29. maaliskuuta 2016

Lampaan kare ja sienirisotto

Pääsiäisenä tosiaan teimme pyhäruoaksi lampaan karetta sienirisotolla. Olemme ottaneet jo tavaksi tutustua lampaaseen pääsiäisen verukkeella, sillä Tommilla ainakin on tähän "villasukalta" maistuvaan lihaeläimeen melko nuiva suhtautuminen jota nyt yritämme yhteistuumin muuttaa. Alun perin halusin tehdä hieman intialaistyylistä lammasruokaa tänä pääsiäisenä, mutta koska Tommin vanhemmille ei oikein sovi mausteinen ruoka, päätimme kokeilla karetta. 

Yllättävää kyllä tuoreen lampaan löytäminen osoittautui hankalaksi, vaikka kyseessä olikin lammasruokien sesonkihetki ja kauppapaikkana Itä-Suomen suurimpia hypermarketteja, eli Joensuun Prisma. Jotenkin itse kuvittelin, että idässä jossa on muuhun Suomeen verrattuna enemmän ortodokseja, lammasta olisi ollut yhden Suomen suurimman Prisman lihatiskissä enemmänkin. En kylläkään tiedä mistä mielleyhtymä ortodoksien ja pääsiäislampaan välillä syntyi, sillä hieman asiaan tutustuttuani lammas tuntuisi olevan enemmänkin juutalaisten pääsiäisruoka. Toki kristittyjen pääsiäisruokaan kuuluu lammas symboloimassa Kristusta, uhrikaritsaa, joka uhrattiin syntisten vuoksi. 

Oli miten oli, meille  kuitenkin tarjottiin Prisman lihatiskistä vain pientä palaa valmiiksi marinoitua paistia, muuta ei ollut tarjolla. Päädyimme sitten onkimaan uusiseelantilaista lammasta pakastealtaasta, mutta ehkäpä ensi vuonna noukimme määkijän vaikkapa Tampereen Kauppahallista, hyvissä ajoin. 

Pakastettu kare otettiin kuitenkin heti sulamaan ja illalla sen pintaan hierottiin punaviinistä, yrteistä, limestä ja hunajasta sekoitettu marinadi. Kareet nostettiin pussiin jonne loppu marinadi kaadettiin ja koko komeus suljettiin tiiviisti ja nostettiin kylmiöön yöksi. Pari kertaa kävin pussia kääntelemässä, jotta maut tarrasivat lihaan joka puolelta kiinni. Seuraavana päivänä pussista pelmahtikin hieno tuoksu, kun kareet nostettiin esiin ja aloitettiin paistohommat.

Marinadi lampaalle

  • 1½ dl punaviiniä
  • 3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • puolikkaan limen/sitruunan mehu
  • yksi oksa tuoretta rosmariinia
  • 4-6 oksaa salviaa
  • 2 rkl hunajaa
  • suolaa
  • pippuria

Hienonna valkosipulit, revi yrtit ja murskaa niitä vaikkapa huhmarissa hieman. Lisää muut aineet ja sekoita. Hiero marinadia lihaan ja mausta liha vielä suolalla ja pippurilla. Laita liha pussiin ja kaada loppu marinadi pussiin. Anna maustua kylmiössä tai jääkaapissa ainakin 12 tuntia, kääntele pussia muutaman kerran marinoinnin aikana jotta maut tarttuvat lihaan tasaisesti. 





Tommi paistoi kareista pinnat kiinni kuumalla pannulla, asetteli kareet uunivuokaan ja nakkasi paistomittarin kera uuniin 175 asteeseen. Valitettavasti paistomittari taisi tulla asennettua hieman puolivillaisesti, sillä lihan sisuksen tavoitelämpö 58 astetta saavutettiin noin neljän minuutin kuluttua uuniin laittamisesta. Ei hyvä. Päädyimme sitten seuraamaan lähinnä paistoaikaa (noin 20 minuuttia), jonka jälkeen lihaa leikatessamme havaitsimme, että liha oli jäänyt melko raa´aksi sisältä. Teimme annoksia varten peliliikkeen ja paistoimme kareet pikaisesti vielä pannulla, jolloin niistä tuli sopivan kypsiä. Valitettavasti liha tai sen puoleen annoskaan ei näyttänyt ihan niin nätiltä kuin alunperin ajattelin, mutta maku oli aivan vallan mainio. Jatkossa tosin olisi hyvä laittaa jotain värikästäkin lautaselle enkä ymmärrä miksen tajunnut keittää tai höyryttää annoksen rinnalle vaikkapa iloisen vihreitä parsoja. Noh, ensi kerralla sitten.

Sienirisotto sen sijaan oli jälleen kerran juurikin niin hyvää, mitä se on jotakuinkin aina ollut. Reseptin olen aikoinani saanut erään kesätyöpaikan tiimipäivässä, kun kävimme työporukalla Tampereella toimivassa Villa Sofiassa italialaisen ruoan kokkauskurssilla. Annoskoot oli mitoitettu neljälletoista hengelle, mutta olen muokannut reseptiä niin, että siitä saa helposti tehtyä kahdelle tai neljälle annokset. Sienet ovat yleensä varma valinta risottoon, mutta samalla tavalla risottoon voi laittaa myös mitä tahansa muuta, vaikka kanaa tai katkarapuja. Pääsiäisenä anoppi kaivoi pakastimesta tatteja, jotka ovat erinomaisia risotossa.




Neljän hengen sienirisotto

  • 300 g Arborio-riisiä
  • 4 salottisipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • puoli punttia tuoretta timjamia
  • puoli punttia tuoretta meiramia
  • 1,5 litraa (kuumaa) kasvislientä
  • sieniä (oman maun mukaan)
  • 2 dl parmesanraastetta
  • suolaa
  • pippuria
  • 20 g voita

Kuullota sipulisilppu ja hienonnettu valkosipuli isolla paistinpannulla tai kattilassa voi-öljyseoksessa. Lisää riisit ja kuullota kunnes riisit muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää aina kauhallinen kerrallaan kuumaa kasvislientä ja keitä riisejä miedolla lämmöllä. Anna melkein kaiken nesteen hävitä ennen kuin lisäät kasvislientä kauhallisen tai pari lisää. Risottoriisi kuuluu keittää hitaasti, nestettä pikkuhiljaa lisäten. Kun riisi alkaa olla kypsää ja kasvisliemi alkaa huveta (kannattaa maistella riisiä, ettei se mene ylikypsäksi) ota toinen pannu, jolla kuumennat öljyä. Paista silputtuja sieniä ja yrttejä öljyssä ja lisää ne lopulta kypsän risottoriisin joukkoon. Lisää vielä kimpale voita, parmesanraaste sekä suolaa ja pippuria oman maun mukaan ja sekoita.

Lappaa lautaselle ja nauti! Tai lisää ensin ne kauniin vihreät parsat ja nauti sitten!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!