29. kesäkuuta 2016

Juhannus pöydässä

Kuten tavallista, juhannuksemme kului järven rannalla Savossa, sillä olemme Tommin kanssa jakaneet toiselle tärkeät juhlat tasan: joulu vietetään minun lapsuudenkodissa ja juhannus Tommin perheen mökillä. Sinne matkasimme siis tänäkin kesänä, kuten voit lukea täältä.

Normaalisti olemme pyrkineet panostamaan juhannuksen ruokapuoleen tavallista enemmän. Tänä vuonna energiaa ei kuitenkaan meinannut oikein riittää, joten pöydässä oli totuttua aneemisemmat tarjoilut - ainakin omasta mielestäni. Sen lisäksi, etten jaksanut pohtia erikoisempia ruokia sen kummemmin, oli ruokavarastossa jo juhlittu juhannuksen pre-partyja: hyönteiset olivat vallanneet esimerkiksi suuren osan salaattitarpeista.

Juhannuksen juhlapöydässä oli sitten hieman riisuttu versio mansikka-halloumisalaatista, sillä siinä oli vain mansikkaa ja halloumia. Mansikatkin olivat unohtuneet rasiassaan muovipussiin, joten ne olivat hieman jo pehmenneet ennen kuin pääsivät nautittaviksi. Balsamicokastikkeen kanssa salaatti oli kuitenkin aivan maistuvaa, joten kukapa sitä nyt mitään vihreää olisi oikeasti kaivannutkaan. Tosin yritin hieman paikata pilkkomalla paprikaa, kurkkua ja kevätsipulia salaatiksi. Hätä keinot ja sitä rataa.




Ribsit ovat olleet perinteinen herkku juhannuksena ja olemmekin varioineet eri reseptejä menneinä vuosina etsien sitä täydellistä versiota. Tänä vuonna Tommi sekoitti tummaa muscovado ruokosokeria ja grillimaustetta keskenään, lisäsi sekaan hieman olutta, ja heitti seoksen ribsien päälle yöksi marinoitumaan. Melko simppeliä. Ne saivat paistua uunissa kolmisen tuntia jonka jälkeen ne grillattiin. Ribsit uitettiin siveltiin vielä Sweet Baby Rays-kastikkeella grillaamisen yhteydessä ja pisteltiin parempiin suihin melko koruttomasti. Mutta maku oli aivan mainio, joten näinkin yksinkertaisella reseptillä pärjää.





Ribsien kanssa grilliin päätyi myös tuoretta ananasta sekä parsasta ne varret, jotka eivät olleet varastossa päässeet vielä homehtumaan. Ötököitä ja hometta, hyvinpä oli ruoka-aineet suojattu tänä vuonna! Home pääsi pöytään kylläkin juuston muodossa yrittäessäni epätoivoisesti miettiä vielä jotain tarjolle laitettavaa. Puolukkahyytelön kanssa sinihomejuusto maistui kyllä oikein juhlavalta.

Jos jossain nähtiin hieman vaivaa, niin Tommin syntymäpäiväkakussa. Viime vuonnahan tein suklaisen pekonikakun, sillä sankari oli nimenomaan toivonut pekonia kakkuunsa. Tänä vuonna rajasin lihatuotteet kakkutoiveiden ulkopuolelle, mutta toivotin tervetulleeksi pyynnön sisällyttää rommia kakkuun. Kahvipöydässä tarjottiin siis rommisuklaa-passionkakkua, jonka tein edellisenä päivänä tekeytymään kaappiin. Siitä tarkempi resepti toisessa postauksessa.




Kaikesta angstaamisesta huolimatta pöydässä istui joukko perin tyytyväisiä ihmisiä. Vaikka tänä vuonna tarjoiluihin ei tullut panostettua juuri lainkaan ja vaikka osa ruoasta uhkasi pilaantua ennen tarjolle päätymistä, pienillä korjausliikkeillä juhannus maistui tänäkin vuonna oikein hyvältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!