7. heinäkuuta 2016

Yksi maidoton äidinmaito, kiitos

Lienee käynyt selväksi, että Sintillä on ollut tarpeeksi vatsavaivoja ajamaan ainakin yhden vauvan ja yhden äidin kärttyiseksi. Olen antanut itseni ymmärtää, että oireet ovat viitanneet selkeästi koliikkiin ja kätilöksi valmistunut Kummikin tuntui olevan sitä mieltä, että isosta pelottavasta K:sta on kyse. Kolmen viikon iässä alkaneet oireet pahenivat lähes päivittäin niin, että juhannusviikolla mökkeillessä järvenranta raikui vauvan huudosta niin aamupäivällä, iltapäivällä kuin illallakin. Onneksi öisin sentään saivat sekä vauva, äiti, että kaikkien korvat levätä vatsakipujen aiheuttamalta itkulta.

Koliikkiin ei ole olemassa lääkettä, ellei sitten lue Cuplatonin ja Disflatylin kaltaiset apteekkituotteet sellaisiksi. Toisilla ne auttavat, toisilla eivät. Meillä ne eivät auttaneet. Vauvan hytkyttely sylissä tuntui tepsivän jonkin verran, samoin vauvan kantaminen vatsallaan jolloin paine pienessä mahassa todennäköisesti hieman hellitti. Minä ostin viime viikolla nopealla päätöksellä Tori.fi:stä löytyneen koliikkisitterin ja perjantaina kotiutin Facebook-kirppikseltä bongaamani Love to Swaddle-kapalon. Keinussa on mukava täristin sekä melodia, jotka saa kytkettyä päälle joko yhdessä tai erikseen. Ei tämäkään autuaaksi tekevä juttu ole, mutta välillä Sintti on jopa nukahtanut sitteriin joksikin aikaa ja jos ei muuta, poika viihtyy täristimessä sen verran, että äiti ennättää tehdä välttämättömimmät asiat ilman, että joutuu taiteilemaan jäbä toisessa kainalossa. Swaddle-kapaloon olen laittanut poitsun nyt öiksi kylvyn jälkeen niin, että olen imettänyt pojan tämän ollessa jo kapalossa. Sen jälkeen melko vetelä tyyppi on ollut hyvä röyhtäyttää ja siirtää unten maille, ja poitsu onkin nukkunut kapalossa melko mukavasti.
Sekä Kummi että neuvolan terveydenhoitaja mainitsivat vyöhyketerapian mahdollisesta avusta koliikkiin, mutta Kummi vinkkasi myös toisen mahdollisen helpottajan: äidin maidottoman ruokavalion. En oikein ymmärrä miksi äidin nauttimat maitotuotteet aiheuttaisivat imetettäville pikkuvauvoille vatsakipuja ja nykyään lääketiede onkin sitä mieltä, että äidinmaidosta siirtyy hyvin vähän allergeeneja lapselle. Samalla jossain todetaan, että äidinmaidon kautta vauva pystyy hellästi siedättymään eri ruoka-aineisiin, myös maitoon. Eli siirtyykö sieltä tissistä nyt mitään? Ja jos siirtyy, siirtyykö se turvallisesti? Mitä tästä nyt pitäisi sitten ajatella?

Mutta kieltämättä imetysdietin vaikutus olisi melko helppo testata. Hyvästi siis maito, juustot, ruokakerma ja maitoproteiinit. Hyvästi voi, jogurtti, suklaa ja etenkin näin kesäaikaan rakas ystäväni, jäätelö. Tommi vieläpä latasi arvontavoittona saamansa kolme rasiallista Jätskiauton tuotteita pakastimeen, ihan vain huutamaan nimeäni kuumina kesäpäivinä. Oijoi...Tervetuloa soija- ja kauratuotteet, joita olenkin testaillut reilun viikon ajan enemmän kuin koskaan ennen. Olen joskus käyttänyt soijamaitoa smoothieissani, mutta muuten maidottomat tuotteet ovat itselleni melko vieraita. Olin positiivisesti yllättynyt siitä, miten laaja valikoima maidon korvaavia tuotteita löytyy - ihan meidän pienestä lähikaupastammekin! Soijatuotteiden lisäksi tarjolla on kaura-, riisi ja mantelituotteita, ainakin. Ja sen lisäksi, että löytyy jotain millä korvata kahvimaito, kylmäkaapeista löytää tuotteita niin ruuanlaittoon kuin välipaloillekin. Viime viikolla olenkin etevästi testannut mm. kaurakermaa makaronilaatikossa ja soijakermaa uunikalan kyljessä. Hyvin toimivat molemmat eikä kummastakaan ruuasta olisi osannut mennä sanomaan, ettei kyseessä ollut normaalisti käyttämämme maitopohjainen ruokakerma. Kylässä kumosin marjapiirakan päälle soijapohjaista vispikermaa ja tuossa viime sunnuntaina kaadoin tuoreille soijamaitoon tehtyjen lettujen ja tuoreiden mansikoiden päälle soijapohjaista vaniljakastiketta.

Viikko sitten maanantaina aloitettu maidon välttely alkoi tuottaa tuloksia jo saman viikon keskiviikkona, sillä silloin Sintti ei enää saanut koliikkikohtauksiaan illalla lainkaan. Torstainakin oireet selkeästi helpottivat, vaikka iltapäivällä vatsaa kipristi selkeästi jonkin verran. Viikonloppuna ihmettelimme Tommin kanssa jo yhdessä miten erilainen poika meillä olikaan edelliseen viikkoon verrattuna. Sintti viihtyi uudella viidakkomatollaan, seuraili Sisun touhuja (sen mitä nyt tuon ikäinen vielä osaa toisen puuhia seurailla, mutta ainakin katseli oikeaan suuntaan) ja keskusteli muiden perheenjäsenten kanssa ilmeillä ja eleillä. Itkuakin toki on koettu, mutta täysin erilaista siihen karjumiseen ja vääntelehtimiseen, joka selkeästi aiheutui kipeästi vatsasta.Pitäisi ottaa ihan tavoitteeksi maistella maidon korvaavat tuotteet kunnolla läpi ja katsoa miten esim. riisi-, hasselpähkinä-, kookos- ja mantelimaito eroavat soija- ja kauramaidosta? Onko niissä kovasti eroja esim. proteiinin, hiilihydraattien ja maun suhteen? Mikä olisi se parhaista parhain, ykkösvaihtoehto maidottomaan ruokavalioon? Onko kyse pelkästä makuasiasta? Eroaako lippulaivamerkit markettien omista tuoteryhmistä jotenkin?

Arkiruoka näyttäisi onnistuvan ilman maitoa, samoin jälkiruoat. Letuissa soijamaito toimi vallan mainiosti, mutta mitenköhän pullan leipominen onnistuisi? Eikai siinä mitään ihmeellistä luulisi olevan? Onko jollain kokemuksia?

Välipaloina olen käyttänyt Alpron Go on -rahkoja, tai "rahkoja", sekä Yosan kauravälipaloja. Iltapalalla on uponnut soijajogurttia, kahviin olen lorauttanut soijamaitoa. Oatlyn kaurajuoma meni kahvissa omituiseksi eikä kyllä maistunutkaan kovin hyvältä, joten tein lopusta kaurajuomasta pannukakun. Se maistui vallan mainiolta. Tosin Oatlylta on aivan oma kahviin tarkoitettu juomansa, pitäisiköhän testata sitä? Maanantain junamatkalle Tommi toi matkaevääksi Oatlyn suklaakaurajuoman, joka muutes brändin kotisivujen mukaan on tarkoitettu lapsille. Oho.

Kun erilaisten merkkien tuotevalikoimia tutkii tarkemmin ihan innostuu mahdollisuuksistaan keittiössä. Harmittaako kun sipseihin ei saa tehtyä dippiä koska, noh, kermaviili? Ei hätää, Otlyllä on kaurapohjainen Fraiche johon varmaan saisi heitettyä dippiainekset sekaan! Puhumattakaan erilaisista pataruuista, joihin mielellään nakkaa normaalisti ranskankermaa sekaan tuomaan makua. Ja ilouutisia tälle tuorejuuston suurkuluttajalle: samalta valmistajalta löytyy myös levitettävä "juusto" joka sopisi vaikkapa leivän päälle. Huraa!

Näyttäisi siltä, että hymyilevän vauvan lisäksi tällä ruokavaliolla voi hymyillä myös äiti. Sehän se vasta olisikin tervetullut muutos.

2 kommenttia:

 1. Hei, mielenkiinnosta kyselen kuinka pitkään olit maidottomalla ruokavaliolla? Oletko vielä? Meillä 6viikkoinen poika,itkee paljon ja syli vain kelpaa. Yöt mened ok mutta päivisin ei nuku oikein... Nyt kasvoissa paljon ihottumaa,näppyjä. Pieree paljon ja kakka löysää. Mietin voisko olla maitoallergia....!?:\

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Olin täysin maidottomalla ruokavaliolla kaksi kuukautta, sen jälkeen rupesin tuomaan maitotuotteita pikku hiljaa takaisin ruokavaliooni. Aloitin hapanmaitotuotteista (jogurttia, piimää, sitten juustoja jne.) ja tarkkailin miten vauva reagoi. Kun ei tuntunut oirehtivan enää niin uskalsin ottaa lopulta kaikki maitotuotteet takaisin.

   Kuulostaa kyllä vastaavilta oireilta mitä meillä Sintillä oli, yöt olivat melko helppoja mutta päivät kamalia. Jossain vaiheessa yötkin alkoivat sitten olla huonoja, joten oli kyllä helpotus kun maidoton ruokavalio auttoi asiaan. Ystäväni pojalla alkoi myös samanlaiset oireet jonka lisäksi tuli aika voimakas ihottuma kasvoihin ja ympäri kehoa, hänelläkin auttoi kun äiti jätti maitotuotteet ja kananmunan pois.

   Itse en ollut ilman kananmunaa (joskaan en sitä normaalisti paljon syökään) mutta kuulemma usein neuvotaan jättämään myös se pois kun kokeilee maidotonta. Sinänsä tätä on helppo testata etenkin kun nykyään on niin hyviä korvaavia tuotteita! Joten suosittelen testaamaan, katso kuukausi tai pari miltä näyttää.

   Toivottavasti teillä alkaisi helpottaa! Oli todella rankkaa kun pieni oli niin kipeä. Siinä oli oma jaksaminen todella lujilla. Tsemppiä! Käy sitten kertomassa miten sujuu! :)

   Poista

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!