5. lokakuuta 2016

Love me do: Muotinäytökset

Tänä syksynä Love me do -messuilla järjestettiin kaksi isompaa muotinäytöstä. Ensimmäinen oli kansainvälinen häämuotinäytös, jossa nähtiin huippuhäämuotitalojen tulevan kauden hääpukumallistoja. Mallistot oli juuri lanseerattu Lontoossa ja ne aloittivat kiertueensa saapuen Suomeen Lontoosta ja jatkaen matkaa New Yorkiin. Täällä Euroopan periferiassa yleensä eletään enemmän tai vähemmän jälkijunassa mm. häämuodin suhteen, joten olikin hienoa, että messut saivat solmittua yhteistyökuviot European Bridal Weekin kanssa. Pukuja oli useita kymmeniä Enzoanilta, Sincerityltä, Sweetheartilta, Lillian Westiltä, Morileelta ja Diane Legrandilta.

Euroopasta saapuneiden mallistojen lisäksi esillä oli myös suomalaisten liikkeiden pukuja. Catwalkilla nähtiin malleja Niinattaren, Valkoisen Kreivittären ja Ateljee Aarian valikoimista. Suomalaista osaamista esittelivät Aurora Raiskisen ja Irina Rogusin suunnittelemat puvut, sekä Afganistanista Suomeen muuttaneen Aziz Rasulin malliston puvut. Miesten puvut olivat Miesten Pukuhuoneelta ja GP Gasellilta eivätkä (harmikseni) tarjonneet kylläkään mitään, mitä ei olisi nähty jo. Tähän olisin kaivannut ehkä hieman uskallusta näyttää jotain uutta, rennompaa hääpukeutumista tai jotain, jolla perinteiseen pukuun olisi tuotu ripaus henkilökohtaista tyyliä. Britanniasta messuille oli saapunut Maggie Sottero by Happy Road sekä Minna Bridal & IndieBride. 

Itse muotinäytös toteutettiin kutsuvierastilaisuutena, johon oli saanut lunastaa lipun hintaan 10€/henkilö. Jokaiselle vieraalle ojennettiin tuore Häät-lehti sekä piccolopullo kuohuvaa, joten fiilis oli heti paljon spesiaalimpi kuin messuilla, joissa häämuotinäytökset ovat osa messujen yleistä ohjelmaa. Me hääbloggaajat pääsimme pääkallopaikoille ihastelemaan kauniita pukuja, upeita malleja ja vallitsevaa fiilistä eikä tilaisuus kyllä jättänyt kylmäksi tällaistakaan vierasta, joka hankkii vaatteensa enemmän tai vähemmän kirpputoreilta - eikä siis todellakaan seuraa viimeisintä muotia millään vaatetusalalla!

Muotinäytöksen hääpuvut olivat ihastuttavan toisistaan poikkeavia jolloin ei niin haitannut, että ainakin omasta mielestäni joidenkin merkkien ensi vuosi vaikuttaisi pitkälti siltä, miltä se on vaikuttanut viimeiset pari vuotta sen perusteella mitä itse olen hääpukuihin kiinnittänyt huomiota. Siinä missä monessa hääpuvussa oli tuttua pitsiä, kirjailua ja helmeä merenneitohelman päällä, oli virkistävää nähdä myös "perinteisemmästä" häämuodista poikkeavia pukuja. Kaksiosaiset puvut taitavat olla tällä hetkellä jonkin verran in (sekä boho-henkiset että perinteisemmät korsetti-helmayhdistelmät) samoin kuin pitsiset selkämykset. Näytöksen teeman mukaista boudoir-henkeä huokui monessakin puvussa. Päivän ehkä tärkeämpi muotinäytös oli kuitenkin Kotimainen häämuotinäytös jonka yhteydessä oli myös Vuoden suomalainen hääpukusuunnittelija-kilpailu. Itse jäin seuraamaan näytöstä catwalkin loppupäähän seisomapaikalle, sillä jouduin poistumaan paikalta ennen näytöksen päättymistä, joka harmitti suunnattomasti. Puvut olivat niin kauniita ja niin erilaisia, että ihan väkisinkin hymyilytti! Kisaan otti osaa yksitoista suomalaista hääpukusuunnittelijaa jotka ansaitsevat elantonsa taistellen kiinanpukuilmiötä vastaan ja vältellen nuppineuloihin tukehtumista. Rautaisia ammattilaisia melko marginaalisella alalla, ja kaikki naisia! (Käy tutustumassa kilpailijoihin täältä Love me do-messujen sivuilta.)

Jokainen kilpailija oli tuonut näytökseen kolme pukua joiden perusteella tuomaristo valitsi ensimmäisen Vuoden suomalaisen hääpukusuunnittelijan. Suunnittelijoiden tyylit poikkesivat melko paljon toisistaan, joka näin katsojan näkökulmasta oli todella ihanaa. Kerrankin tuntui siltä, ettei katso samaa pukua monta kertaa uudestaan catwalkilla (toisin kuin esim. hääpukukatalogeja selaillessa). Voisi kuvitella, että näihin pukuihin suunnittelijat olivat todellakin ammentaneet sitä, mitä itse ovat. Jos ei muuta, niin ainakin omaa monipuolisuuttaan!

Heidi Tuiskun mallistosta
Hanna Talsin mallistosta
Seija Arolan mallistosta
Aurora Raiskisen mallistosta

Suvi Leinosen mallistosta

Erityisesti Marika Mansikkamäen suunnittelemat kolme pukua jäivät poikkeuksellisesti vahvasti mieleen, sillä puvut oli suunniteltu käytettäviksi moneen eri tilaisuuteen. Ne oli rakennettu kahdesta eri osasta niin, että päällimäisen osan riisuttua jäljellä oli simppeli valkoinen maksimekko - joka sopii erinomaisesti tennareiden, farkkuliivin tai nahkarotsin seuraksi. Ihanan käytännöllistä ja hyvä vaihtoehto heille, jotka etsivät simppelimpää tyyliä ja haluavat ehkä ajatella hääpukuaan käyttövaatteena hääpäivän jälkeenkin. Todella kekseliästä!


Molemmat Marika Mansikkamäen mallistosta

En tosiaan ennättänyt katsoa koko showta loppuun, mutta kotona uutiset ennättivät jo minunkin korviini: Vuoden suomalainen hääpukusuunnittelijaksi 2017 valittiin Aurora Raiskinen. Olin jutellut Auroran kanssa päivällä kilpailusta ja hän totesi, ettei ole oikein sen kummemmin viitsinyt stressata asialla vaan ottaa löysin rantein koko homman. Näemmä kannatti! Onnea vielä kerran Auroralle, pukusi ovat upeita! Niistä ennätin tehdä oman postauksen heti viikonloppuna, käy lukaisemassa se täältä.

Kaiken kaikkiaan illan viimeisestä muotishowsta jäi todella hyvä fiilis. Tällaista osaamista me todellakin tarvitsemme Suomessa, ja koska meillä tällaista osaamista löytyy, se ehdottomasti ansaitsee enemmän huomiota mitä sille tähän mennessä on annettu. Toivottavasti vuoden hääpukusuunnittelijakilpailu toistuu vuodesta toiseen ja avaa portteja alan ammattilaisille sekä tuo heille näkyvyyttä myös kansainvälisesti. Vapise Vera Wang!


***
Pssst. Perjantaihin asti on aikaa esittää kysymyksiä sulhaselle häihin liittyen! Käy kysymässä täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!