15. tammikuuta 2016

Pirkanmaan kirppikset: Pirkan Kirpputorikeskus

Jostain syystä kirppis jolla vierailen useimmiten on jäänyt täysin vaille omaa postaustaan. Korjataanpa tilanne!

Kangasalla Lentolan kauppakeskuksen markilla sijaitseva Pirkan Kirpputorikeskus on Tampereen seudun suurimpia - ellei jopa suurin kirpputori. Aikaisemmin HongKongin takana toiminut kirppisyritys joutui pari vuotta sitten dramaattisten tapahtumien kohteeksi kun nuori mies sytytti kirppiksellä palon, joka tuhosi koko rakennuksen tavaroineen päivineen. Enemmän tai vähemmän viimeisillään raskaana oleva yrittäjä Milla joutui tasapainottelemaan rahojaan vaativien asiakkaiden, rikosselvityksiä tekevän virkavallan ja yrityksen uudelleenperustamisen kanssa, mutta Pirkan Kirpputorikeskus avasi entisten tilojen läheisyydessä järkyttävän nopeassa aikataulussa. Nykyisissä tiloissa (Mäkirinteentie 4) on noin 200 myyntipöytää, useita kassapisteitä ja tilava kahvila sekä lapsille järjestetty leikkitila.


Kirppiksen suuresta koosta johtuen tilaa on niin huonekaluille kirppiksen takaseinällä kuin uusillekin tuotteille, joille on määritelty oma alueensa kirpputorin toiselta laidalta. Muutama pöydistä on käsittääkseni myös korvamerkitty pelkästään lastenvaatteille ja -tarvikkeille, ja niiden hintakin taitaa olla hieman eri kuin muissa pöytävuokrissa. Sovituskoppien edustalta löytyy värikäs Retropuoti, johon asiakkaat voivat tuoda aarteita menneiltä vuosikymmeniltä. Niitä on hauska katsella, joskin melko kovien hintojen vuoksi Retropuolelta ei ole vielä koskaan tainnut lähteä mitään mukaan. Käteisen lisäksi kirppiksellä käyvät myös pankki- ja luottokortit, joten muillekin, joilla mukana ei ole koskaan kahisevaa, on helppo suorittaa ostoksia löytöjä tehdessään.


Pöydän vuokraaminen onnistuu joko puhelimitse tai suoraan kassalta. Ensimmäistä vuokrasopimusta tehdessä asiakkaalle luodaan aina oma asiakasnumero, jolle myynnit jatkossa tallentuvat. Kirppikseltä saa vuokraan sisältyviä hintalappuja (2 arkkia joissa 33 lappua/arkki) ja niitä voi ostaa kassalta myös lisää, mutta kirppiksellä voi myös hinnoitella omilla lapuilla. Myös kirppiksen hintalappuarkkeja saa ihan luvan kanssa kopioida. Tärkeintä on merkitä lappuihin sekä asiakasnumero että pöytänumero, jotta ostettavat tuotteet rekisteröityvät oikealle myyjälle ja palautettavat tavarat löytävät takaisin oikeisiin pöytiin. Asiakasnumero on erinomainen myös silloin jos jaat pöytävuokran kaverisi kanssa. Me pidimme Kummin kanssa yhdessä pöytää Pirkalla jokin aika sitten ja oli kätevää, kun omista tai toisen tavaroista ei tarvinnut pitää sen kummemmin lukua, vaikka tavarat tupottivatkin samassa pöydässä. Harmillista kyllä kassalta ei saa mitään tarkempaa listaa myydyistä tavaroista (eikä esimerkiksi hintalappuja kerätä talteen lainkaan), jolloin voisi tarkistaa mitä on myyty ja mitä on vain maagisesti kadonnut myyntiajan aikana.

Pöytävuokran summa vaihtelee pöydän koosta ja tarkoituksesta riippuen ja sen voi maksaa tilityksen yhteydessä, mikä on kätevää, sillä silloin summan voi vähentää suoraa voitoista. Hämmentävää kyllä en löytänyt mitään vuokrahintaa kirppiksen netti- tai Fcebook-sivuilta, joten kannattaa soitella kirppikselle mikäli mielii vuokrata pöytää. Jos en aivan väärin muista, niin siinä 40 euron hujakoilla pyöri 6 päivän vuokrahinta. Myyntipaikan tulot tilitetään joko vuokrajakson loppuessa tai asiakkaan niin halutessa. Suuremmista tilityksistä Pirkan Kirpputorikeskus toivoo saavansa tiedon edellisenä päivänä. Viikonloppuisin välitilityksiä ei suoriteta, eikä arkenakaan enää viimeisen puolen tunnin aikana.Tavarat saa tuoda ensimmäisen myyntipäivän aamuna ennen klo 12 tai edeltävänä iltana viimeisen aukiolotunnin aikana. Vuokra-ajan loppuessa pöydän pitää olla myös tyhjä ennen viimeistä aukiolotuntia, että seuraava myyjä pääsee täyttämään pöydän rauhassa. Jokainen myyjä tietenkin vastaa pöytänsä siisteydestä, mutta kirppikseltä voi ostaa myös lisäpalveluna pöydän siivouksen. Kassalta voi myös vuokrata erilaisia hälyttimiä jos pelkää, että myytävät tavarat katoavat uusien omistajien matkaan kulkematta maksupäätteen kautta.

Pirkalla pöytien tavara vaihtuu taajaan ja valehtelematta joka kerta mukaan tarttuu jotain kotiinviemistä. Olen itse shoppaillut suurimman osan Papun vaatteista Pirkalta ja tehnyt melko hyviä löytöjä itsellenikin. Tommi, joka etsiskelee lähinnä keräilytavaraa ei ole tehnyt joka kerta yhtä hyviä löytöjä kuin minä, mutta Pirkalle hänkin lähtee aina mielellään. Etenkin vaatteita (niin aikuisten kuin lastenkin), leluja ja pelejä sekä sisustustavaroita etsivälle tai myyvälle Pirkka on erinomainen vaihtoehto. Varaudu tosin ajan kanssa, kaikkien pöytien kiertämiseen ja pengastamiseen vierähtää helposti reipas tunti.


Ainoita miinuspuolia kirppiksellä on jonotussysteemi. Pirkalla nimittäin jonotetaan yhdessä jonossa kaikille kassoille, joista yksi on vieläpä pelkkä käteiskassa. Tavallaan yksi jono säästää kauheiden ruuhka-aaltojen muodostumisen kassojen eteen ja tällöin pöytien kiertäminen helpottuu, mutta samalla joka kerta huomaa jonkun ohittavan röyhkeästi jonossa ja ampaisevan jostain pöytävälistä hetken vapaana olevalle kassalle. On myös hieman epäkäytännöllistä, että kassahenkilöiden tulee aina huudella jonoon, että "täällä olis käteisellä maksavalle vapaa kassa". Muina kuin ruuhka-aikoina kassat vetävät kyllä mainiosti, joten lienee vain sopeutumiskysymys ärsyttääkö jonopolitiikka vai ei.

Suosittelen pistäytymään Pirkan Kirpputorikeskuksella mikäli kuljet Kangasalan suunnalla. Tai mikset lähtisi ihan vain pistäytymään itse kirppiksen vuoksi, mikäli kirppistely on mieluisaa puuhaa!

Kirppis on auki maanantaista perjantaihin klo 10-19 ja viikonloppuisin klo 9-16.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!