7. maaliskuuta 2016

Hääpäivämme ikuistaja: Vierula Photography

Olen jo aikaisemmissa postauksissa maininnut valokuvaajan tärkeyden omien juhliemme suhteen. Tommi on innokas harrastelijakuvaaja joka keikkuu niin arkena kuin juhlissakin tasaisin väliajoin päivittyvän Canonin rungon ja objektiivivalikoimansa kanssa ikuistaen tapahtumat digitaaliseksi muistoksi. Toisinaan saamme jopa aikaiseksi teettää kuvista oikeita paperiversioita ja noin kerran vuodessa läpikäyn uuvuttavan kuvat kirjaksi-projektin, yleensä siinä joulun alla. Itse olen pitänyt valokuvaamisesta aina mutta en ole koskaan perehtynyt valokuvauksen taitoihin, joskin viime vuosina Tommi on perin kärsivällisesti pyrkinyt opettamaan myös minulle valotuksen, valkotasapainon ja aukon lukeman merkityksiä. Ja täytyy myöntää, että joillain osa-alueilla oppi on tarttunutkin mukavasti ja voin todeta ottavani toisinaan jopa hyviä kuvia! Tommi on meillä kuitenkin se, joka kameraa osaa käsitellä.

Meidän juhlapäivämme kohdalla ei ollut siis lainkaan samantekevää millaisia kuvia päivästämme tultaisiin ikuistamaan. Siinä missä itse suoritin mittavaa valokuvaajaehdokkaan metsästystä googlettamalla ja muiden kokemuksia selvittelemällä tiesin etten loppupeleissä olisi se, joka päätöksen kuvaajan valinnasta tekee. Itse siis suoritin niin sanotun pohjatyön ja keräsin listan kuvaajista, joiden tyyli omaa silmääni hiveli eniten. Yhdessä istahdimme sitten Tommin kanssa alas ja kävimme kuvaajien portfoliot läpi, jotta Tommi saattoi kriittisellä silmällään karsia ne pois, joiden tyyli tai kuvien laatu ei miellyttänyt hänen silmäänsä.

© Vierula Photography

Täytyy myöntää, että varteenotettavien kuvaajien lista ei ollut mikään järin pitkä. Toki vaihtoehtoja olisi saattanut olla enemmänkin mikäli olisimme halunneet käyttää valokuvaajaan alkuperäistä suuremman määrän rahaa. Rajasimme kuitenkin budjettimme 1600 euroon, jonka yli emme halunneet enää kuvaajasta maksaa - oli jälki sitten kuinka hyvää tahansa. 

Muutkin tekijät tietysti vaikuttivat kuvaajan valintaan. Halusimme ehdottomasti koko päivän dokumentaarisen kuvauksen, eli jonkun, joka tallentaisi päivämme aamupäivän valmisteluista illan viimeisiin tanssimuuvseihin. Kuuden tai kahdeksankaan tunnin kuvauspaketilla emme vielä saisi taltioitua kuin pintaraapaisun megaluokan bileistä, joita nyt suunnittelemme. Kysyessäni tarjouksia listallemme päätyneiltä kuvaajilta pyysin ottamaan huomioon juhlapaikkamme sijainnin (Orivesi) sekä mahdollisten potrettikuvien ottamisen ennen varsinaista juhlapäivää mieluiten Tampereen välittömässä läheisyydessä. Oletin, että tarjoukset laadittaisiin huomioiden kuvaajan mahdolliset kulu- ja majoittumiskustannukset. Tietenkin valmiiden kuvien lopullinen määrä, se miten kuvat meille toimitettaisiin ja millaiset oikeudet kuvien jatkokäyttöön olisi, merkitsi kuvaajan valinnassa.

© Vierula Photography
© Vierula Photography
© Vierula Photography

Itselläni oli vankka ennakkosuosikki kuvaajien joukosta, mutta Tommi epäröi asian suhteen. Valokuvaajan portfolio oli melko suppea muihin hääkuvaukseen erikoistuneisiin valokuvaajiin verrattuna, mutta itse pidin kovasti niiden vähäistenkin kuvien tyylistä. Harkitsimme vielä muutamaa valokuvaajaa, mutta toinen hinnoitteli itsensä tarjouskilpailussa listaltamme ulos ja toisen tyyli, joskin aivan mukiinmenevä, ei aivan sitten kuitenkaan miellyttänyt kummankaan meidän silmää. Päädyimme lopulta harkitsemaan vakavasti ennakkosuosikkiani ja kuten Tampereen häämessuja koskevassa postauksessani jo totesin, nyt olemme tehneet sopimuksen kesälle 2017 emme yhden, vaan kahden valokuvaajan kanssa! (Lisäksi: jee, minä olin oikeassa siinä, kenet meidän tulisi valita!)

Meitä tulevat kuvaamaan siis Tanja ja Johannes Vierula, eli hääpäivämme dokumentoinnista vastaa Vierula Photography. Kävin tapaamassa Tanjaa ja Johannesta Tampereen häämessuilla käytyämme ensin sähköpostein keskustelua tarjouksesta ja sen sisällöstä. Vaasassa asuva aviopari on melko uusi tapaus häävalokuvauksen saralla, joka selittää osaltaan portfolion niukkuuttakin, mutta tapaaminen pariskunnan kanssa vahvisti fiiliksen siitä, että tyypeillä pysyy kamera kädessä. Nettisivujen perusteella suunnitellut ja poseeratut kuvaukset onnistuvat erinomaisesti, mutta stalkattuani erityisesti Johanneksen kuvia netin kuvapalveluista vakuutuin, että eiköhän kuvista tule hyviä myös liikkeessä, hämärässä ja yllättävissäkin tilanteissa. 

© Vierula Photography
© Vierula Photography

Tosin jännityksellä odotan ensi kesää, kun Vierulat tekevät ensimmäisiä dokumentaarisia hääkuvauksia. Ainakin yksi tyyppi siis stalkkaa valokuvaajien Facebook-sivuja ja Instagram-tiliä aktiivisesti!

Vaasaan asettautuneen pariskunnan juuret ovat Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Oli hauska kuulla, että Johannes on kotoisin omalta kotipaikkakunnaltani Seinäjoelta; jostain järjettömästä syystä se valoi luottoa siihen, että hommat pelittävät ilman suurempia ongelmia. Tanja taasen on Ylöjärveltä, joten ainakin Tampereen seudun luulisi olevan suhteellisen tuttu jotta mm. niitä potrettikuvauspaikkoja tulisi myös hänen toimestaan mieleen. Erityinen bonus on toki se, että kuvaajia on yhden sijasta kaksi. Kyllähän ainakin teoriassa on mahdollisuudet saada kaikki hääpäivän tapahtumat ikuistettua paremmin, kun kameroita on enemmän kuin yksi. 

Sovimme Vieruloiden kanssa siis koko päivän dokumentaarisesta kuvauksesta hääpäivänämme sekä erillisestä, ennen varsinaista hääpäivää otettavista potrettikuvauksista Tampereella. Lisäksi Vierulat toimittavat jälkikäsitellyt kuvat hääpäivämme jälkeen usb-tikulla ja meillä on täydet oikeudet käyttää ja teettää kuvia miten parhaaksi näemme. Pakettiin kuuluvat kaikki Vieruloiden matkat ja majoittumiset. Itse ehdotin, että voisimme aivan hyvin treffata suunnittelupalaverin merkeissä vaikkapa Seinäjoella jonne meillä kuitenkin on toisinaan kulkua, jolloin heidän ei tarvitsisi matkustaa Vaasasta Tampereelle asti vielä sen vuoksi. Matkoja kun muuten kertyy jo kahdesti. 

© Vierula Photography

Olen todella tyytyväinen valokuvaajamme (tai valokuvaajiemme) valintaan! Pysyimme budjetissa ja saimme mielestämme hyvän paketin joka antaa edellytykset tallentaa päivämme parhaalla mahdollisella tavalla.Vaikka Vierula Photographyn kotipaikka onkin Vaasa, kannattaa kysellä mahdollisuuksia valokuvaukseen myös muualla Suomessa; nettisivujen mukaan heidän kuvausalueenaan on ainakin Vaasa, Seinäjoki, Helsinki, Tampere ja Oulu. Jos olette siis vielä valokuvaajaa vailla suosittelen ottamaan rohkeasti Vieruloihin yhteyttä ja pyytämään tarjousta. Johannes vastasi ainakin minulle todella nopeasti sähköisen yhteydenottolomakkeen myötä ja olemme saaneet keskusteltua sopimuksen detaljeista hyvässä hengessä niin sähköisesti kuin kasvokkainkin, siitäkin huolimatta, että meidän puolelta päätöksentekoa edelsi aikamoinen soutaminen ja huopaaminen. 

Ps. Kaikki postauksessa käytetyt kuvat ovat Vierula Photographyn kotisivuilta luvan kanssa lainattuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!