27. toukokuuta 2016

Hääkorkkareiden prototyyppi

Niin, paljon on ollut puhetta niistä hääkengistä. Jostain syystä olen saanut päähäni, että haluan astella vihille punaisissa niittikorkkareissa. Koska sellaisia ei ole vielä ainakaan onnistunut löytymään valmiina, ei mistään Kiinan verkkokaupastakaan, ajattelin tehdä sellaiset itse. Niittejähän löytyy kyllä mistä tahansa verkkokaupasta, ja punaisia korkokenkiäkin on perin laaja valikoima olemassa. Ajattelin kuitenkin harjoitella kyseisten kenkien tekemistä nähdäkseni miten niitit kenkiin asettuvat, mikä sommittelu olisi paras, ja miltä kengät lopulta näyttäisivät - ennen kuin ostan ja tuhoan yhdet  tai useammat kengät aivan turhaan.

Ostin siis mustat nahkakorkkarit Fidalta hintaan 6,50 euroa ja tilasin aikaa sitten AliExpressistä ripakopallisen erilaisia niittejä, joiden yhteishinnaksi tuli noin 15 euroa. Niittejä tulen käyttämään myös muissa asusteissani sekä pöytäkoristeissa, joten kenkiin kuluvan summan laskeminen on hieman haastavaa. Mutta sanotaanko vaikka, että kenkiin menisi niittejä noin viiden euron edestä?Kaksi iltapäivää istuin olohuoneen sohvalla ja väkersin niittejä kenkiin. Tällä hetkellä toinen on jotakuinkin valmis. Aloitin kiinnittämällä niittejä kenkiin sinitarralla jotta saatoin hakea niiteille sopivaa paikka ilman, että rei'itän kengät ihan pilalle. Kun olin tyytyväinen malliin, jätin sinitarralla tuunatun kengän malliksi ja aloin tökkiä reikiä toiseen kenkään. Työkaluna käytin työkalukaapista kaivamaani pora- ja ruuviväänninsarjaa, jossa oli monta hommaan sopivaa erikokoista terää.

Kengän kantapäässä oli nahkainen vahvike, joka hankaloitti suuresti niittien työntämistä nahan läpi ja niiden kiinniruuvaamista. Lopulta kyllästyin ja revin koko vahvikkeen irti, jonka jälkeen reikien tekeminen ja niittien kiinnittäminen onnistuikin huomattavasti helpommin. Pisimmät niitit ovat ruuvikiinnitteisiä joten niiden kantaosa ruuvautuikin nahkaan perin jämäkästi kiinni. Kanta ei myöskään törrötä nahasta kovin ikävästi, joten kenkiä voisi periaatteessa varmaan käyttää ilman uutta kantavahvikettakin. Kaksi muuta niittityyppiä ovat kuitenkin sellaisia, että niiden kantapala painetaan niitin runkoon kiinni jolloin niitti lukittuu paikoilleen. Runko on eri niiteissä hieman eri pituinen ja ainakin noissa timanttiniiteissä kanta jää hieman reilummin törröttämään nahasta. Luulen, että sen vuoksi kanta on hyvä vuorata vielä joko nahalla tai mahdollisella geelityynyllä tai vastaavalla. Kolmas niittityyppi, nuo kantapäässä olevien korkeiden niittien välissä sijaitsevat pyöreät niitit, ovat taitettavilla hakasilla oleva malli. Se ei oikein meinaa pysyä, sillä hakaset eivät yllä nahasta läpi jolloin ne saisi painettua tukevasti paikoilleen. Täytynee katsoa löytyykö vastaavanlaisia, joissa olisi erilainen kiinnitysmekanismi. Nämä ovat selkeästikin ohuempaan materiaaliin tarkoitettuja.

Mutta tältä tämä prototyyppi nyt näyttää!


Hieman lopputulos poikkesi alkuperäisestä mallista, mutta mielestäni parempaan suuntaan. Tällä tavalla kengät ovat ehkä hieman "kevyemmät" kuin alkuperäisellä suunnitelmalla. En ole vielä ihan varma jatkanko niittejä myös kengän sisäsyrjälle vai jätänkö ne koristeeksi vain tälle nykyiselle puolelle. Välttämättä niittejä ei tarvita enää kengän toisella puolella. Hieman kutkuttaisi pohjien maalaaminen, näissä kengissä ehkä punaisella, mutta itse hääkengissä vaikkapa hopeisella glittermaalilla. Saa nähdä miten käy. Toinen kenkä vaatisi vielä saman käsittelyn jonka jälkeen tulisi ratkaista kantapään vahvikkeen laittaminen. Käyttäisikö kenkiä suutarilla joka asentaisi paikalle uuden vahvikkeen, vai yrittäisikö kotikonstein taiteilla kantaan jonkin suojan ettei kantapäät ole käytön yhteydessä heti auki? Täytynee miettiä asiaa.

Kenkien tekeminen oli hieman työlästä johtuen ehkä alkeellisista työkaluista ja perin huonosta työasennosta sohvalla rötväten, mutta lopputulos on kyllä aika kiva. Ainakin vahvistui ajatus siitä, että punaisia niittikorkkareita lähtisi tekemään hääkengiksi, kunhan tässä saisi löydettyä ne sopivat kengät jostain. Näillä mustilla voi kipsutella vaikkapa kesällä kaupungille elokuviin tai terassille, jahka sopiva hetki ilmenee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!