28. syyskuuta 2016

Helposti hyvää tatista 1/3: Tattipasta

Paras tattiaika on jo mennyt, mutta onneksi pakastin takaa, että sienillä saa herkutella vielä pitkälle talveen. Me keräsimme Tommin loman aikana Tommin ja hänen vanhempiensa (sekä tietenkin poikien) kanssa kolmessa päivässä viisikymmentä kiloa tatteja, eikä urakkaan mennyt kuin muutama tuntia per päivä. Tokikaan kaikkia emme laittaneet omaan pakkaseen, eivät ne olisi missään nimessä mahtuneet, vaan niitä myytiin myös Dalla Valle Oy:lle, joka vie suurimman osan ostamistaan tateista ja muista sienistä Italiaan.




Kerääminen itse oli rentoa ja hauskaa, sillä eipä siihen paljon muuta vaadittu kuin kumpparit, pieni hedelmäveitsi ja kori. Muutama askel mättäiden keskellä sinne, toinen muutama tuonne, ja sieltähän niitä puski maasta. Metsä kaikui, kun Tommi iloissaan karjahteli "mie sain kakkosseeeeen!" Niin. Kun tatit jaetaan kuntoluokkiin, ja.. Noh, Tommi sai paljon kakkosia. Kolmisetkin vielä viedään Italiaan jossa niistä jauhetaan tahnaa.



Omaan pakastimeen päätyi kuitekin monta pussillista paloiteltuja ykkösluokan tatteja. Sieltä niitä sitten nuukaillen sulatellaan pitkin talvea, kunnes appivanhemmat kevättalvella tuovat loput omat tattinsa pakasteesta, ja sitten on taas millä juhlia pitkälle kesään. Tatti on erinomaista juuri sellaisenaan, viipaloituna ja sipulin kanssa pannulla paistettuna. Se sopii mainiosti leivän päälle, ja kastikkeen paloitelluista tateista tekaisee aivan hetkessä. Itse tykkään tehdä tatista kolmea ruokaa, joista yksi on ehdottomasti tattipasta.


Tattipasta neljälle
  • 500g tuorepastaa
  • 1 litra tatteja paloiteltuna
  • 2 salottisipulia
  • ½ dl hienonnettua tuoretta timjamia
  • voita
  • 2 dl (kuohu)kermaa
  • (1 dl valkoviiniä)
  • kasvisliemikuutio
  • suolaa ja pippuria myllystä
Hienonna sipulit ja kuullota niitä hetki voissa. Lisää tatit ja timjami ja paista kunnes sipulit ovat kypsät. (Lisää valkoviini ja kiehauta.) Lisää kerma ja kasvisliemikuutio ja anna porista pienellä lämmöllä sen aikaa kun keität tuorepastan. Mausta suolalla ja pippurilla.

Tuorepasta valmistuu todella nopeasti, joten varo ettei pasta pääse kypsymään liikaa! Paketin ohjeiden mukaan pari minuuttia todellakin riittää.

Annostele pasta lautaselle ja lusikoi reilusti kastiketta päälle. Raasta päälle parmesanjuustoa ja nauti annos valkoviinin kera.




Psst, uunissa paahdetut pekonilastut sopivat tatin kanssa mainiosti! Paahda yksi siivu pekonia per ruokailija uuninpellillä leivinpaperilla kunnes pekoni on mukavan rapsakkaa. Anna jäähtyä ja murenna pastan päälle. Nam!

3 kommenttia:

  1. Oih! Olen myös tattifani ja tulee ihan vesi kielelle kun katselee noita pulleajalkaisia herkkuja :) Tattipasta on munkin yksi suosikki, samoin lasagne. Jäi kiinnostamaan, mitkä ovat kaksi muuta suosikkiruokaasi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tatti on kyllä ihan paras ruokasieni! Se on täydellistä tuoreena, mutta erittäin herkullista vielä pakkasestakin, toisin kuin esim. kanttarelli joka muuttuu jotenkin kitkeräksi pakastimessa.

      Jos jaksat odotella viikon ja toisenkin, niin selviää loput kaksi tattiruokasuosikkia! ;)

      Poista
    2. Totta! Enpäs huomannutkaan tuota otsikointia 1/3 :D jee!

      Poista

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!