9. maaliskuuta 2016

Koska hyvä ruoka, parempi mieli

Näin se vain menee. Kyllä Atria sen tietää.

Yksi häiden suurimmista menoeristä on varmasti ruoka. Kaikki mitä todennäköisimmin haluavat tarjota sekä itselleen että vierailleen maistuvan aterian hääpäivänä, oli se sitten itse tehtyä tai huippuravintolasta tilattua. Nykyään kaiken maailman fitnesshuuman keskellä törmää yhä useammin ihmisiin jotka kiven kovaan väittävät, että ruoka on pelkkää polttoainetta. Että maulla ei ole väliä kunhan siitä tulee täyteen ja sen saa nopeasti alas.

Jaaha. Rohkenen olla tässä asiassa kyllä eri mieltä. Siitäkin huolimatta, että joskus tarvitsee vain nopeasti sitä polttoainetta ja on valmis syömään jotain vähemmän kulinaristista, en kyllä itse allekirjoita ettäkö ruoan ei tarvitse maistua miltään. Olen suuri ruokafani ja ylpeänä voin todeta, että olen myös äärimmäisen hyvä syömään. Pystyn jatkamaan vielä siinäkin vaiheessa kun heikommat jo ottavat tukevan takakenon ja löysäävät vyötä.

Koska en omista teflonsuolta, eli kaikki mitä nautin tuppaa tarttumaan myös kehooni kiinni, joudun hieman pohtimaan ruokailutottumuksiani. Siinä missä pyrin pääasiassa tekemään etenkin arkena järkeviä ratkaisuja ruoan suhteen, nauttimani ruoan tulisi kuitenkin olla jos ei fantastista, edes hyvää. Pahaa ruokaa on vain kerta kaikkisen kökkö syödä.

Hyvä on, olen myös todella moniruokainen enkä nopealta kädeltä osaa sanoa oikeastaan yhtää ruokaa jota en suostuisi syömään tai jonka kokisin selvästi pahaksi. Että en ole turhan nirso. Onneksi kukaan meidän perheessä ei ole. Tommi ei voi ikävistä lapsuuskokemuksista johtuen syödä kesäkeittoa, tai oikein muitakaan maitopohjaisia keittoja, ja isäni ei (samoista mutta vielä hieman traumaattisemmista syistä) suostu oleskelemaan samassa talossa hernekeiton kanssa. Muuten olemme aika moniruokaisia, jopa Papu maistelee melko avoimin mielin uusia juttuja ja harvemmin jättää kokonaan syömättä. Hyvä hyvä!

Mutta että sitten siihen hääpäivän ruokatarjontaan. Olemme Tommin kanssa olleet alusta asti sitä mieltä, että ruokaan mieluumin panostaa kuin pihistää. Tässä täytynee todeta, että meillä on ollut kyllä melko merkittäviäkin näkemyseroja siinä, mikä sitten on sitä panostamista ja mikä ei. Väittäisin, että tässäkin saattaa osasyynä olla suhteessamme vallitsevat suurtakin suuremmat kulttuurierot. Tommille juhlaruoka on enemmän tai vähemmän sama kuin karjalanpaisti, joka omasta mielestänikin on kyllä herkullista, mutta ei missään nimessä niin juhlavaa, että haluaisin sitä häissäni syödä. Hieman samaa sarjaa on suhtautumisemme karjalanpiirakoihin, joskin käänteisenä: minusta karjalanpiirakat ovat lähes ehdoton juhlissa näkyvä kahvipöydän anti, Tommin mielestä ne taasen ovat lähinnä perustavanlaatuista arkiruokaa.

Minä kuitenkin esitin vienon toiveen, että hylkäisimme hyvät mutta hieman jo nähdyt perinneruoat, sekä pohjoiskarjalaiset että eteläpohjalaiset, omien häidemme kohdalla. Että katselisimme jonkin sellaisen menukokonaisuuden joka olisi raikas, nuorekas ja juhlava. Täyttävä ja näyttävä. Ja tämä kävi Tommille oikein hyvin, onneksi.

Koska itse olen näiden asioiden suhteen jo niin kovasti asialla aloitin erilaisten pitopalveluntarjoajien metsästyksen. Juhlapaikallemme Einon pirtille saa (ja oikeastaan pitääkin) tuoda omat ruoat tai jonkun, joka ruokailun järjestää, sillä pirtti ei tällaista palvelua tarjoa. Einon pirtiltä löytyy kyllä omasta mielestäni melko toimiva kotitalouskeittiö jossa ruokien valmistuminen käsittääkseni onnistuu, mutta etenkin niiden lämmittäminen sekä astioiden tiskaus luulisi olevan helppo homma. Lähdin siis selvittämään ketkä Tampereen ja Oriveden välittömässä läheisyydessä olisivat varteenotettavia pitopalveluita häitämme varten.

Selailin joitakin blogeja joissa oli jo pohdittu samaa asiaa menneinä vuosina ja laadin netistä löytyneiden menuehdotusten perusteella lyhyehkön listan potentiaalisista palveluntarjoajista. Viime kesänä käväistessämme Einon pirtillä otin myös kuvan pitopalvelulistasta, josta näkyi ketkä olivat aikaisemmin pirtillä järjestäneet ruokailuja. Rankkasin harkittavien pitopalveluiden listalle seuraavat: Kaksi Kölviä, Kokkipoika, Tilisanssi ja Kristalli.

Kaksi Kölviä on lounas- ja caterinpalvelu joka toimii Nokialta. Nettisivujen mukaan heidän toimintafilosofiaansa kuuluu, että keittiömestari toimii "orkesterinjohtajana" ja huolehtii menukokonaisuuksien suunnittelusta ja toteutuksesta tinkimättä pienistäkään yksityiskohdista. Yrityksen kotisivuilta löytyy valmiita menuehdotuksia jotka antoivat hyvää osviittaa siitä, millaisia ruokia Kaksi Kölviä valmistaa, joskin olen varma että asiakkaalla on vahva sananvalta sekä valmiiden menujen muokkaamiseen, että täysin uusien menujen loihtimiseen. Hieman itseäni harmitti, ettei menuvaihtoehtojen kohdalla ollut esitetty valmiiksi menun arvioitua hintaa jollain tietyllä väkimäärällä. Olisi ollut helppo vertailla, mitä milläkin hinnalla saa. Tarkempi yhteydenotto ja tarjouspyynnön tekeminen olisi varmasti asian selvittänyt, mutta nyt päädyin vain toteamaan, että nettisivuilla esitetyissä menuehdotuksissa oli monta hyvältä kuulostavaa osaa.

Kuva Kaksi Kölviä verkkosivuilta täältä

Kokkipoika toimii Tampereelta ja tarjoaa paitsi lounas- ja pitopalvelua myös vuokraa Pisparanta sauna- ja kokoustiloja. Esimeriksi juhlatila Sukkatehdas on mahdollista vuokrata heidän kauttaan 60-140 hengen juhliin. Kokkipoika esittelee omilla sivuillaan sekä perinteisiä menuja että erilaisten teemojen ympärille laadittuja kokonaisuuksia. Hinnoittelu on ilmoitettu melko yksiselitteisesti ja antaa mahdollisuuden räätälöitä palveluja hieman oman tarpeen mukaan. Henkilökunta kuuluu menun hintaan lähtökohtaisesti silloin, kun ruokittavien ihmisten määrä on vähintään 60 henkilöä, muuten tuntivelvoitus on 30 euroa/tarjoilija. Menukokonaisuuksia on nettisivuilla tarjolla useita ja jokaisen menun kohdalla hinta on merkitty selkeästi. Esimerkiksi perinteinen juhlamenu maksaa 32-38,50 euroa/henkilö johon kuuluu erilaisia alkuruokia, pääruoka lisukkeineen sekä kahvitus eri vaihtoehtoineen. Gourmet-menut hieman erikoisemmilla valinnoilla (kuten savustetulla härän marmorifileellä) maksaakin jo 47 euroa/henkilö. Kokkipoika tarjoaa kuitenkin mahdollisuutta laatia oman menun valitsemalla tarjotuista vaihtoehdoista itselleen sopivan kokonaisuuden hintaan 42 euroa/henkilö. Kokkipojalla pitopalvelun minimitilaus on 20 hengelle ja tuotteet saa joko noudettuna ravintolasta tai sopimuksen mukaan juhlapaikalle toimitettuna. Tosin yli 60 hengen pitopalvelupaketteihin kuuluu matkakulut 40 kilometrin säteelle Kokkipojasta samoin kuin monta muutakin varteenotettavaa seikkaa, kuten tapaaminen ennen juhlia, juhlapaikan keittiön siivous kahvituksen jälkeen sekä buffetliinat ja valkoiset paperiset servetit ruokailuun ja kahvitukseen. Lisäksi kakun saa valita Kokkipojan omasta valikoimasta. Kaiken kaikkiaan Kokkipoika vaikutti aivan kelvolliselta vaihtoehdolta pitopalvelun suhteen ja oli harkinnassa hyvän tovin myös meille.

Kuva Kokkipojan verkkosivuilta täältä

Tilisanssi on Kangasalan keskustassa sijaitseva yritys, josta kuulin paljon positiivista palautetta. Heiltä löytyy valmiita menuehdotuksia erityisesti häitä ajatellen, mutta nettisivujen mukaan yritys suunnittelee mielellään myös hääparin toiveiden mukaisen menukokonaisuuden mikäli valmiit ehdotukset eivät miellytä. Esimerkkimenut on laskettu 80 hengelle tai suuremmalle väkimäärälle, jos vierasmäärä jää alle 80 hengen hinta nousee 1 euro/henkilö. Eri sopimuksella onnistuu pitopalvelu alle 50 aikuiselle. Alle 12-vuotiaat lapset syövät puoleen hintaan ja 4-vuotiaat veloituksetta. Hintoihin sisältyvät tarvittavat astiat sekä viini- ja vesiastiat, samoin kuohuviinilasit. Kankaiset lautasliinat sekä pöytäliinat istuttaviin pöytiin kuuluvat pitopalveluhintoihin. Kahvin kanssa tarjoiltaviin avec-juomiin voi vuokrata lasit hintaan 0,80 euroa/lasi. Häämenut maksavat 35-37 euroa/henkilö, joihin sisältyy erilaisia kaloja, salaatteja, lämmin pääruoka (esim. kokonaisena paistettua härän ulkofilettä tai pitkään haudutettua naudanpaistia), leivät ja kotijuomat. Lisäksi hintaan sisältyy toiveiden mukaan tehty hääkakku, joskaan sen tarkemmin nettisivuilla ei eritellä onko kyseessä kermakakku, juustokakku vai sokerimassalla päällystetty kakku. Kahvi ja tee luonnollisestikin kuuluvat kahvipöytään ja sisältyvät hintaan. Facebookin Häät 2017-ryhmän keskustelujen perusteella Tilisanssi on saanut jo paljon tilauksia Pirkanmaan hääpareilta, joten varmasti hinta-laatusuhde kolahtaa kohdilleen erinomaisesti. Meidänkin juhlien suhteen Tilisanssi vaikutti aika hyvältä sekä sijaintinsa että tarjonta puolesta, mutta päädyimme lopulta valitsemaan viimeisen harkittavien listalla olevista pitopalveluista.

Nimittäin Juhla- ja pitopalvelu Kristallin. Kristalli tuli listallemme hieman vahingossa, sillä olimme siitä onnellisia, että pääsimme syömään heidän valmistamaansa juhlaruokaa tammikuun alussa osallistuessamme erään järjestön vuosijuhliin - jotka järjestettiin vieläpä Einon pirtillä! Oli todella hauskaa pukeutua hienosti iltapukuun ja lähteä fiilistelemään tulevalle juhlapaikallemme, jossa olimme aikaisemmin käyneet vain kerran viime kesänä. Paikka olikin koristeltu talviseen juhlaan sopivasti ja tilaisuus oli oikein mukava, ja kun vielä saimme nauttia maittavasta ruokatarjoilusta ilta oli oikein oivallinen. Juhlissa ruokalistan oli laatinut Kristalli ja se sisälsi monipuolisen salaattipyödän, kalaa ja kasviksia, sekä suussa sulavaa nautaa pääruoaksi. Kiinnostuimme pitopalvelusta ja printtasimmekin vuoden 2016 juhlamenun pitopalvelun nettisivuilta tutustuaksemme tarjontaan paremmin. Kristallin kohdalla viehätti erityisesti hinnoittelun yksinkertaisuus. Hinta vähintään 50 hengen pumpulle on kiinteä 36,50 euroa/henkilö, mutta kokonaisuuden saa valita mieleisekseen tarjotuista vaihtoehdoista. Vihersalaatin lisäksi saa valita kaksi salaattia, kaksi kalavaihtoehtoa, yksi pääruokavaihtoehto, kaksi lämmintä lisuketta ja kakun tai jälkiruoan. Ruokajuomat ja kahvi, astiat, noutopöydän pöytäliinat sekä tarjoilun. Pelkästään salaatteja tai alkupaloja oli valittavien listalla 22 kappaletta, kalavaihtoehtojakin peräti yhdeksän, ja lämpimissä ruoissa oli sekä perinneherkkuja (kuten sitä karjalanpaistia) että erilaisia pataruokia, samoin kuin kala- ja kanavaihtoehtoja. Jälkiruokavaihtoehtoina Kristalli tarjoaa monipuolisesti erilaisia kakkuja, tiramisua tai suklaamoussea. Alle 12-vuotiaat lapset syövät puoleen hintaan ja alle 2-vuotiaat veloituksetta. 

Kuva täältä

Kristallin kautta onnistuu myös juhlatilojen vuokraus tarvittaessa. Heiltä saa tiedustella sekä Messukylän juhlataloa (koko tila hintaan 550 euroa/vrk tai kokoustilat eri hinnalla) että 100-120 hengelle sopivaa Kalevan Kilta -juhlatilaa. 

Kysyessäni tarjousta Kristallilta halusin erillisen hinnan, mikäli emme ottaisikaan heiltä kakkua tai jälkiruokaa. Tällöin juhlamenu tulisi maksamaan 33,50 euroa/henkilö. Meille myös kerrottiin, että mikäli haluaisimme myös toisen pääruoan tulisi se maksamaan 4 euroa/henkilö lisää, tällöin esim. se Tommin harkitsema karjalanpaisti olisi mahdollista ottaa juhla-aterialle mukaan. Vaihtoehtoisesti voisimme ajatella niitä muutama vieraslistalta löytyvää lihasta kieltäytyjää ja tarjota heille jonkin oman pääruokavaihtoehtonsa. Lopulta päädyimme melko helposti valitsemaan Kristallin pitopalvelumme tarjoaksi ja teimme varauksen kesälle 2017. Kuulemma he tulevat järjestämään jossain vaiheessa myös häämenun maistelutilaisuuksia hääpareille, joten niitä innolla odotellen!

Edelleen harkitsen vahvasti sitä, että tekisimme kaasojen kanssa häitä edeltävästä elämästämme enemmän tai vähemmän elävän helvetin, ja valmistaisimme hääkakut itse. Katsotaan miten homma sen suhteen etenee. Iltapala on sitten asia erikseen, sen ideoinnista joskus toiste enemmän, mutta ainakin meillä näyttäisi olevan juhla-aterian suunnitelmat aika hyvin selvillä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!