankaalla kyllä teetettyä. Ostopäätöstä ei vielä syntynyt sillä puvulla oli aika kova loppuhinta, mutta se jäi kyllä harkintaan. Kun kävimme yhdessä vielä katsomassa pukua oli se omaan makuuni hieman liian tumma, mutta katsotaan mihin Tommi asian suhteen päättyy.

Kisälli-Puku oli lopettanut, siitäkin huolimatta, että sekä kotisivut, että Facebook-sivut vaikuttivat aika toimivilta.

Kekäle
Kekäle palvelee verkkokauppana sekä kivijalkamyymälänä seitsemällä paikkakunnalla. Tampereen Kekäle sijaitsee Kauppakadulla ja sieltä löytyy verrattain perusvalikoima miesten pukuja (ainakin nettisivujen perusteella). Kekäleessä Tommi ei vielä ennättänyt käydä, mutta mikäli suinkin aikaa löytyy, myös siellä pitäisi pistäytyä.

Stockmann
Stockmann kannattaa ottaa huomioon etenkin Hullujen päivien aikaan, sillä silloin kuvasto on pullollaan tyylikkäitä miesten pukuja melko mukavilla alennuksilla. Kuten muissakin ketjuliikkeissä etenkin mustat ja siniset puvut on hyvin edustettuna, mutta harmaata ja etenkin liivillä varustettua kokonaisuutta on hieman hankalampi löytää.

Tommin kokemuksen mukaan puvut olivat pitkälti slim fit -mallia eivätkä ne muutamat, jotka mallinsa puolesta olisivat ehkä sopineet oikein istuneet kunnolla. Palveluun Tommi oli tyytyväinen, valikoimaan ei niinkään.

Sokos
Sokoksella Tommi ei käynyt, joten siellä voisi yrittää piipahtaa katsastamassa valikoiman.

Halonen
Halosella on yllättävänkin laaja valikoima Tommin sanojen mukaan peruspukuja ja siellä sai erinomaista palvelua. Yhtään liivipukua ei löytynyt ja kuten nykyinen trendi tuppaa olemaan, suurin osa puvuista oli slim fit -mallia joka ei Tommille istu. Muutamaa Turo Tailorin pukua mies sovitti, mutta vaikka Turon puvuista Tommi päällisin puolin pitääkin, sovitetuista puvuista mikään ei istunut oikein kunnolla.

BQ Räätälistudio
Hämeenpuistossa sijaitseva BQ Räätälistudio tarjoaa mittatilauspukuja, jotka teetetään Thaimaassa. Mitat otetaan täällä, kankaat valitaan täällä ja valmis puku sovitetaan täällä, Tampereella. Työ tehdään muuten Thaimaassa, mutta viimeiset fiksaukset suoritetaan Tampereen studiossa sovituksen jälkeen. Koska työ tehdään Aasiassa mittatilauspuvun hinta on merkittävästi edullisempi kuin monessa muussa paikassa teetetyllä puvulla. Luonnollisestikin työn laatu hieman epäilyttää, eettisyydestä puhumattakaan. Olen kuitenkin keskustellut muutamaan otteeseen Tampereen räätälistudion henkilön kanssa ja keskustelujen pohjalta haluan uskoa, että paikalliset räätälit saavat kunnolliset korvaukset työstään Thaimaassa.
Räätälistudiolla kävimme viime viikolla yhdessä, sillä Tampereen häämessuilta sai aika hyvän tarjouksen puvusta liivillä. Tarjous tosin umpeutui maaliskuussa, joten jos puku päätetään teettää heillä, pitää yrittää neuvotella alennukset uusiksi. Mittatilauspuvun ainakin pitäisi istua kuin hansikkaan ja tuleehan puku käyttöön jatkossakin.

Varmasti sopiva puku saadaan ajallaan. Teimme juuri varauksen virtuaaliseen perhekalenteriimme ensi viikon tiistaista, jolloin Tommi pyöräyttää puvun hankinnan konkreettisesti käyntiin. Enää on hieman epäselvää mistä se hankitaan, paljonko hinta-laatusuhde painaa, ja mikä puvun lopullinen väri tulee olemaan. Itse olin haaveillut hieman vaaleammasta väristä mistä Tommi itse innostui, joten varmaankin joudun nielemään omat mielipiteeni tässä asiassa ja tyydyn astetta tummemmassa harmaassa puvussa olevaan sulhaseen. Kaiketi tummempi harmaa on häiden jälkeisessä elämässä monikäyttöisempi kuin vaalea, joten sävy on perusteltu. Ja tärkeintä tietenkin on se, että sulhanen itse viihtyy päälleen valitsemassaan puvussa.

4 kommenttia:

 1. Jos tämä vaikuttaa mihinkään, niin ainakin Thaimaassa osataan räätälinhommat. Sinne on muuttanut kasoittain ompelijoita ja räätäleitä esim. Nepalista ja Intiasta, ja ymmärrykseni mukaan itse thaimaalaiset harvoin ovat liikkeiden ohjaksissa. Räätäleiden taso vaihtelee todella hurjasti, sillä halvimmissa paikoissa pukujen osia ei ommella yhteen, vaan liimataan. Hyvissä paikoissa taas jälki on ensiluokkaista. Mun mies teetti pari pukua ja läjän housuja ja kauluspaitoja Phuketissa, kun olin siellä töissä, ja niistä tuli ihan sikamakeita. Mittatilauspuku on aivan eri luokkaa kuin perus Dressmann-kama. :) Hyvän voi tottakai saada juurikin myös muokkaamalla valmispukua ompelijalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa! No olipa kiva kun sai vielä vahvistusta siihen, että Thaimaassakin tehty puku voi olla laadukas. Itse teetin jokunen vuosi sitten puvun Vietnamissa ja Tommi on teettänyt puvun aikoinaan Kiinassa, emmekä suoraan sanottuna kumpikaan ole aivan 100% tyytyväisiä pukujen laatuun. Mutta kyllähän silläkin on merkitystä, että yhteistyö suomalaisen toimeksiantajan ja thaimaalaisen tekijän välillä on jatkuvaa, eikä se olisi mikäli laatu olisi jatkuvasti surkeaa.

   Kiitos siis kommentistasi! :) Kyllä se saattaa vaakakuppi kallistua sinne thaimaalaisen mittatilauspuvun puolelle, etenkin kun liivipukuja ei meinaa valmiina edes löytyä.

   Poista
  2. Mun äiti on kans teettäny mittatilausmekon Vietnamissa eikä ollut siihen tyytyväinen. Se riippuu varmasti aika paljon paikasta, missä työt tehdään. Ehkäpä voisitte kysellä vähän lisää, missä tarkalleen ottaen tämä tamperelainen liike hommat hoitaa, miten he pitävät huolta laatutakuusta ja mitä tapahtuu sitten, jos ette olekaan tuotteeseen tyytyisiä (?). Meidän yhteistyöräätälit Phuketissa eivät veloittaneet vaatteista, jos asiakas ei ollut niihin tyytyväinen. Niitä muokattiin niin kauan, että lopputulos miellytti. Meilläkin on harkinnassa miehen puvun teettäminen häitä varten, ja kun Aasian reissuja ei ole lähimain tiedossa, niin olisi mielenkiintoista kuulla lisää teidän pukuprojektin etenemisestä, jos päädytte teetätykseen.

   Poista
  3. Mikäli päätämme teettää puvun tulen aivan varmasti kirjoittamaan siitä enemmän. :)

   Poista

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!