18. huhtikuuta 2017

Karitsan ulkofilettä ja sitruunarisottoa

Pääsiäisenä lammashaasteeksi valikoitui karitsan ulkofile sillä halusin pelata varman päälle melko ennakkoluuloisessa pöytäseurueessa. Viime vuonna lammas ei ollut aivan nappisuoritus ja itse en ollut tyytyväinen myöskään annoksen aneemiseen ulkonäköön, joten tällä kertaa piti vähän skarpata.

Mutta vaikka lihan kohdalla pyrin valitsemaan helposti herkullisen vaihtoehdon, lisukkeen suhteen piti asettaa itselleen hieman haastetta. Eli jotenkin täytyi mahdollistaa epäonnistuminen. Olen jo pitkään halunnut kokeilla sitruunarisottoa ja samalla kun tiedostan sen sopivan melko varmasti paremmin kanan tai kalan kylkeen, päätin valmistaa juuri sitä karitsan kylkeen. Ja tietenkin omasta päästäni tekaisemalla reseptillä, ettei vain olisi liian helppoa. Huoh.

Annoksen visuaalista aneemisuutta vastaan tekaisin lautaselle vielä melko simppelin vihreän salaattipohjan johon paistoin lisäksi vihreää parsaa ja kirsikkatomaatteja. Se olikin yllättävän kiva kaikessa yksinkertaisuudessaan! Jos risotto ei olisi ollut niin hapan olisi salaattiin sopinut vaikka jokin balsamico kastikkeeksi, mutta nyt se toimi ihan tällaisenaan. (Muistin vasta seuraavana päivänä, että olin ajatellut lisätä salaattiin vielä fetajuustoa. Mutta enpä muistanut. Voisi toimia kaikesta huolimatta.)


Karitsaa neljälle
  • 600g karitsan ulko- tai sisäfilettä
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1/2 sipuli silputtuna
  • tuoretta timjamia
  • 1dl punaviiniä
  • mustapippuria ja suolaa myllystä
  • 1dl oliiviöljyä
Murskaa ja hienonna valkosipulinkynnet veitsellä. Hienonna sipulin puolikas ja revi timjami pieneksi silpuksi. Laita ne kulhoon ja kaada öljy päälle, lisää suolaa ja pippuria. Sekoittele ja painele hieman lusikalla niin, että maut irtoavat öljyyn.





Laita fileet muovipussiin (esim. 2 litran pakastuspussiin) ja kaada mausteseos päälle. Varmista, että mausteita tulee kaikkialle lihan päälle. Lopuksi kaada vielä punaviini pussiin ja sulje pussi tiiviisti. Kannattaa puristella suurin osa ilmasta pois pussista ennen sen sulkemista. Voit myös pyöritellä pussia hieman niin, että mausteet ja punaviini leviävät kunnolla.

Anna marinoitua kylmässä yön yli. Käy välillä kääntelemässä pussia.

Instagramseuraajat varmaan huomasivatkin tuon viinin jo pääsiäisen pyhinä. Löysin sen Alkon hyllystä ja rakastuin etikettiin niin mielettömästi, että otin sen siltä seisomalta mukaan. Toki ilahduin siitä, että sisältö oli luomua ja putelin hintakin oli vain kympin luokkaa, mutta olin hieman skeptinen etiketin perusteella ostetun viinin mausta - ne kun ovat useammin huti kuin hitti. Tämä viini oli kuitenkin jälkimmäistä ja nautiskelimme sitä parina iltana ihan vain sellaisenaan, mutta loput päätyivät lihan kylkeen tuomaan hapokkuutta marinadiin.

Ota liha huoneenlämpöön tunti ennen paistamista. Pyyhi marinadi siitä pois ja paista pinnat kiinni kuumalla pannulla. Käytä paistamiseen voita. Kun pinnat on nopeasti ruskistettu siirrä lihat uunipellillä tai paistovuokaan ja paista kymmenen minuuttia 100 asteisessa uunissa. Sisälämpötila saa olla 55 astetta, ei lämpimämpi ellei sitten nimenomaan halua todella kypsää filettä.

Nosta lihat pois pelliltä ja kääri ne folioon. Anna vetäytyä kymmenisen minuuttia.


Sitruunarisotto neljälle
  • 220g Arborioriisiä
  • 1 litra kasvis- tai kanalientä
  • 1/2 isosta sipulista tai 2 shalottisipulia
  • 1 (luomu)sitruuna
  • 2dl parmesanraastetta
  • 1/2dl tuoretta timjamia
  • 1/2 tuoretta sitruunamelissaa
Kuumenna kattilassa kasvis-/kanaliemi. Silppua sipuli hienoksi silpuksi ja paista hetki voissa pannulla. Kannattaa ottaa paistinpannu jossa on hieman korkeammat laidat.  Lisää riisit ja kuullota hetki niin, että riisit alkavat olla läpikuultavia. Vähennä lämpöä ja lisää lientä riisien päälle pieniä määriä niin, että riisit ehtivät imeä nesteen kunnolla.


Pese sitruuna hyvin ja raasta sen kuori. Halkaise sitruuna ja purista mehut kuppiin. Hienonna tuoreet yrtit ja jätä odottamaan.

Kun liemestä on noin puolet käytetty lisää sitruunamehu. (Itse lisäsin myös raastetun kuoren tässä vaiheessa, mutta tekisin sen ehkä sittenkin mieluummin vasta juuri ennen kuin risotto on valmista.) Kun risotto alkaa olla kypsää lisää tuoreet yrtit ja raastettu sitruunan kuori. Paista vielä hetki ja nosta sitten pois hellalta. Lisää parmesanraaste ja sekoita.

Annostele lautaselle ja asettele fileet päälle. Tarjoile vihreän salaatin kera.


Kokeilitko? Kerro miten onnistui!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!