3. heinäkuuta 2016

Rommisuklaa-passionkakku

Kyselin taas kesän alussa Tommin toiveita synttärikakkunsa suhteen. Mitään lihatuotteita en luvannut tänä vuonna ottaa kuuleviin korviinikaan, mutta kun Tommi toivoi kakkuunsa rommia olin toiveeseen perin tyytyväinen. Oli sanomattakin selvää, että kakku vaati rommin kaveriksi suklaata, mutta en halunnut tehdä pelkkää suklaakakkua. (Kävimme Joensuussa Alkossa hakeaksemme pienen pullon rommia, tiedättehän, niitä minipulloja joita saa siitä kassan vierestä, mutta jotenkin ihmeellisesti Tommin ostoskoriin päätyikin 0,7 litran pullo Mount Gayta. Hups?) Tein jokin aika sitten passionjuustokakkua (entisten) työkavereideni käydessä luonamme after workeilla ja Tommi kovasti piti sen mausta, joten päätin ottaa passionin rommin ja suklaan kaveriksi tähän tuorejuustokakkuun.

Aikaisempi passiontuorejuustokakku oli yhdistelmä kahta eri ohjetta, mutta tähän tein täytteen omasta päästäni. Tummasuklaa ja rommi toivat mukavan täyteläisen maun tuorejuustokakun alempaan kerrokseen, kun taas passion ja sitruuna raikastivat kakun ylemmän kerroksen muodossa. Pohjassa käytin suklaakeksejä, sillä niistä tulee aina maistuvampi keksipohja kuin perus Digestivestä tai kaurakeksistä. Toki makeampikin, mutta eikai tuolla nyt kakussa niin väliä ole. Hieman olin huolissani siitä miten kakku tulisi hyytymään, täyte kun oli melko vetelää vielä vuokaan kumotessa, mutta hyvin liivatteet sen jähmettivät jääkaapissa. Luin jostain, en kuollaksenikaan muista mistä, myös erinomaisen vinkin siihen miten tuorejuustokakun reunat saa irtoamaan vuoasta nätisti ja kokeilin tämän kakun kanssa sitä ensimmäisen kerran. Kun öljyää vuoan reunat rypsiöljyllä ja "jauhottaa" reunat sitten tomusokerilla irtoaa kakku vuoasta todella hienosti. Tätä rupean käyttämään jatkossakin!

Tässä vielä ohje pieneen, 20cm halkaisijaltaan olevan vuokaan tehtyyn kakkuun.


Kakkupohja
  • 200g suklaakeksejä (vaikka niitä kaupan halvimpia suklaacookies-keksejä)
  • 70g voita sulatettuna

Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperia ja öljyä reunat rypsiöljyllä. "Jauhota" reunat tomusokerilla. 

Murskaa keksit esim. lasin pohjalla kulhossa, lisää sulatettu voi ja sekoita. Levitä keksimuruvoiseos vuoan pohjalle ja painele tasaiseksi. Varo reunoja, ettei tomusokeri lähde irti. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan.


Rommisuklaakerros
  • 5 liivatelehteä
  • 2 dl vispikermaa
  • 150g (tummaa) suklaata rouhittuna
  • 1 dl rommia
  • ½ dl muscovado ruokosokeria

Laita liivatteet kylmään veteen ja anna liota ainakin 5 minuuttia.

Vatkaa vispikerma ja sulata suklaa joko vesihauteessa tai jos uskallat, mikrossa. (Itse kerran koitin jälkimmäistä ja rikoin mikron. Olihan se vanha mikro, mutta traumat jäi.) Sekoita hieman jäähtynyt mutta silti notkea suklaa kermavaahdon sekaan.

Mittaa rommi ja ruokosokeri kattilaan ja kiehauta. Lisää lionneet liivatteet ja sekoita hyvin. Anna jäähtyä hetken.

Vatkaa rommisokeriliivate-seos kermavaahtosuklaaseen, kaada sitten kakkuvuokaan ja laita jääkaappiin jähmettymään. Anna jähmettyä ainakin nelisen tuntia ennen kuin lisäät seuraavan kerroksen.


Passiontuorejuustokerros

  • 5 liivatelehteä
  • 2 dl vispikermaa
  • 1 prk (200g) maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 prk (150g) Jam It Passionhilloa
  • ½ dl sokeria
  • 1 sitruunan mehu
  • 2 passionhedelmää

Laita liivatteet kylmään veteen ja anna liota ainakin 5 minuuttia.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon tuorejuusto sekä passionhillo.

Kaavi passioneista hedelmäliha siivilään joka on astian yllä ja painele niin kauan, että kaikki mehu on irronnut ja jäljellä on vain siemenet. Lisää mehu kermatuorejuustoseokseen.

Purista sitruunasta mehu kattilaan/astiaan ja kuumenna kiehuvaksi. Liota liivatteet mehuun ja vatkaa sitten kermatuorejuustoseokseen. Maista onko liian hapanta ja lisää tarvittaessa sokeria. Itse laitoin noin puoli desiä taittamaan sitruunan kirpeyttä.

Kumoa seos rommisuklaakerroksen päälle ja laita taas jääkaappiin. Anna hyytyä vähintään nelisen tuntia, mutta kakku on huomattavasti parempaa vasta seuraavana päivänä oltuaan kylmässä yön yli.

Koristele kakku passionhedelmillä ja suklaarouheella.




Kannattaa nostaa kakku huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Sillon kakku on ennättänyt hetken lämmetä ja maut tulevat paremmin esille. Koska kakusta on keitetty alkoholi pois voi sitä tarjota myös lapsille, joskaan ainakaan meidän jätkälle rommi ei tainnut oikein olla makuun. Samoin passionkerros taisi olla sitruunan vuoksi hieman liian myrtiä, kuten meillä päin on tapana sanoa. Keksipohja maistui kyllä hyvin!



Itse käytin valmista passionhilloa, mutta toki hillon voi korvata halutessaan oikeilla hedelmilläkin. Silloin täytynee hieman makustella monestako hedelmästä irtoaa tarpeeksi makua. Veikkasin, että kuusi passionhedelmää voisi ajaa asiaansa tämän kokoisessa kakussa, mutta en ole aivan varma. Ehkä kaikista hedelmistä ei kannata kaapia siemeniä mukaan, sillä niitä on passionissa runsaasti ja ne rouskuvat (omasta mielestäni) hieman ikävästi hampaissa. Tommi taasen piti nimenomaan tästä siementen tuomasta ekstrasta, joten makunsa kullakin.

Kahvin kanssa kakku toimi vallan mainiosti, vielä kun olisi ollut tummaa paahtoa... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!