26. huhtikuuta 2016

Väriteeman tarkentumista

Aikoinaan blogia aloittaessani halusin määrittää häiden teemavärit, jotta häiden suunnittelu helpottuisi ainakin sen osalta. Mielestäni tietyn väriteeman toteuttaminen luo selkeyttä ja heijastaa sitä, että häitä on mietitty eheänä kokonaisuutena. Väreillä voi myös reflektoida hääparia, heidän mieltymyksiään ja luonteenpiirteitään näin halutessaan, mutta toisaalta kattauksen ja koristeiden väriksi voi valita surutta myös itselleen mieluisimman värin tai sävyn, joka omasta mielestään sopii häiden ajankohtaan ja vuodenaikaan.

Itse pyrin suunnittelussa toteuttamaan selkeää linjaa ja välttää liikaa sekamelskaa. Olen melko vakuuttunut, että tässä tavoitteessa tullaan ainakin jonkin verran epäonnistumaan, sillä ideoita kumpuilee tuon tuosta ja huomaan haalivani asioita talteen ajatuksella "tätäkin voisi hyödyntää häissä". Yritän lohduttaa itseäni sillä, että suuri osa esim. koristeista ja kattaukseen liittyvistä asioista ovat ainakin tähän mennessä löytyneet käytettynä tai kierrätettynä, joten ainakin vielä olen onnistunut välttämään suurta rahanmenoa häävalmistelujen suhteen. 

Vuosi sitten ajattelin, että häidemme teemaväreiksi sopisivat harmaa, punainen ja turkoosi. Vuoden mittaan harmaa ja punainen ovat pitäneet paikkansa, mutta turkoosi on pudonnut pois. Se alkoi tuntua hieman irralliselta muusta kokonaisuudesta, enkä nähnyt turkoosia juuri muussa kuin korkeintaan paperipompomien muodossa, ja koska kummallakaan meistä ei sen suhteen ollut suurempia intohimoja (Tommilla nyt ei tosin värimaailman suhteen muutenkaan tunnu olevan), niin päätin tipauttaa sen pois. Koristelen sillä kesäksi parvekkeemme ja se saa riittää. Punainen etsii vielä sävyä, sillä en ole osannut päättää haluaisinko nimenomaan kirkkaan punaista vai jollain tavalla murretun värin, esim. viininpunaisen. Ainoa selvä punainen jonka olen visualisoinut on kenkieni väri, enkä tällä hetkellä ole enää niidenkään suhteen aivan selvillä vesillä. Häitä varten ostamani glitter-Conssit ovat kimaltelevuutensa vuoksi hieman siltä ja väliltä. Tällä hetkellä hääsuunnitelmia tehdään seuraavanlaisen paletin johdolla:
Harmaa on saanut rinnalleen hopean, sillä sisäinen harakkani tuntee vetoa kaikkeen kimmeltävään. Olen aina pitänyt itseäni enemmän lämpimien jalometallien kuten keltakullan ystävänä, sillä mielestäni kulta sopii paremmin esim. ihonväriini. Viime aikoina olen kuitenin käyttänyt paljon hopeaa ja mieltynyt sekä hopean, että metallin eri sävyihin. Punainen ja kulta tuovat sitäpaitsi liikaa mieleen joulun, joten ne eivät mielestäni ole oikea valinta elokuussa juhlittaviin häihimme. Harmaan, hopean ja punaisen rinnalle tulee paljon valkoista, joka tasapainottaa ja selkeyttää linjaa. Esimerkiksi pöydät haluaisin pitää raikkaina valkoisilla pöytäliinoilla ja valkoisilla serveteillä, lisäten ripauksen harmaata ja hopeaa esim. kynttiläjalkojen, kynttilöiden ja servettirenkaiden muodossa. Valkoiset neilikat ja punaiset ruusut kirkkaissa lasimaljoissa keventävät pöydän ilmettä, vihreä luonto ja esim. pöytäkukista löytyvä vihreä pitävät teeman kuitenkin vuodenajan mukaisena eli kesäisenä. 

Kuva täältä
Vasemmalla oleva kuva täältä, oikealla oleva täältä.

Pinterest on luonnollisestikin auttanut selventämään teeman värejä. On käsittämätöntä mitä kaikkea löytyy yksinkertaisilla hakusanoilla kuten "grey red wedding"! Kun vain jaksaa väännellä ja käännellä erilaisia kuvailevia sanoja mitä mieleen juolahtaa, Pinterest tarjoilee valmiita kattauksia inspiroimaan ja ratkaisemaan mahdollisia ongelmia.

Näillä näkymin värit tulevat siis jakautumaan jotakuinkin seuraavasti:

Valkoinen.
Juhlien pohja, jolle kokonaisuus rakentuu. Valkoiset pöytäliinat, valkoiset servetit, valkoisia kynttilöitä ja kukkia. Sinne minne saadaan ripustettua, ehkä valkoisia honeycomp-koristeita ja pompomeja. Minulle tulee valkoinen puku, joskaan en usko, että se on aivan puhtaan valkoinen. Mutta norsunluu (eli ivory) ei niin paljon poikkea, ettäkö se vaatisi oman värileimansa. Koska sulhasen pukua ei ole niin kovasti vielä mietitty jää nähtäväksi tuleeko hänelle valkoinen paita. Luulen kyllä, että tulee. Hääkakku, jos vain ikinä saamme sellaista ihan aikuisten oikeasti tehtyä, tulee olemaan pääasiassa valkoinen.

Kuva 1, 2 ja 3.

Harmaa.
Juuri kun totesin, ettei sulhasen asua ole sen kummemmin mietitty haluaisin linjata, että Tommi pukeutuu häissämme harmaaseen. Harmaa on ehdottomasti enemmän hänen värinsä kuin esimerkiksi tumman sininen, ja musta taas on hieman liian jäykkä väri. Etenkin kun haluamme ajatella häitämme enemmän kesäfestareina kuin minään virallisina juhlina. Harmaa puku siis, tai ainakin osia siitä. Harmaata nähdään varmasti myös pöydissä tavalla tai toisella. Esimerkiksi harmaat tai hopeansävyiset kapeat kaitaliinat sopivat pöytiin valkoisten liinojen päälle ryhdittämään kattausta. Harmaat kynttilät valkoisten rinnalle tuomaan kontrastia. Ja mitä todennäköisimmin harmaata tulee olemaan esimerkiksi kutsuissamme ja muissa paperituotteissa. (Ostinhan myös juuri jokin aika sitten Facebookin hääkirppikseltä 63 kappaletta harmaaraidallisia paperipusseja, että varmaankin harmaata näkyy myös karkkibuffassa.) Valkoisten pompomien ja muiden paperikoristeiden rinnalla nähdään varmaankin vaaleanharmaata väriä. Ja ainakin toinen kaasoista on perin innostunut mahdollisuudesta pukeutua harmaaseen juhlissamme, joten jos tässä ei varo, niin kohta kaasotkin ovat teemavärien mukaiset.

Kuva 1, 2 ja 3.

Punainen.
Punainen tulee todennäköisesti olemaan suhteellisen pienessä roolissa häissämme, lähinnä tuomassa kontrastia muuten melko hillittyihin väreihin. Punaista on ehdottomasti oltava omissa hääkengissäni, olen suorastaan kehittänyt fiksaation asiaan. Ne täydelliset hääkorkkarit ovat vielä löytymättä, mutta tähän mennessä olen lähinnä etsinyt kiiltäviä (teko)nahkakenkiä. Punaista tulee löytymään mitä todennäköisimmin myös tukastani, sillä huomaan kesää kohden aina siirtyväni kohti punaista sävyä talvella hallinneen ruskean sijaan. Varsinaisessa juhlassa punainen tulee esiin ehkä enemmänkin kukkien, punaisten ruusujen merkeissä. Ne valkoisten neilikoiden ja harsokukkien kanssa kirkkaassa maljassa säväyttävät mukavasti vaaleaa kattausta. Ehkä punaista nähdään kutsuissakin, en vielä tiedä. Ja mikä estää tekemästä hääkakun sisustaa vaikkapa punaiseksi? Red Velvet on ainakin Kummin mielestä todella hyvää, joten pitänee testata sitä jossain vaiheessa kun pähkäilemme kaasojen kanssa kakkuasioita.

Kuva 1, 2 ja 3 (JJ House).

Hopea.
Hopea, glitter ja metalliset hopean sävyt tulevat tehosteeksi eivätkä siis ole mitenkään pääosassa väreissä. Niiden tarkoitus on lähinnä korostaa muuta kokonaisuutta olemalla melko minimalistisia mutta silti näkyviä osia häissämme. Ehkä Tommin puvussa on jotain hopeista sävyä? Ehkä kaitaliinat ovat hopean väristä kuitusilkkiä? Hopean värisiä niittejä löytynee ainakin morsiamen kengistä ja niistä paljon puhutuista lautasliinarenkaista, ja miksikäs irtoniiteillä ei voisi koristella esimerkiksi kirkkaita kukkamaljakoita? En vielä tiedä millaiset pöytänumerot meille tulee, vai tuleeko lainkaan, mutta niissä voisi hopeaa hyödyntää tavalla tai toisella. En ole myöskään pohtinyt lainkaan omia korujani hääpäivälle, joten hopeaa on mahdollista toki hyödyntää niissäkin mikäli mielii.

Näin. Kokonaisuus sinänsä alkaa hahmottua, mutta toki tässä on vielä pitkä matka varsinaiseen juhlaan. Ja nainenhan saa muuttaa mielensä vähän niinkuin kaikessa, eikös? Tällä hetkellä kuitenkin kokonaisuus vaikuttaa ainakin omassa mielikuvituksessani melko hyvältä. Saatuani viimeksi kotona käydessäni muutaman valkoisen pöytäliinan äitini varastoista omaan käyttööni ovat sormeni syyhynneet testailla ensimmäisiä pöytäkattauksia. Jahka tässä saa haalittua sopivasti erilaisia mahdollisia koristeita, tehtyä ensimmäiset lautasliinarenkaat ja käytyä poimimassa läheisestä Citymarketista Reilun Kaupan kukkia, voisin testailla miltä mikäkin päänisisäinen kokonaisuus näyttää pöydälle katettuna. Eikä yhtään liian ajoissa, näin vuosi ja neljä kuukautta ennen H-hetkeä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!