20. huhtikuuta 2016

Häämatkahaaveet osa 1: Unelmien roadtrip Yhdysvalloissa

Aloitan häämatkahaaveita koskevan postaussarjani Uudesta maailmasta.

Koska itse asuin kokonaisen vuoden (11,5 kuukautta) Yhdysvalloissa Rotareiden vaihto-oppilaana lukioaikoina, Jenkkilällä on sydämessäni ainutlaatuinen paikka. Asuin pienessä tuppukylässä Illinoisin osavaltiossa keskivalloissa ja vaikka vuoteen mahtui paljon suuria tunteita, päällimäiseksi jäi kaipaus rakkaaksi tulleiden ihmisten pariin sekä keskelle sitä ihanaa kieltä, jota voi vain amerikaksi kutsua. Vaihto-oppilasvuoden jälkeen olen käynyt maassa pari kertaa, viimeksi alkusyksystä 2013 jolloin vein Tommin tapaamaan isäntäperheitäni ja paikallisia ystäviäni, joista yllättävän moni asui vielä samassa kylässä yhdeksän vuotta yhteisen aikamme jälkeen.

Yhdysvallat vetää puoleensa. Jo vuosikaudet olen halunnut lentää kotiosavaltioni suurkaupunkiin Chicagoon josta jatkaisimme matkaa kohti länsirannikkoa kuuluisaa valtatie 66 pitkin. Matkalla voisi poiketa "kotikulmilla" Illinoisin eteläpäässä josta jatkaa kohti villiä länttä. Road 66 on kaikkien tuntema legendaarinen reitti joka halkaisee Yhdysvallat alkaen Chicagosta, Illinoisista ja päättyen Santa Monicaan, Kaliforniaan.

Kuva täältä

Reilu 3700 kilometriä pitkä reitti perustettiin vuonna 1926 ja se oli yksi alkuperäisistä liittovaltion valtateistä. Reitti kulkee Missourin, Kansasin, Oklahoman, Teksasin, New Mexicon ja Arizonan läpi päättyen Kaliforniaan. Vuonna 1985 virallisesti lakkautettu reitti on osittain edelleen toiminnassa ja käyttää nimeä Historic Route 66. Legendaarisen valtatien tappioksi koitui vuonna 1956 kirjoitettu Interstate Highway Act -laki, jonka myötä Yhdysvaltoihin rakennettiin tehokkaammat Saksan autobahneja ihannoivat liikenneyhteydet.

Mutta koska vanhoja tieosuuksia on avattu uudelleen ja uudistettu, ainakin osa reitistä olisi mahdollista ajaa nauttien samalla huikaisevista maisemista. Puhumattakaan siitä fiiliksestä, mikä historiallisella reitillä syntyy. Amerikkahan elää autoilusta ja Route 66 tarjoilee ison osa jenkkikulttuuria. Aikoinaan perheet lähtivät yhteiselle lomalla pakaten teltan ja eväät autoon ja huristellen pitkin valtaisaa valtiota paikallisia nähtävyyksiä katsellen. Edelleenkin yhdysvaltalaiset voivat hoitaa suurimman osan asioista nousematta auton ratista, mm. käydä pankissa, postittaa kirjeet, noutaa ruokaa ja katsoa elokuvia. Olen nähnyt jopa kirkollisia ja terapeuttisia palveluita drive in -versiona. Perin kätevää, etten sanoisi!

Toki tällainen matka ei ole ensinnäkään kaikista halvimmasta päästä, eikä sitä myöskään suoriteta minkään kahden viikon lomajaksolla. Vaikka Yhdysvallat on edullisia autoja pullollaan eikä polttoaineen hinnatkaan hierrä suomalaisen tankkaajan hermoa, jo pelkästään lennot Yhdysvaltoihin ovat melko hintavia ellei sitten voi lähteä koska vain - ja täten kytätä halpoja hintoja. Lisäksi yhdensuuntaisilla road tripeillä tulee ottaa huomioon erillinen maksu, jonka moni autovuokraamo veloittaa siitä, ettei autoa palauta takaisin lähtöpisteelle. Auton vuokraaminenkin on oma lukunsa ja syö osan budjetista. 

Kuva täältä

Auton voi toki ostaa itärannikolla ja myydä reissun lopuksi länsirannikolla, mutta Yhdysvalloissa (kuten tietenkin muissakin maissa) on hyvä muistaa vakuutusten merkitys. Amerikka on lakisyytteiden luvattu maa, joten on hyvä varautua kelvollisilla vakuutuksilla jotka edesauttavat mahdollisten kolarointien ja muiden haavereiden kohdalla. Vuokrafirmoissa vakuutukset on otettu automaattisesti paremmin huomioon, mutta oman auton kohdalla asia saattaa unohtua helpommin. Useimmissa osavaltioissa hyväksytään suomalainen ajokortti, mutta kansainvälisen ajokortin tai virallisen USA-käännösliitteen hankkimista suositellaan etenkin pidemmillä matkoilla ja jos oma ajokortti syystä tai toisesta ei ole englanniksi. USA-liitteen voi kuitenkin hankkia kohtuu edullisesti (14 eurolla) Autoliitosta ja se on voimassa vuoden myöntämispäivästä. Suomalainen ajokortti tulee esittää aina USA-liitteen kanssa. Usein auton vuokraaminen edellyttää 21 vuoden ikää ja kaikkien alle 25-vuotiaiden tulee maksaa nuorten kuljettajien lisämaksu. (Tämä ei tosin koskisi meitä, olemmehan jo perin kypsässä iässä mahdollisen häämatkan aikoihin.)

Moottoripyörän vuokraaminen kutkuttaisi huomattavasti autoa enemmän, etenkin kun kesällä omassa pihassa komeilee yksi, toisinaan jopa kaksi kappaletta Harley-Davidsoneja. Tommi kertoo mielellään tarinaa muutosten vuodestaan, kun emäntä vaihtui 11 vuotta nuorempaan (se nuori uusi emäntä tässä moi!), auto vaihtui kuusi vuotta nuorempaan, ja perheeseen tuli Harley-Davidson Sportser XL1200, tai kuten meillä sanotaan "Traci" (kyllä, juurikin sen lähinnä miesten piireissä kuuluisan Traci Lordsin mukaan). Itsekin olen pitänyt kaksipyöräisistä aina ja suorastaan hihkuin kun sain pari vuotta sitten ajettua teinivuosien mopokortin tilalle moottoripyöräkortin ja lainattua kesäpeliksi isäni 1100 Yamaha DragStarin pariksi viikoksi. Viime kesänä Tommi taikoi puolivahingossa pihaan toisen Harrikan, tällä kertaa 1250 kuutioisen Night Rod Specialin. Pääsimme yhdessä heittämään yhden illan reissun Pirkanmaan pikkuteillä eräänä kesäiltana anopin jäädessä lapsenvahdiksi, ja oli se vain hienoa hommaa. Tuohiseen kihlasormukseenikin Tommi löysi materiaalit yhdellä moottoripyöräreissullaan. Joten häämatka kaksipyöräisen päällä sopisi ainakin tälle pariskunnalle melko hyvin!


Kesän 2015 iltareissulta. Edessä "Rodi", takana "Traci".

Moottoripyörän vuokraaminen onnistuu siinä missä autonkin ja monet matkanjärjestäjät räätälöivätkin valmiita matkapaketteja juurikin vaikkapa tuolle kuuluisalle tieosuudelle numero 66. Näyttäisi siltä, että matkan ajelee viidessätoista päivässä Chicagosta Los Angelesiin, tosin silloin ajettavaa on joka päivä useampi sata kilometriä eikä välipäiviä hirveästi pidetä. Toki reissun voi tehdä ihan itsekin, mutta kaksipyöräisen kanssa tulisi mukana olla kyllä ns. huoltoauto, eli vaikka pakettiauto jossa suurin osa matkatavaroista ja tarvikkeet mahdollisten pyörän hajoamisten varalta kulkisivat mukana. Liekö söisi osan romantiikasta jos perässä hurruuttaa ventovieras pakulla, mutta realiteetit huomioon ottaen kahdestaan moottoripyörillä ei pidemmän päälle kannata tuhansia kilometrejä ajella. Moottoripyörän suhteen tulee ottaa huomioon myös polttoaineen kulutus, sillä isommallakin tankilla päristelee hyvässä lykyssä parisataa kilometriä. Pyörän koko, sen päälle lastattu paino sekä tien kunto vaikuttavat polttoaineen kulutukseen, eikä menoveden loppuminen Arizonan huikeissa maisemissakaan tuntuisi järin mukavalta ajatukselta. Etenkään, jos on katsonut edes kerran elokuvan The Hills Have Eyes... Siksikin huoltoauto olisi tärkeä väline tällaiselle reissulle. Liekö aikoinaan lakkautetuilla tieosuuksilla kovin tiheään bensa-asemia, mene ja tiedä.

Kuva täältä

Sinällään järjestetyissäkään matkoissa ei mitään vikaa olisi ja luulen, että moni matkatoimisto on valmis muokkaamaan sekä reittiä että muita tekijöitä asiakkaan mielen mukaisesti. Siksikin road trip houkuttelisi. Ja mikä estää poikkeamasta siltä kuuluisalta reitiltä ja ajella enemmän ihmisten ilmoilla, jolloin voisi varautua lähinnä huoltonumerolla ja navigaattorilla tarkan sijainnin määrittämiseksi. Voisi kuvitella, että vuokrafirmat tarjoavat myös huoltopalveluita tien päälle, mikäli vuokrattu menopeli päättää laueta kesken matkan.

Majoittuminen Amerikassa tapahtuu tienpäällä erinomaisesti hotelleissa tai motelleissa, joita löytyy laajalla hintahaarukalla. Toki pakkaamalla teltan voi yöpyä reitin varrella erilaisten luonnonpuistoissa ja retkeilyalueilla - jos uskaltaa. Mutta kuten aikaisemminkin totesin, jenkit ovat tottuneita moottoriajoneuvoilla liikkujia, joten vaikka itse Road 66 olisikin taantunut enemmän tai vähemmän unohduksiin, tieosuuksien päistä löytyy aina elinvoimaisia kaupunkeja, jotka tarjoavat palveluita niin majoituksen kuin nähtävyyksienkin suhteen.

Erityisesti reitillä olisi hauska poiketa juurikin omilla "kotikonnuilla" Illinoisissa, tutustua intiaanikulttuuriin vaikka New Mexicossa ja ihastella aina yhtä huikeeta Grand Canyonia Arizonassa. Häämatkakohteena Road 66 olisi huikea, mutta varmaan vaaditun ajan vuoksi tässä elämäntilanteessa hankala ellei jopa mahdoton toteuttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!