12. lokakuuta 2016

Häämatkahaaveet osa 4: Malediivit

Syksy jatkuu ja passistani alkaa virta loppua. En muista milloin olisi päässyt viimeksi käymään niin, että passin uusimistarve tulee yllätyksenä. Tällä hetkellä suuri osa maailman matkakohteista on minulta poissuljettu, sillä monessa maassa vaaditaan passin voimassaoloa vielä kuusi kuukautta matkan jälkeenkin. Eipä löydy ei. Tosin mihinkä tästä nyt oltaisiin lähdössäkään, paitsi ensi viikolla Leville. Sinne vieläpä mennään lentäen, mutta passia reissulla tuskin tarvitsee.

Joka tapauksessa nyt kun viimeisestä ulkomaanreissusta on jo vuosi aikaa (sitäkään ei ole kovin usein tapahtunut viime vuosina), alkaa olla kaukomaiden kaipuu taas läsnä. Kun muistin kirjoitelleeni häämatkahaaveista (osa 1, osa 2 ja osa 3) voisin jatkaa samaa sarjaa ja suunnata tällä kertaa haaveissani Malediiveille.

Malediivit ovat paikka jossa en ole koskaan käynyt mutta haluaisin. Kyseessä on trooppinen saarten ja atollien muodostama paratiisi Intian eteläkärjen lounaispuolella. Noin 800 kilometrin saaristoon kuuluu kaikkiaan 1190 saarta ja atollia joista 200 on asuttuja. Kahdeksallakymmenellä saarella on matkailijoiden majoituspalveluita, joten valinnanvaraa romanttiselle rantalomakohteelle on tarjolla. Edes Suomen Ulkoministeriö ei keksi saarivaltiosta mitään pahaa sanottavaa vaan kehuu pitkin matkustustiedotetta siitä, miten turvallinen ja rauhallinen matkakohde Malediivit on. Ainoastaan pääkaupungin suhteen kehoitetaan noudattamaan erityistä varovaisuutta, mutta se nyt ei ole sinänsä kumma.

Kuva täältä.

Saarilla on ollut ihmiselämää jo peräti 2000 vuotta ennen ajanlaskun alkua kun muinaiset egyptiläiset, mesopotamialaiset ja intialaiset vierailivat saarilla merillä kulkiessaan. Ensimmäiset saaria asuttaneet ihmiset olivat Intiasta ja Ceylonista ja maan nykyisenä kielenä puhuttu divehi onkin sukua Ceylonissa puhutulle singaleesille. 1100-luvulta lähtien maassa siirryttiin buddhalaisuudesta islamiin ja seuraavat 800 vuotta saarta hallitsivat sulttaanit. Ensimmäiset eurooppalaiset tulivat Portugalista 1500-luvulla ja maa lopulta valtasi pääsaaren Malen vuonna 1558. Portugalilaiset karkotettiin parikymmentä vuotta myöhemmin ja hollantilaiset hallitsivat saarta parisataa vuotta, kunnes britit ottivat saaret haltuunsa vuonna 1887. Itsenäiseksi Malediivit tuli vasta vuonna 1965 ja oli sulttaanikunta, kunnes silloinen sulttaani syrjäytettiin vuonna 1968. Nykyään Malediivit on presidentillinen tasavalta jossa presidentti valitaan suoralla kansanvaalilla viisivuotiskaudelle enintään kahdesti. Pääuskontona on säilynyt islam.

Kuva täältä.

Pitkät valkoiset hiekkarannat, kirkas sininen meri ja päiväntasaajan takaama ilmasto houkuttelevat etenkin häämatkailijoita Malediiveille nauttimaan rauhasta, rantalomailusta ja vesiurheilusta. Malediiveja ympäröivät koralliriutat ja turkoosit laguunit ovat oivallisia paikkoja snorklaukselle ja sukeltamiselle, joka toisi mukavaa seikkailua rannalla löhöilyn vastapainona. Meille erinomaisesti sopisi se, ettei Malediiveilta juuri löydy bilemestoja tai shoppailua, sillä emme kumpikaan ole näistä asioista järin kiinnostuneita. Tosin lähivaltioissa löytyy tietenkin suurkaupunkeja, joissa esimerkiksi minun pienimuotoista ostoshulluttelua voisi toteuttaa vaikka ennen saarivaltion rauhallisille rannoille siirtymistä. Alkoholia saarilla tarjoillaan, vaikka kyseessä onkin muslimimaa, joten ainakin rantadrinkkien nauttiminen onnistuisi. Olen tosin havainnut, että tällaisissa trooppisissa kohteissa "pelkkä" tuoremehu on jotain niin käsittämättömän herkullista, ettei drinkki välttämättä vaadi mitään hedelmää kummempaa maistuakseen taivaalliselta.

Malediiveilla on tarjolla monenmoista majoitusta aina tasokkaista kylpyläpalveluista resort-tyyppisiin lomakeskuksiin. Häämatkaa ajatellen en voisi kuvitella paljon täydellisempää, kuin majoittua laguunien ylle rakennettuun bungalowiin jonka terassilta katsella turkoosia merta. Budjettimajoituksia saarilta ei kuulemma juurikaan löydy, joten mikään halpalomakohde Malediivit eivät ole. Senkään puolesta, että matkapakettien hinnat alkavat noin 2500 eurosta, matkajärjestäjästä riippuen.

Kuva täältä.

Liikkuminen saarilla tapahtuu pääasiassa jalkaisin, polkupyörällä tai veneellä. Ainoastaan pääkaupungissa Malessa on tarvetta käyttää autoa tai taksia, mutta suurimmaksi osaksi ihmiset taitavatkin suunnata pienemmille paikoille nauttimaan rauhallisesta meiningistä. Matkakohteiksi suositellaan pääkaupungin lisäksi Ari Atollia, Raa Atollia ja Addu Atollia. Ari Atoll on suomalaisten suosima paratiisisaari, jossa voi keskittyä rentoutumiseen ja hemmotteluhoitoihin. Raa Atoll on hieman syrjässä Pohjois-Malediiveilla ja paikalla onkin vain yksi hotelli. Addu Atoll on taasen Malediivien eteläosassa ja kuuluu maan asutetuimpiin seutuihin. Atolli koostuu seitsemästä saaresta ja sopii enemmän aktiivilomailijalle. Siellä voi mm. pyöräillä kolmen eri saaren välillä.

Koska saaret ovat varsin tasaisia ja toisistaan erillään, lomakohteilla on suhteellisen vähän muita aktiviteetteja kuin mahdollisuudet sukeltamiseen ja snorklaukseen. Jonkin verran on panostettu erilaisiin pallopeleihin, kuten jalkapalloon ja lentopalloon, samoin golfaaminen onnistuu ainakin joissakin osissa maata. Eri lomakohteissa järjestetään esimerkiksi joogatunteja, joka olisikin varmasti hauskaa rauhallisessa paikassa rannalla. Hotelleista löytyy kuntosaleja, jos joku haluaa hieman treenata kaiken löhöilyn vastapainona. Koska meri on niin välitön, erilaiset vesiurheilulajit ovat tietenkin turistien ulottuvilla melko helposti. Esimeriksi kajakilla melominen pitkin rantoja voisi olla hauskaa, eikä surfaamisenkaan kokeilu olisi täysin poissuljettua. Suurimmissa lomakohteissa on mahdollisuus shoppailla pääasiassa turistikrääsää, pääkaupungissa ostosmahdollisuuksia on toki hieman enemmän. 

Kuva täältä.
Kuva täältä.
 
Ehkä Malediivit olisi hyvä osa häämatkaa, se rentoutumiseen ja löhöilyyn tarkoitettu hetki jolloin häiden järjestelyistä saisi viimein rentouduttua. Voisi nauttia siitä, että on viimeinkin päästy naimisiin asti. Sellaiselle, joka nauttii pelkästä oleskelusta ja rentoilusta, Malediivit on varmasti erinomainen lomakohde. Koska me pidämme enemmän aktiviteeteista ja siitä, että voimme tehdä eri päivinä eri asioita, en oikein näkisi meidän viettävän viikkoa tai paria paikallamme maaten - edes Malediivien kaltaisessa paratiisissa. Tosin pyöräily, snorklaus ja käppäily tuo jo jonkin verran aktiviteetteja, enkä usko, että esimerkiksi paikallisen ruoan kokkauskurssia olisi mahdoton saada järjestymään tällaisessa turistikohteessa. Kaiken kaikkiaan Malediivien kuvankauniit maisemat kutsuvat viekoittelevasti puoleensa ja saavat haaveilemaan reissusta Intian valtamerelle. Ei ihme, että saarivaltio on häämatkalaisten toivekohde!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!