17. huhtikuuta 2017

Pääsiäisen lammashaaste suoritettu

Meillä pääsiäinen sujui jo kolmatta kertaa peräkkäin Tommin vanhemmilla Itä-Suomessa. Ajelimme sinne jo viime keskiviikkona ja saimme siten vietettyä hieman pidemmän loman anoppilassa. Pojat (niin pienet kuin tuo isompikin) nauttivat kovasti mummon ja ukin huomiosta ja minä nautin siitä, että sain nukkua pitkään, syödä paljon ja antaa hoivaamisvastuun kolmelle muulle aikuiselle. Ennätin kirjoitella blogitekstejä talteen, keskittyä hieman enemmän kuvaamiseen ja irtautua itsekseni kaupoille tai kuntoilemaan. 
Olen jo kahtena edellisenä pääsiäisenä antanut itselleni haasteen valmistaa lammasta tai karitsaa, sitä kun harvemmin tulee muuten tehtyä. Kaksi vuotta sitten se oli nyhtölammasta joka toimi vallan erinomaisesti rennompana juhlaruokana, viime vuonna valmistimme Tommin kanssa lampaan karetta sienirisoton kera. Se ei ehkä ollut mikään kympin arvoinen suoritus, mutta tulipa testattua. Tämän vuoden pääsiäisenä ajattelin pelata varman päälle melko ennakkoluuloisessa porukassa (mitä lampaaseen tulee) ja lähdin kaupan lihatiskille metsästämään karitsan sisäfilettä. 

Sisäfilettä ei enää lankalauantaina löytynyt, mutta ulkofilettä sain kauniiseen pakettiin käärittynä. Lihatiskin myyjä vielä ystävällisesti poisti siitä kalvot valmiiksi, ettei koko homma kaatuisi hampaiden väliin takertuviin ikäviin yllätyksiin. Tällä tavoin en myöskään itse teurastanut kauniita fileitä aivan pilalle.


Laitoin fileet paistamista edeltävänä iltana marinadiin. Tällä kertaa en etsinyt mitään valmista ohjetta vaan tein marinadin oman maun mukaan. Riskipeliä, mutta kun valitsee aineiksi valkosipulia, tuoretta timjamia ja punaviiniä ei sinänsä voi mennä kovin lahjakkaasti pöpelikköön. Mausteet ja lihat päätyivät pussiin ja pussi kylmiöön, jossa kävin sitä muutaman kerran kääntelemässä illan aikana.

Seuraavana päivänä otin lihat huoneenlämpöön noin tunnin ennen paistamista. Tommi pyyhki lihoista mausteet pois ja paistoi pinnat kiinni kuumalla pannulla. Sen jälkeen lihat menivät vielä uuniin hetkeksi ja lopputuloksena olikin aika pitkälti täydellisesti paistettu karitsa. Se pääsi lautaselle sitruunarisoton ja parsa-tomaattisalaatin kera. Anopin puolukkahyytelö viimeisteli koko helahoidon. Muistin vasta tänään, että olin tarkoittanut vielä salaattiin fetaa, mutta se unohtui kaikessa kokkailun melskeessä. Seuraavan kerran sitten!


Jälkiruoaksi tein vanilja-valkosuklaahyydykettä jossa oli mango-passionkiille. Se olikin kiva vaihtoehto tuorejuustokakulle jonka meinasin alunperin tehdä, sillä annosastioihin tehty jälkiruoka oli vaivattomampi valmistaa ja sitä tuli juuri sopiva määrä. Ei jäänyt anoppilaankaan moneksi päiväksi kakkua tuhottavaksi.


Tämäkin pääsiäinen on sujunut pitkälti herkutellessa. Mämmiä olen tuhonnut aivan urakalla, sillä pääsiäinen nyt vain on ainoa aika milloin sitä ihanuutta tulee syödyksi. Sen lisäksi parempiin suihin katosivat mm. tuliaisiksi tuomamme Pandan lakut ja ehkä vähän suklaata. Niin ja saatoin nauttia hieman kakkua kun treffasin Mutsi hoitaa -blogin Tarun kanssa Joensuun keskustassa lauantaina. Olipa huisan hauskaa jutella toisen häitään suunnittelevan bloggaavan äidin kanssa pitkästä aikaa! Tapasin Tarun Love me do -messuilla blogimiitissä ja siellä hyvin alkanut juttu jatkui kakkukahvien lomassa erinomaisesti. Toivottavasti kesällä onnistuisi uusintatreffit, sillä kertaa vaikkapa miesten ja lastenkin kanssa. Vaikka mukavaa oli höpötellä ihan vain kahdestaankin, rauhassa niiltä miehiltä ja lapsilta.

Mut hei kävin minä kerran kävelyllä, kerran uimassa tonnin ja kerran juoksemassa kuusi kilometriä! Aivan hyvin noin niin kuin lomaliikunnaksi.

Ensi pääsiäiseksi olisi sitten taas uusi lammashaaste edessä. Olisiko jo heittää ideoita?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!