11. helmikuuta 2016

Juhlasuunnitelmien aikataulutuksesta

Omakseni sekä Facebookin hääryhmän perusteella muidenkin häitään suunnittelevien morsianten kunniaksi on todettava, että elleivät naiset ymmärtäisi millä aikataululla ainakin hieman isompia häitä tulee ruveta järjestämään, jäisivät juhlat ehkä kokonaan pitämättä. Korkeintaan ne saisi järjestettyä suuresti omissa vaatimuksissa joustaen, soveltaen ja kompromisseja tehden.

Miehet tuntuvat ajattelevan, että mikäs ihmeen hoppu tässä nyt on. Juhlathan ovat vasta puolentoista vuoden päästä, ellei jopa myöhemmin. Ainakin omassa taloudessani olen toistuvasti törmännyt sulhasen hämmentyneeseen ilmeeseen, kun kyselen häihin liittyvistä asioista. Viime kesänä sain väsytystekniikalla tyypin ymmärtämään, että esimerkiksi suosituimmat juhlapaikat varataan edellisen vuoden tammikuussa. Joten mikäli mielisi vieläpä harkita mahdollisia vaihtoehtoja, tarkastaa tiloja ja pohtia paikan sopivuutta omaa käyttötarkoitusta ajatellen, paikkoihin tulisi tutustua jo kaksi vuotta ennen häitä. Kyllä, kaksi vuotta!

Kuva täältä

Koska meille ei tule kirkollista vihkimistä, vältyin kirkkoajoista tappelemiselta toisin kuin moni muu nainen. Sen sijaan valokuvaajan valinta tuotti oman päänvaivansa, hyvät kun tuntuvat olevan myös haluttuja. Valokuvaajien osalta tarjontaa on kyllä yllin kyllin, mutta ottaa oman aikansa etsiä sopivia kuvaajia, selvitellä kuinka kaukaa kuvaajat ovat valmiita hääpaikalle matkustamaan, millaisia paketteja kuvaushinnat pitävät sisällään ja mitkä kuvaajista edustavat portfolioltaan sitä tyyliä, mitä me haluamme. Lisänsä tuo tietenkin tuo yksi harrastelijakuvaaja, joka syynäsi kaikki esikarsimani portfoliot takertuen jokaiseen vinoon horisonttiin, liiallisiin tehostekeinoihin, väärään valotukseen ja huonoon valkotasapainoon - ja hyvä niin! Liekö kyseessä valokuvaajien keino hankkia asiakkaita, mutta usein tarjousta kysyttäessä vastausviestissä oli mainintana nopeasti hupenevat vapaana olevat päivämäärät. Valokuvaajankin suhteen kannattaa siis olla ajoissa.

Kuva täältä

Paikan ja kuvaajan lisäksi mieleeni tuli vielä yksi palveluntarjoaja, joka tulisi varmistaa hyvissä ajoin: pitopalvelu. Pitopalveluitahan löytyy jos jonkin moista eikä juhlapäivänä varmasti jää ilman ruokaa, vaikka pitopalvelun valinta jäisikin hieman myöhemmälle varaamiselle. Mikäli kuitenkin haluaa kilpailuttaa palveluntarjoajat rauhassa, tutustua menuvaihtoehtoihin, muokata niitä oman näköisekseen ja pohtia vieraskohtaista hintaa juhla-aterialle, on ruoka-asioissakin hyvä mieluumin varastaa lähdössä kuin odotella lähtölaukausta. Oman juhlapaikkamme suhteen pitopalvelun valinta jäi täysin meidän harteillemme, joskin Einon pirtiltä sai listan palveluntarjoajista jotka olivat aikaisemmin järjestäneet ruokailuja paikalla.

Kuva täältä

Tehtyäni jälleen kerran Googlen kanssa perustyötä kartoittaen erilaisia vaihtoehtoja sain karsittua mahdolliset pitopalvelut kolmeen, joista vein esityksen meidän perheen hallitukselle. Niistä suosikiksi nousi sekä laajan menunsa, että varteenotettavan hintansa ansiosta yksi johon olen laittanut tarjouspyynnön. Katsotaan miten asian suhteen edistytään.

Tarjoukset ja niiden pyytäminen onkin omaa luokkaansa oleva asia. Sitä voisi nimittäin kuvitella, että juhlapaikkojen, kuvaajien ja pitopalveluyrittäjien nettisivuilta usein löytyvät valmiit kysymyslomakkeet avittaisivat asioiden etenemistä, mutta olen kyllä tullut toisiin ajatuksiin. Monesti tarjouspyyntöihin saa odottaa vastausta viikon, ellei jopa kauemmin. Varminta lieneekin numeron löytyessä soittaa ja pyytää tarjousta suullisesti. 

Kun nämä kolme - paikka, valokuvaaja ja pitopalvelu ovat plakkarissa, ajattelin ainakin itse hieman hellittää hääsuunnitteluista. Ainakin konkreettisella tasolla. Niille, jotka haluavat mennä naimisiin kirkossa, on tietenkin vielä se kirkkomuuttuja joka tulee ottaa huomioon: voimia teille, jotka saatte kirkon varattua vasta samana vuonna kun häät järjestetään! Omaani sekä sulhasen pukua, juhlapaikan koristeluita ja hääpäivän ohjelmaa ennättää miettiä hyvin vuoden vaihduttua, eikä suunnittelulistaltamme löydy käsittääkseni tällä hetkellä mitään, mikä vaatisi akuuttista paneutumista asiaan. Hyvä niin; jääpähän aikaa etsiä inspiraatiota, pohtia miten budjettia saisi hieman tasoitettua maksajaystävällisempään muotoon ja välttää hätiköityjen ostopäätösten tekemistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!