21. kesäkuuta 2016

Kahden kyydin väkeä

Lähdimme perinteisesti Juhannuksen viettoon Tommin mökille Itä-Suomeen. Koska Sintti on vielä niin pieni en syttynyt ajatuksesta istuttaa poikaa reilua viittä tuntia autossa, eikä se olisi ollutkaan mahdollista ilman useita pysähdyksiä. Tommilla alkoi loma vasta eilen, joten matkaan oli lähdettävä vasta iltapäivällä ja monen pysähdyksen taktiikalla olisimme perillä vasta todella myöhään illalla. Viimeksi kun ajelimme koko perheen voimin kirkui nuorimmainen ensimmäisen vartin ja kun hän oli armollisesti nukahtanut aloitti esikoinen ujeltamisen, joka ei loppunutkaan sitten kun vasta kotipihassa. Etupenkillä kärsivä äiti harkitsi Parkanossa junaan hyppäämistä ja Ylöjärvelle ehdittyä liikkuvasta autosta hyppäämistä. Kotiin päästiin kuitenkin täysimääräisenä perheenä.

En siis ollut lähtökohtaisestikaan innostunut tästä monen tunnin perheautoilusta. Siksi päätinkin katsoa kuinka Tampereelta pääsisi lähemmäs mökkiä junalla. Ja kyllä se VR vielä sen verran kulkee, että eilen nousimme Sintin kanssa junaan lipulla, jonka määräasemana luki Kuopio. Sinttihän on jo kokenut junailija, sillä kävimme ensimmäisellä junamatkalla pojan ollessa kolmen viikon ikäinen - samoin teimme aikoinaan Papun kanssa.

Ei se junallakaan matkustaminen kuitenkaan ole mitään aivan kevyttä kamaa. Juna oli yllättävän täynnä joten vaikka saimmekin istumapaikan palveluvaunusta, kaksi pyörätuolia ja noin neljät lastenrattaat teettivät sen, että jouduin kärräämään omat matkarattaamme polkupyörille varatulle paikalle ja ottamaan melkein jo nukahtaneen Sintin syliin Jyväskylään asti. Kanssamatkustajat olivat kuitenkin erinomaista matkaseuraa ja eräskin rouva vaihtoi kanssamme paikkaa niin, että sain kaksi vierekkäistä penkkiä käyttöömme. Kun olin syöttänyt Sintin ja kastellut siinä samalla paitani ihastuttavasti melko märäksi laskin Sintin nukkumaan viereiselle penkille ja söin hieman eväitä, lounas kun oli jäänyt vähän vajaaksi kiireisen pakkaamishärdellin ja kiljuvan vauvan vuoksi.

Jyväskylässä junasta lähti paljon matkustajia joten loppumatka Pieksämäelle sujui mukavasti Sintin nukkuessa rattaissa penkkini edessä. Pieksämäellä vaihdoimme Intercitystä Pendolinoon ja ajelimme Kuopioon vauvan nukkuessa ihastuttavasti koko matkan päästäen juuri pihahdustakaan. Itse sain lueskella blogeja ja mukana roudaamaani lähes tuhatsivuista Matkantekijä-kirjasarjan viidettä osaa.


Kuopiossa meillä oli Sintin kanssa puolisen tuntia siihen, että Tommi ja Papu ennättivät autolla paikan päälle. Heillä oli ajomatka sujunut kuulemma kuin unelma ja takapenkillä oli matkustanut iloinen ja aktiivinen poika joka luki itsekseen, leikki pienellä helikopterilla ja kuunteli mielellään (äidin inhokkia mutta isin suosikkeihin lukeutuvaa) Martti Servoa sekä "Yyperin Pakeleita" eli Fröbelin Palikoita. Jätkä oli ollut kuin Naantalin aurinko. Koko matkan.Jopa Tommi vaikutti hämmästyneeltä siihen täydelliseen mielialan muutokseen mikä seurasi kun äiti istahti samaan kyytiin. Siihen loppui meinaan aurinko. Äitiä ja vauvaa tervehdittiin kyllä iloisesti, mutta loppumatkasta takapenkiltä kuuluikin vain valitusta joka äityi hitaasti mutta varmasti hysteeriseksi itkuksi. Vaikka varmasti äidille olikin helppo osoittaa mieltään, pelkkä pitkän päivän aiheuttama väsymyskin alkoi varmasti purkautua viimeisen tunnin ajomatkan aikana. Onneksi pienellä maanittelulla Papukin saatiin unohtamaan ikävät ajatukset ja kertoilemaan tarinoita automatkasta. Mökille päästiin melko täyspäisinä kaikki.Sunnuntain paluumatka ei sitten onnistukaan yhtä hyvin, sillä VR ei jostain syystä kulje Kuopiosta Tampereelle juuri ensi sunnuntaina. Muina sunnuntaina kyllä, juhannuksen jälkeisenä sunnuntaina ei. Junalla pääsisi Jyväskylään asti, mutta siitä pitäisi jatkaa bussilla eikä se oikein houkuta sen enempää kuin autossa istuminenkaan. Ehkä joudumme siis taipumaan autoiluun, mutta pitämään matkalla useamman tauon että Sinttikin pääsee venyttelemään.

Nyt kuitenkin saamme nauttia ihanasta mökkeilystä kauniissa järvimaisemissa. Ja jos mikään muu ei toimi, niin aina voi ottaa käyttöön Plan B:n!


Hauskaa juhannuksen odotusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!