26. syyskuuta 2016

Suomalaisia lastenvaatteita

Me olemme ostaneet suurimman osan lasten vaatteista kirpputoreilta, ja ostamme edelleen. Jonkin verran olemme saaneet uusia vaatteita lahjana mm. isovanhemmilta ja se on oikein mukavaa, mutta harvoin sitä tulee ostettua mitään kaupasta itse. Aivan välttämättömiä, nopeasti tarvittavia kausituotteita kuten vaikkapa kurahousut tai toppakintaat on tullut noukittua läheisestä hypermarketista, ja nekin vasta sitten jos nopea Torin tai Facebook-kirppisten selailu ei ole tuottanut tulosta. Kenkien suhteen teimme pienen periaatepäätöksen, että pyrimme hankkimaan lapsille kengät uusina siinä vaiheessa, kun lapsi alkaa viettämään ulkoilusta suurimman osan ajasta omilla jaloillaan. Eilen metsästinkin sitten Papulle vedenpitäviä välikausikenkiä ja löysinkin sellaiset Prisman alelaarista. Vaatteet kuitenkin pyrimme löytämään jatkossakin hyväkuntoisina käytettyinä versioina.

Välillä havahdun kuitenkin selailemasta nettiputiikkeja erityisesti lastenvaatteiden osalta. Monesti pienemmät tuottajat tuovat markkinoille erityisesti värikkäitä kuoseja ja useissa tuotemerkeissä panostetaan paitsi vaatteen mukavuuteen, myös sen turvallisuuteen ja ekologisuuteen. Siitä, ettei vauvan body haise paketista otettaessa kiinalaiselta varastolta joutuu toki maksamaan lisähintaa, jonka vuoksi ainakin tämä kitupiikki usein päätyykin vain ihailemaan uuden kauden kuoseja, mutta toisinaan, etenkin joulupukin pakettiin, tulee tehtyä ostoksia myös kovemmalla rahamäärällä (etenkin näin kirppishintoihin tottuneen näkövinkkelistä).

Pidettyäni kotonani Nosh-vaatekutsut heräsin miettimään millaisia todellakin Suomessa tehtyjä, ei pelkästään suunniteltuja lastenvaatteita oikein löytyykään. Listaan tähän alle muutaman joihin törmäsin nettiä selaillessani.


Paapero

Paapero on vuonna 1990 perustettu yritys jonka ideana on oma suunnittelu, tekeminen ja tuotanto. Tuotteet ammentavat inspiraatiotaan Lapista ja niissä käytetään turvallisia ÖköTex-sertifikaatin saaneita materiaaleja. Paaperolla on myymälä Kemijärvellä jossa pääsee näkemään tuotteiden valmistustilat sekä tapaamaan tekijöitä, mutta Paaperon tuotteet ovat tietenkin hankittavissa kotiin myös nettikaupan kautta. Niin ja onhan siellä vaatteita myös aikuisillekin! Itse ihastuin näihin Lappimalliston Siimes-kuosin vaatteisiin.

Kaikki kuvat Paaperon verkkosivuilta

Melli EcoDesign

Melli EcoDesign sai alkunsa vuoden 2012 lopulla, kun keskosena syntyneen Melli-vauvan äiti päätti tempaista lastenvaatemarkkinoille merkin, josta löytyisi lastenvaatteiden lisäksi keskosille suunniteltuja vaatteita. Koska vaatteiden on tärkeää soveltua etenkin herkkäihoiselle lapselle ovat kaikki Melli EcoDesignin vaatteet luomupuuvillaa. Sen lisäksi, että itse vaatteet ommellaan Suomessa, myös kaikki merkin kankaat valmistetaan kotimaassa.

Olisinpa tiennyt tästä merkistä silloin kun Papu syntyi! Ainoat pienet, keskosille suunnatut vaatteet löysin NameIt-liikkeestä ja siellä tarjonta oli minimalistista ja värimaailma, noh, tylsä. Melli EcoDesignilla kuosit ovat raikkaita ja ihania, ja tältä merkiltä löytyy vaatteita myös aivan pienille vauvoillekin.

Keskosvaatteiden ohella Melli EcoDesignilla on ihania vaatteita myös isommille lapsille ja aikuisillekin, ja jopa kodintekstiilejä kuten petivaatteita ja harsoja. Sama kuosi toistuu eri kokoisissa vaatteissa, joten sisarukset voi pukea yhteensopiviin asuihin (kuten jostain kumman syystä nykyään aina haluaisin tehdä!).

Kaikki kuvat Melli EcoDesignin verkkosivuilta


Hilla Clothing

Tämä näytti jotenkin tutulta kunnes keksin, että tämän merkin tuote löytyy meiltäkin! Tommin sisko toi Hilla Clothingin potkupuvun Sintille lahjaksi, kun hän tuli katsomaan poikaa ensimmäisen kerran. Kauppareissulla kiinnitin huomiota siihen, että merkin tuotteita voi ostaa nettikauppojen ohella kätevästi läheisistä isoista marketeista kuten Prismoista ja K-Citymarketeista. Merkin tehtaanmyymälä löytyy Palokasta.Ja löytyy merkki toki verkkokaupastakin. Se on sekä suunniteltu että valmistettu Suomessa, ja kaikki sen kankaat valmistetaan ja painetaan kotimaassa. Hilla Clothing käyttää vaatteissaan GOTS-sertifioitua kreikkalaista luomupuuvillaa ja sen kuosien väriaineissa käytetään Ökö-Tex 100 -sertifioituja aineita. Ne ovat turvallisia pienille lapsille.

Kaikki kuvat Hilla Clothingin verkkosivuilta

Hauska yksityiskohta ovat merkin ekologiset henkarit, jotka on valmistettu 100% kierrätettävästä voimapaperista.


Myllymuksut

Myllymuksut sijaitsee täällä Pirkanmaalla, Juupajoella, jossa yrityksellä on vanhaan navettaan remontoitu Muksupuoti. Lisäksi tuotteita voi tilata verkkokaupasta sekä jälleenmyyjiltä eri puolilta Suomea. Jo kymmenen vuotta toiminut Myllymuksut on erikoistunut bambu-, hamppu-, luomu- ja merinovillakankaisiin. Luonnonkuituiset materiaalit sopivatkin hyvin herkkäihoisille tai heille, joilla on atooppinen iho. 

Yritys sai alkunsa kestovaipoista, mutta nykyään se tekee myös vaatteita niin lapsille kuin aikuisillekin. Lisäksi valikoimassa on mm. kantovälineitä ja kestokuukautissuojia. Myllymuksujen tuotteissa käytettävistä kankaista kaikki valmistetaan, värjätään, viimeistellään ja ommellaan Suomessa. Avainlipun lisäksi yrityksellä on Allergia- ja Astmaliiton myöntämä Allergiatunnus kangasvaipoille, liivinsuojille kankaisille terveyssiteille. Yritykseltä löytyvät sekä Öko-Tex 100 -sertifikaatti että GOTS-sertifiointi. Valmiiden tuotteiden lisäksi yritys tekee myös mahdollisuuksien mukaan tilaustöitä.

Kaikki kuvat Myllymuksujen verkkosivuilta

Muru

Muru on kahden tekstiilisuunnittelijan yhteinen lastenvaatemallisto jonka vaatteet valmistetaan 100% Suomessa. Materiaali on täyttä GOTS-standardin mukaista luomupuuvillaa josta neulotaan neulekangas Orivedellä. Varsinaiset tuotteet valmistetaan kotimaisten pienompelijoiden työnä ympäri maata. Muru on ollut olemassa vuodesta 2008 lähtien ja se palvelee asiakkaitaan eri jälleenmyyjien kautta (esim. Tampereella Kuopuksessa) sekä verkkokaupassa.

Murun vaatteet ovat värikkäitä ja osittain melko retrojakin. Etenkin perheen pienimmille Murulta löytyy yhtä jos toista, mutta hieman isommille lapsille tarjonta voi olla hieman suppeampaa. Merkin hupparit ja mekot näyttävät kuitenkin ihastuttavilta, ja löytyy Murulta ainakin legginsejä myös aikuisillekin. 

Voisin niin kuvitella tuon vihreän krokotiilihupparin Papun päällä! 

Kaikki kuvat Murun verkkosivuilta


Napikas

Napikkaan kaikki tuotteet valmistetaan myös Suomessa. Vuonna 2005 perustetussa perheyrityksessä vaatteiden ekologisuus ja eettisyys ovat tärkeitä ja ne suunnitellaan pitkäikäisiksi. Tuotteet ovat pääasiassa uniikkeja ja ne valmistetaan ompelimossa Kärsämäellä. Verkkokaupan lisäksi Napikkaan vaatteita voi shoppailla Napikas -kutsujen kautta.

Merkiltä löytyy monta omaa silmääni miellyttävää, hieman muita malleja ehkä hillitympiä vaatteita. Murretut sävyt myös ovat rauhallisia ja tyylikkäitä. Vaatteita on bodyista paitoihin ja takkeihin, mekoista housuihin ja pipoihin. Napikas on ainakin Facebook-sivujen perusteella ahkera messuilija, joten ehkä tähän merkkiin voisi törmätä joillain vaikkapa joillain tulevilla käsityömessuilla.

Kuvat Napikkaan verkkosivuilta

Suomessa siis edelleen suunnitellaan ja valmistetaan vaatteita! Jos tähän vielä lisäisi monet niistä ihanista merkeistä, joiden valmistusprosessi on viety maan rajojen ulkopuolelle lista jatkuisi vielä pitkälle. Pitäisi itsekin kunnostautua ajattelemaan enemmän sitä, millaiseen laatuun lapsensa pukee. Ostamalla tällaisilta pieniltä tuottajilta tukee paitsi eettistä vaateteollisuutta, tietenkin myös oman maan taloutta. Täytyy jatkossa pitää silmänsä auki muidenkin kotimaisten merkkien suhteen, jos vaikka tulevina vuosina sinne Joulupukin pakettiin päätyisikin jotain todellakin suomalaista.

Jäikö jokin merkki mainitsematta? Minkä merkkisiä suomalaisia vaatteita sinä olet ostanut teille kotiin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!