16. kesäkuuta 2016

Friends&Brgrs revisited

Mainitsin edellisessä postauksessa, että pääsin eilen lepuuttamaan koliikkiäidin hermoja keskustassa, ja tässä postauksessa kerron miksi juuri keskustassa. Sain tällä viikolla yllättäen kutsun saapua Tampereen Friends&Brgrs:iin ravintolan feedback eventiin, jossa pääsin maistelemaan ruokalistan eri burgereita, muutaman uutuuden, sekä paljon puhutut ranskalaiset kaikilla dipeillä höystettynä. Tilaisuus oli järjestetty paikallisille bloggaajille ja vieläpä kaverin sai kutsua mukaan, joten haastoin Kummin (joka ei kyllä ikimaailmassa kieltäytyisi mahdollisuudesta purilaiseen) mukaan ja suuntasimme keskiviikkoiltana keskustorin kupeessa sijaitsevaan raflaan.

Itsehän kävin katsastamassa paikan jo silloin, kun se avasi ovensa Tampereella. Voit lukea aikaisemman tuomioni täältä, mutta lyhyesti summattuna: en ollut järin otettu. Pihvi keräsi kehuja ja paikan päällä leivottu leipä sai hieman ristiriitaista palautetta koostumuksen ollessa jees, mutta maun päätyessä hieman pullamaiseksi. Maistamani Chipotle Brgr sai toruja vähäisestä savuisuudestaan sekä siitä, että kastike tuntui katoavan muun burgerin joukkoon. Paljon kohistut ranskalaisetkaan eivät oikein järisyttäneet maailmaani, joten olin hieman pettynyt uuden paikan tarjontaan.

Lähdin kuitenkin ilomielin katsomaan muuttuisiko näkemykseni toisella kokeilulla!


Meidät otettiin ravintolassa ystävällisesti vastaan ja meille esiteltiin tilat, jotka koostuvat itse ruokailutilasta, leipomosta ja keittiöstä. Hampurilaisissa käytetyt sämpylät valmistetaan ravintolan omassa leipomossa, pihveissä käytetty liha jauhetaan keittiössä ja koko valmistusprosessia pystyy seuraamaan lasin takaa samalla kun nauttii valmiista purilaisista. Kun paikka oli päällisin puolin katsastettu siirryimme meille varattuihin pöytiin ja saimme kattavan infopläjäyksen ketjun taustoista, raaka-aineista ja tavoitteista. Nimenomaan raaka-aineiden puhtautta painotettiin ja Friends&Brgrs käyttääkin pääasiassa vain lähialueilla tuotettuja aineita sekä tarjoaa kaiken tuoreena. Mitään ei pakasteta, jauhelihapihvit ovat pelkkää paikan päällä jauhettua naudanlihaa jotka maustetaan vasta paistamisvaiheessa, ja esimerkiksi perunalajikkeiden valintaan käytetään aikaa ja vaivaa.Erityisen kiva juttu oli mielestäni se, että paikassa on tarjolla myös gluteenittomia sekä vegaaneja vaihtoehtoja. Itse pyysin saada maistaa gluteenitonta sämpylää, sillä monesti keliakikoille on tarjolla vain perin mauttomia vaihtoehtoja - jos edes niitä.

Classic Brgr on nimensä mukaisesti paikan klassikko, jossa sämpylän välistä löytyy salaatin, tuoreen sipulin ja juuston lisäksi luonnollisestikin jauhelihapihvi sekä Friends majoneesi. Vaikka burgeri oli melko suolainen, koko burgerin koostumus oli hyvä ja kokonaisuus toimiva. Classic on oiva peruspurilainen jossa nimenomaan pihvin erinomaisuus korostuu muuten yksinkertaisen mutta toimivan kokonaisuuden yhteydessä.Vegan Brgrin sain pyytämälläni gluteenittomalla sämpylällä ja täytyy todeta, että sämpylä oli yllättävän hyvä ollakseen gluteeniton. Tosin kuten muissakin vastaavissa, myös tässä koostumus oli omaan suuhun hieman omituinen. Kasvispihvi oli mukavan makuinen, siinä oli vahva kikherneen maku, välissä oleva sipuli oli todella herkullista ja purilainen oli kaiken kaikkiaan... ei niin ei-lihaisan makuinen mitä vegeversiot toisinaan ovat. Positiivista oli sekin, ettei gluteenittomasta sämpylästä tullut lisähintaa. Maistoin Vegan Brgria myös normaalilla sämpylällä ja totesin, että purilaisen maut tulivat normiversiossa paremmin esiin, joten täytyy taas olla tyytyväinen ettei itsellä ole vaivana keliakia tai muu viljaherkkyys.Kuukauden burgerina, eli Brgr of the Month oli Halloumi&Tzatziki Brgr. Kokonaisuutena se oli melko raikas ja kesäkauteen sopiva. Halloumi oli yllättävän pehmeää mutta maistuvaa, mutta tzatziki vaikkakin oli raikas, kaipasi mielestäni hieman ponnekkaammin vielä makua. Nyt se oli hieman liian kermaviilimäinen. Siihen kun lisäisi himpun verran vielä yrttejä kurkun seuraksi niin burger toimisi ehkä vielä hieman paremmin.Friends&Brgr:sin ranskalaiset ovat saaneet paljon huomiota niiden valmistusmenetelmästä johtuen. Ne nimittäin paistetaan kolmeen otteeseen. Viimeksi olin ranskalaisiin hieman pettynyt, sillä en pitänyt niiden koostumuksesta. Täytyy todeta, että edelleenkään Fresh Fries eivät olleet omaan makuuni parhaasta päästä. Ne eivät olleet tarpeeksi rapeita ja kaipasivat hieman lisää suolaa. Samalla kuitenkin eräs pöytäseurueemme jäsen antoi pisteitä siitä, etteivät ne olleet liian rapeita - joten makuasioita nämäkin. Ranskalaisten tuottamaa pettymystä auttoi huomattavan paljon se, että paikan neljä dippiä olivat erinomaisia. Friend's Mayo oli sinapilla ja ketsupilla maustettu perusdippi josta erityisesti Kummi tuntui syttyvän. Aioli oli piristävän erilainen, siinä maistui selvästi enemmänkin yrtit kuin valkosipuli. Valkosipulia löytyi sitten senkin edestä Vegedipistä josta en olisi kyllä uskonut, että kyseessä on kananmunaton majoneesi ellen olisi sitä tiennyt. Se sai ehdottomasti pisteitä ainakin minulta, eikä reilu valkosipuli haitannut ainakaan tätä maistelijaa laisinkaan. Omaksi suosikikseni nousi kuitenkin Chipotle, joka oli mukavan savuinen ja sopivan tulinen.

Maistelulistan ennakkosuosikkini oli uutuuspurilainen Chevre Brgr, sillä olen suuri vuohenjuuston ystävä. Burgeri oli kuitenkin pettymys. Juusto oli liian miedon makuinen ja muistutti koostumukseltaan enemmän tuorejuustoa. Burgerin välissä ollut paholaisenhillo oli taasen mielestäni aavistuksen liian makea, jolloin hillo nousi hallitsevaksi mauksi ja peitti muutenkin miedon vuohenjuuston alleen. Tämä oli harmillista, sillä kunnon vuohenjuustopurilaiselle on aina tilaa paikallisessa tarjonnassa. Kummi, myöskin vuohejuuston suurkuluttaja, oli kanssani samoilla linjoilla.Viimeinen pöytiin tarjoiltu burgeri oli Chipotle Brgr, jonka olinkin maistanut jo ensimmäisellä kerralla ravintolassa käydessäni. Olin hieman hämmentynyt siitä, ettei purilaisen välissä käytetty Chipotle dipin savuisuus päässyt nousemaan kunnolla esiin ja majoneesi vaikuttikin paljon miedommalta mitä ranskalaisia dippaleissa. Tämä kuitenkin selittyi ehkä sillä, että hampurilaisen välissä oli myös jalopeñoilla mausettua salsaa, jonka tulisuus peitti majoneesin makua alleen jonkin verran. Purilainen ei kuitenkaan ollut ainakaan omaan makuuni liian tulinen, joskin siitä jäi hieman pistelevä maku suuhun. Näistä vaihtoehdoista ottaisin varmaan edelleenkin Chipotle Brgrin, joskin luulen burgerin toimivan paremmin jos salsan jättäisi kokonaan pois. Tällaisenaankin se oli kuitenkin aivan hyvä kokonaisuus.No, mitkä fiilikset jäivät tästä kerrasta? Ainakin tulin siihen tulokseen, ettei uudessa paikassa kannata välttämättä käydä juuri avajaispäivänä. Ryysis oli silloin melkoinen, ruoan kanssa tuntui kestävän ja yleisen hälinän vuoksi paikkaan ei osannut oikein kiinnittää kunnolla huomiota. Minulta meni esimerkiksi ohi se, että hanajuomaa saa santsata niin paljon kuin haluaa jos maksaa 50 senttiä enemmän. Oli myös kiva kuulla paikan toimintatavoista erikseen, vaikkakin niistä voi lukea jonkin verran Friends&Brgrs:sin kotisivuilta. Tietenkin paikan päällä isännöivät ja emännöivät henkilökunnan jäsenet tekivät paikasta huomattavasti helpommin lähestyttävän kun annoksia pystyi kommentoimaan ja avaamaan keskustelua siitä, mistä pitää ja mistä ei. Tällä kertaa kiinnitti huomiota myös eri tavalla itse paikkaan ja esittelyn yhteydessä huomasi esimerkiksi leipomotilat, jotka viimeksi jäivät täysin noteeraamatta. Paikalla oli mukavasti ruokailijoita saapuessamme tilaisuuteen ja ainakin omien havaintojeni mukaan ruoka valmistui melko nopeasti toisin kuin avajaispäivänä, jolloin annoksia sai odottaa jonkin aikaa.

Oli myös mukava viettää iltaa kiinnittäen kerrankin kunnolla huomiota siihen mitä söi, mikä annoksesta teki erityisen ja miten eri komponentit erottivat annokset toisistaan. Viihdyin hyvin myös uusien ihmisten parissa ja saimmekin Kummin kanssa nauraa yhdessä pöytäseurueemme hyvässä hengessä heitetyille vitseille. Yleisesti ottaen fiilis oli hyvä. Ei edes kovasti haitannut se, että seurueen nuorin, 3 kuukautta vanha neitokainen, esitti perin kovaäänisiä näkemyksiä tilaisuudesta pitkin iltaa. Hieman siinä omat äidinvaistot olivat kovilla, tietyistä kehon osista puhumattakaan, mutta siitäkin huolimatta vapaailta omien poikien seurasta oli onnistunut.Kyllä minä edelleen pidän pääni siitä kumpi näistä samassa korttelissa toimivista burgerpaikoista on parempi, mutta ehdottomasti suhtaudun Friends&Brgrs:iin positiivisemmalla asenteella tämän vierailun jälkeen. Kummin mielestä Friends&Brgrs veti pidemmän korren Ohanasta, joten suosittelen kokeilemaan varauksetta molempia. Eilinen tilaisuus avasi erinomaisesti ruokalistan monipuolisuutta ja näytti, että toisinaan on hyvä testailla myös niitä annoksia joihin ensimmäisenä ei kiinnitä niinkään huomiota. Joten vaikka Chipotle Brgr jäi edelleen lempparikseni, odotan innolla tulevia kuukauden burgereita sekä muita mahdollisia uusia makuja, joita ruokalistalle tuodaan.

Jotain puhetta oli myös pirtelöistä? Ehkä paikalla kannattaa joskus käydä kokeilemassa siis myös jotain makeaa? Jäädään odottamaan!

2 kommenttia:

  1. Uuuh, näyttää niin hyvältä! Tuolla on pitänyt käydä noin tuhanteen otteeseen, mutta aina on ollut joko niin karmea tungos, ettei ole jaksanut jäädä jonottelemaan tai sitten aikataulut eivät ole vain antaneet vihreää valoa mihinkään lähtemiselle. Kiitos tästä, kiinnostus entistä korkeammalla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa käydä, peittoaa monet muut ketjut mennen tullen ja tarjoaa ainakin vaihtoehtoja usean eri purilaisen muodossa! :)

      Poista

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!