28. helmikuuta 2016

Punajuuri-pähkinäsuklaakakku

Tein jokin aika sitten Papun nimipäiviä varten kakun, jonka reseptiin törmäsin Kodin Kuvalehdessä (3.9.2015). Olin jo pitkään miettinyt miten hyödyntäisin punajuuririsotosta ylijääneet punajuuret jotka uhkasivat aloittaa varsien kasvattamisen jääkaapissa, joten punajuuren ja suklaan yhdistävä kakkupohja kiinnitti huomioni kirpparilta ostamaani lehteä selatessa. Kaksisataa grammaa suklaata, eihän silloin pohja vain voi mennä pieleen?



Eikä se mennytkään. Kakku onnistui erinomaisesti ja vaikka kyseessä olikin pitkälti (loppu)syksyn makumaailma jouluisine mausteineen, sekä omasta että vieraiden mielestä kakku maistui näin kevättalvellakin varsin mainiosti. Se oli myös ensimmäinen enemmän tai vähemmän naked cake-tyylinen leipomus, eli täytekakku jota ei kuorrutettu sivuilta lainkaan. Aivan hyvältähän se näytti näinkin.

Tässä ohje, jos joku mielii leipoa tämän mehevän ja suklaisen kakun kotonaan:

Pohja:

  • 750 g punajuuria
  • 250 g voita
  • 2 dl kidesokeria
  • 2½ dl ruokosokeria
  • 4 munaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 200 g  tummaa suklaata
  • ½ dl tummaa kaakaojauhoa
  • ½ dl hasselpähkinärouhetta
  • 2 tl soodaa
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • ripaus suolaa
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 tl kanelia
  • ½ tl jauhettua neilikkaa


Täyte ja koristelu:

  • 3 dl vispikermaa
  • 2-2½ dl vadelmahilloa
  • suklaata
  • pähkinöitä tai wienernougatrouhetta
  • karhunvadelmia tai vadelmia

Kuori punajuuret ja pilko ne saman suuruisiksi lohkoiksi, keitä pehmeiksi ja soseuta. (Alkuperäisessä ohjeessa käskettiin keittää punajuuret kokonaisina ja kuoria ne vasta punajuurten kypsyttyä, mutta koska omat punajuureni olivat niin eri kokoisia päätin tehdä keittää ne kuorittuna ja pilkottuna.)

Voitele ja jauhota irtopohjavuoka. (Ohjeessa vuokana käytettiin 24cm:n halkaisijalla olevaa vuokaa, mutta itse käytin huomattavasti pienempää. Paistoaika lisääntyy jos vuoka on halkaisijaltaan pienempi.)

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi punajuurisose.

Yhdistä toisessa kulhossa keskenään jauhot, pieneksi rouhittu suklaa ja pähkinät sekä kaakaojauhot. Sekoita mukaan sooda, vaniljasokeri, suola ja mausteet.

Lisää jauhoseos erissä voi-muna-punajuuriseokseen. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada vuokaan. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 50 minuuttia. Kokeile kypsyys puutikulla! (Omalla kohdallani kakkua sai paistaa reippaasti yli ohjeajan ennen kuin kakku oli kauttaaltaan paistunut.) Mikäli kakun pinta uhkaa tummua liikaa, peitä se foliolla.

Anna jäähtyä uunista ottamisen jälkeen. Itse tein kakun edellisenä päivänä ja käärin valmiin pohjan tuorekelmuun, jossa se säilyi mehevänä.

Vaahdota kerma ja mausta se joko tomusokerilla tai vaniljakreemijauheella. (Itse käytin jälkimmäistä, joka samalla jämäköitti kermavaahtoa mukavasti.) Halkaise kakku kahteen kerrokseen, levitä väliin vadelmahilloa ja puolet kermavaahdosta ja nosta kansi päälle. Levitä loput kermavaahdosta kannen päälle ja koristele pinta vadelmilla/karhunvadelmilla, pähkinä- tai wienernougatrouheella ja sulatetulla suklaalla. 

Itse pidin kakkua vielä pari tuntia jääkaapissa ja nostin sen pöytään noin tunti ennen tarjoilua. Hyvin toimi! Etenkin anopin itse valmistama villivadelmahillo toimi kakun välissä erinomaisesti ja toi raikkaan makean lisän tuhtiin suklaaseen. Herkullista oli!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!