22. tammikuuta 2016

Miten olisi vinyylihäät?

Ei, kyseessä ei ole mikään uusi häiden vuosipäivä, ei ainakaan tietääkseni. Sulhanen kun pakkaa olemaan aikamoinen vinyyliharrastaja, olisi hauska ujuttaa häiden teemaan jotain aiheeseen sopivaa. Ja tässä yhteydessä tarkoitan vinyylillä äänilevyjä, eli"älppäreitä". Tiedättehän, niitä mustia isoja kiekkoja joilta ehkä isänne vielä soittelivat musiikkia kultaisella 80-luvulla kunnes cd tuli ja vei mukanaan.

Kuva täältä

Toiset jäivät hartaiksi LP-harrastajiksi, toiset syttyivät asiaan ehkä hieman myöhemmin uudestaan. Tommin kohdalla taitaa kyse olla enemmänkin jälkimmäisestä ja teinivuosista selvittyään "todellinen" äänitetty musiikki alkoi vetää puoleensa todellisella palolla. Itse olen saanut todistaa vinyylilevyjen keräilyn eri vaiheita koko seurustelumme ajan ja oppinut tavallaan ihailemaan enemmän tai vähemmän rohisevia, useita puolenvaihtoja vaativia musiikkielämyksiä aivan erityisellä tavalla. Jos minä saan kuulla tasaisin väliajoin siitä, kuinka paljon tilaa erilaiset kenkäni vaativat, niin rohkenen väittää LP-levyjen vievän suhteellisen paljon suuremman siivun asuntomme neliöistä. Niitä on kokonainen kahdeksanlokeroinen Ikean Expedit-hylly täynnä, samoin noin pari metriä pitkä tamminen senkki, joiden lisäksi levyjä kasaantuu tasaisin väliajoin tammisen vitriinimme päälle, olohuoneen levynurkkauksesta puhumattakaan. Lisäksi levyjä on kahdessa LP-levyille mitotetussa pahvilaatikossa olohuoneessamme, ja olen melko varma, että työhuoneessakin lymyilee jokin jemma löytämistään odottelevia lättyjä.

Kuva täältä

Älppäreitä tilataan netistä uutena, niitä pengotaan kirpputoripöydistä, niitä huudetaan laatikkokaupalla huutokaupoista, ja koska olen todennut pääseväni lahja-asioissa tässä suhteessa helpolla, niitä löydetään myös merkkipäivinä lahjapapereiden alta. Vinyyli on käsittääkseni tullut jäädäkseen, ainakin meille.

Olen sinut asian kanssa. Kyllä, toisinaan harmittaa, ettei dvd-soittimeen vain voi heittää sitä kahdellakymmenellä musiikkiraidalla varustettua cd-albumia, jolloin musiikista saisi nauttia keskeyttämättä jopa kokonaisen tunnin. Levynpuolen vaihtaminen noin neljän biisin välein on toisinaan todella rasittavaa. Kyllä, toisinaan jopa harmittaa se, ettei vahvistimeen voi kytkeä jotain kannettavaa multimedialaitetta ja laittaa raikaamaan Spotifyn villejä soittolistoja, mutta olen oppinut elämään tämänkin kanssa. Joskus suorastaan heittäydyn hulvattomaksi yksin kotona ollessani ja kuuntelen musiikia Youtuben kautta. Vinyyli vain kuulemma on ainoa oikea tapa kuunnella musiikkia, ja muut toistomuodot tulisi jättää niihin tilanteisiin joissa LP-soitin on suoranainen mahdottomuus.

Kuva täältä

Nyt sitten olen havainnut etsiväni inspiraatiokuvia juhlista, joissa nämä mustat korvia hivelevät katseenvangitsijat on otettu konkreettiseen käyttöön. Näyttäisi siltä, että levyjä voi hyödyntää aina kutsuista kattaukseen, jopa vieraskirjaksi asti! Suoraan sanottuna olen hieman jopa innostunut asiasta. Vaikka maailmassa onkin paljon arvokkaita LP-julkaisuja jotka vaativat arvoisensa käsittelyn, etenkin kierrätyskeskukset pursuavat suoranaista roskaa, joka on satuttu äänittämään vinyylille. Mitä kaikkea niistä voisikaan askarrella! Olen erityisesti viehättynyt levyjen käyttämisestä kynttiläsomisteiden alusina, merkkaamaan pöytiä, katosta roikotettuina koristeina sekä etenkin vieraskirjana. Jopa kutsuihin sisällytetty vinyyliteema on todella kiva, joskin ajatus ehkä hieman katoaa jos levyn asemasta on käytetty mustasta pahvista leikattua rinkulaa.

Kuva täältä
 
Tommi on ehkä hieman purifisti asian suhteen ja yrittää väittää, ettei levyjä, olivat ne sitten kuinka surkeita sisällöltään, voi käyttää aivan miten sattuu. Että levyjä tulisi kunnioittaa. Mutta minä totean kyllä, että höpöhöpö. Jos ei Valittujen Palojen klassisia kokoelmia voi hyödyntää LP-hullun häähommissa, niin mitä parempaa käyttöä niille sitten voisi keksiä? Ei ainakaan laittaa niitä soittimeen!

Tätä ajatusta täytyy kyllä jatkojalostaa. Tämä voisi olla hyvä.


Kuva täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!