4. toukokuuta 2016

Häämatkahaaveet osa 2: Kuuba

Viva la revolución!

Jos minulta tai Tommilta kysytään parasta kohdetta jossa olemme koskaan lomailleet, on se melko varmasti Kuuba. Maa ui liiveihimme heti ensimmäisestä kerrasta ja jätti kytevän rakkauden tuohon Karibian meren kommunistiseen helmeen, jossa pääsimme vierailemaan alkuvuodesta 2012.

Tommi heitti seurustelumme alkuaikoina esille haaveen matkustaa lomalle Kuubaan, johon minä tietenkin tarrasin kiinni kuin takiainen. Kuuba! Sehän kuulosti eksottiselta, ja näin historiasta kiinnostuneena olin toki lukenut saarivaltion vaiheista etenkin suuren pohjoisen naapurinsa kyljessä. Kukaan ei varmaan ole välttynyt kuulemasta Yhdysvaltojen ja Kuuban välisistä selkkauksista etenkin kylmän sodan aikana ja saarivaltio onkin ollut Yhdysvaltojen kauppasaarrossa vuodesta 1961. Joulukuussa 2014 sekä Kuuban että Yhdysvaltojen presidentit ilmoittivat aloittavansa maiden suhteiden normalisoinnin ja joitakin taloussaarron ehtoja lievennettiin, esimerkiksi matkustusrajoituksia. Kauppasaarron purkamiseen vaaditaan Yhdysvaltain kongressin päätös, mutta ainakin Kuuba on jo poistettu terrorismia tukevien maiden listalta.

Kuva täältä.

Kuuban tasavalta sijaitsee Karibianmeren pohjoisreunalla. Nimitys "cuba" on peräisin tainointiaanien kielen sanasta "cubao", joka tarkoittaa "hedelmällistä ja yläkylläistä maata". Ja me voimme kyllä olla Tommin kanssa yhteisesti sitä mieltä, että sitä Kuuba todellakin oli.

Me varasimme aikoinaan Apollomatkojen kahden viikon lomamatkan, johon sisältyivät lennot Helsingistä Varaderoon ja takaisin. Välilasku tehtiin kumpaankin suuntaan Kanadassa. Varadero on turistien suosima all inclusice -kohde, jossa ei asu (juuri) lainkaan paikallisväestöä vaan aluetta kansoittavat hotellien asukkaat sekä palvelusväki, joka saapuu päivittäin työmaalle Varaderoa ympäröivistä kylistä ja kaupungeista. Me emme jääneet Varaderoon hetkeksikään vaan suuntasimme valmismatkaan kuuluneella bussikyydillä suoraan Havannaan, Kuuban pääkaupunkiin.
Kahden viikon Kuuban reissun aikana ennätimme ihastella köyhän mutta eläväisen valtion monipuolista tarjontaa niin, että pelkäsimme suorastaan pakahtuvamme. Siinä missä kuubalainen ruokakulttuuri ei ole mitään kovin ihmeellistä, ihmisten iloisuus ja rehellisyys, maan kauneus ja elämän leppoisuus tekivät meihin suuren vaikutuksen. Edes molempia pari päivää ravistellut vatsatauti ei saanut reissun synnyttämää tunnelmaa latistumaan kuin hetkeksi. Havannasta teimme kaksi muutaman päivän reissua, yhden UNESCO:n maailmanperintökohteeseen Trinidadiin ja toisen sikari- ja tupakkiviljelmille Viñalesiin. Näillä reissuilla yövyimme yksityisten ylläpitämissä kotimajoituksissa, casa particulareissa. Havannassa itsessään on paljon nähtävää ja reissun voi suunnitella vaikka pelkästään Ernest Hemingwayn jalanjäljille vieraillen kirjailijan huvilalla ja metsästäen legendaarisen kirjailijan suosimia drinkkejä ympäri kaupunkia eri baareissa käyden. Historiasta kiinnostuneille Havanna tarjoaa paljon kommunistisen maan vaiheita ja esimerkiksi henkilökultti on silmiinpistävää monissa osissa kaupunkia. Ja mitä ruoan epäkulinaristisuuteen tulee, se korvaantuu pitkälti sillä, että ruoka sekä tehdään että tarjotaan vieraille suurella sydämellä ja tunteella - erityisesti yksityisihmisten ylläpitämissä paladareissa, eli kodeissa toimivissa ravintoloissa.

Trinidad

Viñales ValleyNoh, Kuubassa on siis käyty jo. Mutta että vielä häämatkalle sinne?

KYLLÄ! Kuuba oli niin huikea kokemus ja jätti niin perinpohjaisen hyvän fiiliksen, että olemme todellakin kaivanneet sinne takaisin. Jopa siinä määrin, että välillä leikittelemme ajatuksella lähteä maahan koko perheen voimin. Vielä olemme kuitenkin jänistäneet niin pitkästä lentomatkasta lapsen kanssa, samoin kuin radikaalisti eriävästä bakteerikannasta. Mutta Kuuba, se on jäänyt kutsuvana mieliimme. Häämatka olisi oiva tilaisuus palata maahan pariksi viikoksi ja tutustua vaikkapa saaren kaakkoisosassa sijaitsevaan maan toiseksi suurimpaan kaupunkiin, Santiago de Cubaan. Myös ympäröivä meri antaa mahdollisuudet erimoisille elämysmatkoille, sukeltamiselle ja snorklaamiselle sekä kalastukselle. Polte palata maahan on ollut suuri etenkin sen jälkeen kun Yhdysvallat päätti palauttaa maiden väliset diplomaattisuhteet, sillä siinä missä kuubalaisten ihmisten elintaso saattaisi ajan myötä päästä parantumaan mm. lisääntyvän turismin sekä kasvavan ulkomaankaupan myötä, pelkäämme maan autenttisuuden ja... noh, tunnelman romuttuvan Coca-Colan, McDonaldsin ja Holiday Innin vanavedessä. Siinä, missä vielä 2012 naapurit auttoivat toisiaan, lapset pelasivat palloa metalliputkilla ja muovikorkeilla keskellä naapurustoa ja joku osasi aina suositella ruokapaikkaa tuttavansa olohuoneessa, potentiaalisesti lisääntyvän hyvinvoinnin myötä pelkäämme näiden asioiden kärsivän yksityisomistuksen lisääntyessä. Toki emme mekään tietenkään toivo, että ihmisten hyvinvointi ei lisääntyisi avautuvien rajojen myötä. Lähinnä toivomme, että Kuuba säilyttäisi osan siitä hyväntuulisesta selviytymisluonteesta, minkä se kaikkien näiden vuosikymmenten aikana on muodostanut ihmisiin.

Kuubaa siis voimme todella lämpimästi suositella aivan kaikille. Toivottavasti mekin pääsisimme sinne vielä uudestaan. Ennen McDonaldsia.

Psst. Olemme laatineet aikoinaan matkakertomuksen reissustamme blogin muodossa. Voit käydä lukemassa sitä täältä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!