13. syyskuuta 2016

Puolukkakinuskikakku

Ja sitten täältä hormonimyrskyissä elävän äidin tunnetiloista takaisin kausiluontoisiin asioihin! Nimittäin edelleen nautitaan syksystä, eikös?

Mökkimetsissä kasvoi mättäät punaisenaan puolukkaa. Marjat olivat tänä syksynä suuria kuin karpalot ja tutun happaman maun ohella puolukat olivat suorastaan makeita, joten näitä herkkuja oli ilo saada sekä survoksena kylmiöön että kokonaisina marjoina pakkaseen. Anoppi tekee vuosittain puolukasta myös herkullista hyytelöä, joka sopii liharuokien kanssa vallan mainiosti.



Puolukkaa oli niin runsaasti, että ajattelin tehdä niistä kakun. Aluksi meinasin leipasta puolukoista piirakan, mutta jostain syystä hyydykekakku vei pidemmän korren. Harmillista kyllä mökiltä löytyi vain suuri irtopohjavuoka, joten tämä kakku on tällä kertaa tehty 26cm halkaisijalla olevaan vuokaan. Itse suosin yleensä pienempiä, noin 21cm halkaisijalla olevia vuokia, sillä niissä kakulle tulee korkeutta enemmän ja siten ne omasta mielestäni ovat myös näyttävämpiä. Lisäksi ne on helpompi saada mahtumaan jääkaappiin, ja itselleen voi uskotella, että leipoi pienemmän kakun kuin mitä isompaan vuokaan. Eli myös söi vähemmän, right?


Puolukkakinuskikakku

Pohja

  • 300g suklaahippukeksejä
  • 100g voita
Puolukkakerros
  • 2 dl puolukoita survottuna
  • 3 rkl sokeria (tai oman maun mukaan)
  • 3 liivatelehteä
Mascarpone-kermakerros
  • 250g mascarponejuustoa
  • 2,5 dl vispikermaa
  • 2 rkl vaniljasokeria
  • 2 munanvalkuaista
  • 5 liivatelehteä
Kinuski
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 dl sokeria




Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperia. Halutessasi voit sivellä vuoan reunat rypsiöljyllä ja "jauhottaa" tomusokerilla. 

Murskaa keksit kulhossa esim. lasinpohjan avulla hienoksi muruksi. Kaada päälle sulatettu voi ja sekoita tasaiseksi. Taputtele vuoan pohjalle tasaiseksi pohjaksi ja siirrä jääkaappiin odottamaan.

Laita kaikki liivatteet kylmään veteen. Jos puolukat ovat kokonaisia teen niistä survosta sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Sekoita sokeri joukkoon. Maistele koska survos on omaan makuusi sopivan makeaa, mutta ei liian imelää. 

Vatkaa vispikerma kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää mascarpone joukkoon vatkaten. Lisää vaniljasokeri.

Laita sokeri kattilaan ja sulata levyllä. Voit hieman paahtaa sokeria jotta se saa väriä. Lisää kuohukerma ja anna kiehua pienellä lämmöllä koko ajan vispilällä vatkaten noin kymmenen minuuttia. Anna jäähtyä hetken niin näet alkaako kinuski jähmettyä. Jos se jää todella juoksevaksi, voit kiehauttaa vielä pari minuuttia lisää. Anna jäähtyä hetken ja lisää kerma-mascarponeseokseen hyvin sekoittaen.

Kiehauta vettä ja sekoita puolukkasurvoksen liivatteet noin ruokalusikalliseen nestettä. Sekoita sitten puolukkasurvokseen. Jos survos on liian tönkköä voit lisätä hieman vettä.

Sekoita loput liivatteet noin kahteen ruokalusikalliseen kuumaa vettä ja vatkaa täytteen joukkoon.

Pese sähkövatkaimen terät ja kuivaa ne hyvin. Vatkaa sitten valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää vaahto kerma-mascarpone-kinuskiseokseen. 

Kaada vuokaan muutama isompi annos täytettä ja lusikoi puolukkasurvosta täytteen väleihin ja päälle. Käytä omaa taiteellista silmääsi. Jos teet kakun pienempään vuokaan eli saat siihen korkeutta. voit hyvin kaataa "välikerroksen" täytettä ja sitten toistaa marmoroinnin.





Jätä jääkaappiin ainakin neljäksi tunniksi hyytymään. Koristele kokonaisilla puolukoilla ja nautiskele kaffipöydässä. Tai missä nyt vaan.

2 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen kakku! Itsekin kannoin metsästä puolukkaa pakkaseen pari viikkoa sitten ja nyt täytyisi keksiä, miten marjat saisi sieltä vielä syötäväksi :D Täytyypä kokeilla tätä reseptiä. Pohdin myös blogissani, miten puolukoita voisi mahdollisesti käyttää häissä. Ainakin tämän syksyn suuret marjat olisivat varmasti olleet näyttäviä somisteita juhlassa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kakku myös maistui aika mainiolta! Itsekin pohdin mm. puolukoita hääsomisteina, ne sopisivat syksyisiin häihin vaikkapa lautasliinojen koristeeksi tai maljakkoon upotettuna aika kivasti. :)

      Ja miksei puolukka sopisi vallan mainiosti ainakin jälkiruokapöytään!

      Täytyypä seurailla jatkossa blogiasi. :)

      Poista

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!