14. marraskuuta 2016

Joulupuu tuo joulun vähävaraisille lapsille

Meillä on jouluna ollut aina todella, todella paljon lahjoja. Sitä ei ehkä lapsena ymmärtänytkään kuinka äärimmäisen onnekas olikaan kolutessaan lahjakasaa läpi ja löytäessään kauniiden paperien alta monia hyödyllisiä ja ihania lahjoja. Aikuisena joululahjojen merkitys muuttui, sillä lahjojen hankkimisesta ja antamisesta tuli monin verroin tärkeämpää kuin mitä niiden saaminen on. On ihanaa miettiä jokaista perheenjäsentä ja ystävää erikseen, pohtia millaisella lahjalla tänä vuonna pyrkisi yllättämään, ja mistä juuri hänen näköisensä lahjan löytäisi täksi jouluksi. 

Olen niin suuri lahjojen antaja etten ikimaailmassa suostuisi siihen, ettei tänä (tai minään muunakaan) jouluna anneta lahjoja. Kun joku tällaista ehdottaa, lähinnä uudemmat tuttavuudet (sillä lähimmäiset ihmiset jo tietävät ettei moinen käy minun kohdalla laatuunsa), kieltäydyn ilomielin saamasta lahjoja itse. Kukaan ei kuitenkaan voi viedä minulta sitä iloa, että saan lahjoa lähimmäiseni kerran vuodessa oikein kunnolla.

Omien lasten myötä joululahjoihin on tullut taas hieman uutta vinkkeliä, lapsuuden yltäkylläiset lahjavuoret kun ovat palanneet myös meidän perhejouluihin. Onneksi meillä kuitenkin avataan jokainen lahja ajatuksella, ihastellaan ja tunnustellaan jokaista paketista ilmestyvää lelua tai vaatetta, ja muistetaan olla kiitollisia kaikista asioista, joita Pukki tänäkin vuonna taas tuo. Olemme myös Tommin kanssa esittäneet Pukin apureille toiveita tarpeellisista lahjoista ja muistutelleet, että esimerkiksi kokemukset ovat paljon tärkeämpiä kuin suuri määrä muovisia asioita. Ja tietenkin joulun suurin lahja, näin aikuisen näkövinkkelistä nyt ainakin, on rakkaiden kanssa vietetty aika. Se jää paljon paremmin mieleen kuin yksittäiset tavarat.

Papun ensimmäisen joulun lahjakasa.
Jo vuosien ajan lahjojen metsästämisen lisäksi suuri osa joulumielestäni on muodostunut osallistumalla Seinäjoen Nuorkauppakamarin Joulupuu -projektiin. Joulupuu on hyväntekeväisyysprojekti, jossa kerätään lahjoja niille lapsille, jotka eivät muuten saa jouluna paketteja. Yleensä taustalla on perheen sosiaalinen ja taloudellinen tilanne, jolloin moni lapsi vauvasta teini-ikäiseen saattaa pettyä karvaasti jouluaattona. Nykyisessä yltäkylläisyyden maailmassa voi olla vaikea ymmärtää, että edelleen meillä Suomessakin on useita perheitä, joissa ei kukkaro vain taivu hankkimaan joululahjoja, vaikka kotona kuinka Joulupukkia odoteltaisiin. Joulupuu pyrkii mahdollistamaan sen, että Joulupukki muistaisi myös niitä lapsia, jotka muuten odottaisivat Pukkia turhaan.

Tänä vuonna en osallistu enää Etelä-Pohjanmaalla vaan täällä Pirkanmaalla, jossa mm. Pirkanmaan Nuorkauppakamari ry järjestää maakunnissa Joulupuu 2016 -keräyksen. Keräys suoritetaan seitsemässä kunnassa (Lempäälä, Urjala, Kangasala, Ylöjärvi, Parkano, Ikaalinen ja Orivesi) ja siihen toivotaan osallistuvan niin yritysten kuin yksityistenkin henkilöiden. Tampereella keräystä hoitaa Tammerkosken Nuorkauppakamari ry. 

Osallistuminen sinänsä on helppoa: ostat uuden lahjan haluamasi ikäiselle lapselle (0-17 vuotta), viet sen johonkin lähialueesi keräyspisteeseen ja lunastat itsellesi samalla paljon joulumieltä. Lahja voi olla myös itse tekemäsi, esimerkiksi villasukat, mutta on erityisen tärkeää, ettei pakettiin kääräistä jotain jo käytettyä. Ideana on antaa lapsille mahdollisuus edes yhteen uuteen tavaraan tai vaatteeseen, eikä siksi edes hyväkuntoinen mutta käytetty asia ole Joulupuun lahjatoiveiden listalla. Mitään rahallista summaa ei lahjalle kuitenkaan ole määritetty. Toiveena on myös, että paketteihin ei laitettaisi mitään syötävää, sillä allergioiden vuoksi moni makeinen saattaa jäädä syömättä.

Yksin ei Nuorkauppakamari tokikaan ole tätä tekemässä, vaan lahjojen jakamisesta vastaa aina paikallinen seurakunta, sosiaalitoimi ja/tai Mannerheimin Lastensuojeluliitto.On ollut ihanaa huomata, miten vuosi vuodelta samat ihmiset tuovat lahjoja Joulupuun alle ja kuinka uudet ohikulkijat saadaan tempaistua mukaan tekemään hyvää kertomalla projektista ihmisille. Seinäjoella nuorkauppakamarilaiset ovat olleet erityisen aktiivisia aina, sillä siellä jokaisena keräysviikonloppuna päivystetään Joulupuun luona ja innostetaan ihmisiä mukaan, pohditaan yhdessä lahjaideoita ja paketoidaan ihania asioita kauniisiin papereihin. Pirkanmaalla sen sijaan panostetaan siihen, että projekti ylettyisi mahdollisimman laajalle alueelle ja siksi keräyspisteitä onkin monen yhteistyökumppanin kanssa.

Koska omat päivystysvuoroni Seinäjoella ovat aina osuneet viimeiselle keräysviikonlopulle olen yleensä pyrkinyt itse hankkimaan lahjan tai pari niille lapsille tai nuorille, joille kyseisenä vuonna on tuntunut tulevan hieman muita vähemmän lahjoja. Aika usein esimerkiksi teini-ikäiset tuntuvat olevan ihmisten mielestä vaikeasti lahjottavia, joten olenkin usein hankkinut muutaman lahjakortin johonkin vaateliikkeeseen, pikaruokapaikkaan tai elokuvateatteriin. Kyllä silläkin luulisi jonkun teinin suupielet liikahtavan piirun verran ylemmäs kuin normaalisti. Viime vuonna hankimme Tommin siskolle ja tämän miehelle joululahjat Joulupuuhun, eli ostimme heidän lastensa kanssa samanikäisille lapsille lahjat. Tällä tavoin vältimme hankkimasta sukulaisten nurkkiin turhaa krääsää ja lahjaraha meni sitä enemmän tarvitsevalle.

Viime vuoden Joulupuulla äidin kanssa. <3

Yksi liikuttavimmista Joulupuu-muistoistani on viime vuodelta. Silloin nuori pariskunta tuli vauvansa kanssa Joulupuulle kun päivystimme vuorossa äitini kanssa. Heillä oli monta kassillista ihania lahjoja pienille vauvoille. Tuore äiti kertoi, että kun heidän esikoisensa oli syntynyt näin joulun alla ja kaikki sukulaiset olivat halunneet hirveästi ostella uusia vaatteita ja leluja lapselle, jolla oli jo paljon kaikkea, olivat vanhemmat pyytäneet saada lahjoittaa vauvan lahjat Joulupuulle. Ele oli äärimmäisen kaunis ja voisin kuvitella, että ratkaisu koko suvulle mieluinen. 

Usein olen myös ollut vastaanottamassa lahjoja kaveriporukalta, työporukalta tai perheiltä, joissa kaikki ovat jo aikuisia eivätkä koe tarvitsevansa mitään uutta. Monet yritykset ovat myös innostuneet osallistumaan suorittamalla lahjakeräyksen omassa firmassaan tai keräämällä kolehdin, jonka loppusumma lahjoitetaan Joulupuulle lahjoja varten. Mahdollisuuksia on monia, mutta kaikki menevät hyvään tarkoitukseen! Erityisen merkittävää mielestäni tässä projektissa on sen paikallisuus, sillä lahjat kerätään nimenomaan oman asuinalueen vähävaraisille lapsille ja nuorille. Projektin kautta pääsee siis konkreettisesti parantamaan omaa elinympäristöään.

En voi muuta kuin vilpittömästi kannustaa teitä kaikkia osallistumaan tähän projektiin jos vain suinkin oma tilanteenne antaa siihen pelivaraa! Lahjalla on suuren suuri merkitys sen saajalle mutta lahjan hankkiminen tuo kyllä erittäin lämpöisen tunteen myös omaan sydämeen. Vuosien kokemuksella voin sanoa, että tässä ollaan todellisen joulumielen lähteillä.


Kuva Pirkanmaan Nuorkauppakamarin sivuilta.

Käy tykkäämässä Joulupuu-keräys 2016 Pirkanmaan Facebook-sivuista niin pysyt kärryillä keräyksen suhteen! Lisätietoa keräyksestä löydät myös Pirkanmaan Nuorkauppakamarin Joulupuu-sivuilta täältä.

Niin, ja Joulupuu-keräys järjestetään siis ympäri Suomen! Oletko huomannut moista omalla paikkakunnallasi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!