19. tammikuuta 2016

Kakku kruunaa juhlan

Vai miten on asian laita?

Täytyy heti alkuun tunnustaa, että olen aina, ihan aina, haaveillut sellaisesta amerikkalaistyylisestä korkeasta sokerimassalla päällystetystä hääkakusta. Tiedättehän: tyylikäs, näyttävä, silmiä hivelevä kirsikka hääjuhlakakun päällä. Jotain tätä luokkaa oleva:

Kuvat Pinterestistä
Nykyään kaikkien karkkibuffettien, kuppikakkutarjoilujen ja macaron-valikoimien myötä vaihtoehtoja hääkakulle löytyy yllin kyllin. Jopa se perinteinen kermakakku pitää pintaansa juhlien silmäteränä. Monissa juhlissa pyritään tarjoamaan vaihtoehtoja vieraille, joten järjestetään enemmänkin jälkiruoka- kuin hääkakkupöytä. Ajatuksena se onkin perin viehättävä.

Kaikista vaihtoehdoista huolimatta omassa haavemaassani tämä yllä esitetty hääkakku on pitänyt vanhaa ykkössijaa. Etenkin kun Suomessa kakuista osataan vieläpä tehdä paitsi näyttäviä, myös herkullisia. (Jos olet joskus katsonut amerikkalaisia kakkuohjelmia olet ehkä huomannut, että useimmiten näyttävät juhlakakut ovat pelkkää kuivaa kakkupohjaa ja sokerimassaa. Hyi?) Kermakakku sen sijaan on ehdoton nou nou, en missään nimessä halua sitä kyllä, perin herkulliseksi havaittua mutta jo melko nähtyä mansikkakermakakkua hääjuhlaani. Koska itse pidän leipomisesta todella paljon, toisinaan leikittelen ajatuksella tuorejuustokakkujen valmistamisesta itse omiin juhliimme. Itse asiassa viime kesänä autoimme Kummin kanssa ystäväämme hääkakkujen suhteen ja leivoimme keittiössämme seitsemän tuplasuklaajuustokakkua. Niistä tuli hyviä, koristeineen näyttäviä ja samalla kokonaiskustannukset pysyivät maltilliset. Eikä se työkään mitään aivan mahdottomia ponnistuksia vaatinut, lähinnä organisointia sen suhteen kuka murustaa keksit ja kuka raastaa suklaat. Vielä kun poksautimme auki kuohuviinipullon, kakkutalkoot sujuivat tuosta noin vaan!

Mutta tämä hääkakkuhaaveilu, se on vain pitänyt pintansa. Olisihan se nyt aivan äärettömän komia ilmestys juhlapöydässä. Korkea, herkullinen taideteos. Ruokaa sekä silmille että makuhermoille. On tuntunut, ettei sen suhteen tule ajatus muuttumaan, sellainen on saatava.

Vaan taitaapa muuttua. Kävin meinaan ihastelemassa todella, todella kauniita ja taidokkaita, puhumattakaan herkullisen kuuloisia hääkakkuja esimerkiksi Painted By Cakes -blogissa sekä Purppurahelmen ja Tasty Caken kakkusivuilla ja olin aivan myyty. Tällaista olen juurikin halunnut! Vaan paljonkohan kakku tulisi maksamaan.

Niin. Tässä tullaan taas siihen työn, raaka-aineiden ja käsityönä valmistettujen asioiden arvoon. Hinnat ovat hääkakuissa alkaen 5,50 euroa per henkilö. Meidän oletetulle vierasmäärälle laskettuna unelmieni hääkakun saisi siis lunastettua noin 500-700 eurolla. Koska itsekin olen yrittäjäperheestä en missään nimessä haluaisi kauhistella hintaa, sillä ymmärrän mistä hinta muodostuu, mutta herttijukeli sentään! Kuusi sataa euroa hääkakkuun? Ei ehkä pysty. Kyllä, kakku olisi kaunis, varmasti herkullinen, ja aivan meitä varten tehty ammattilaisten toimesta. Mutta siltikin. Jossainhan ne budjetin realiteetit on otettava huomioon.

Harmittaa, suoraan sanottuna. Mutta ehkä vaihtoehtoisesti voisi laajentaa hääkakkuideointia omallakin kohdalla enemmän jälkiruokabuffan suuntaan. Säästää tekemällä maistuvia juustokakkuja, kuppikakkuja tai jotain vastaavaa ja panostaa pienemmällä unelmien hääkakulla. Jotain tällaista:


Kuvat Pinterestistä

No jaa. Onneksi aikaa on vielä miettiä tätäkin asiaa. Mutta aion kyllä ehdottomasti selvitellä unelmakakkuasioita esimerkiksi tulevilla Häämessuilla Tampereella helmikuun alussa! Sinne on ainakin tulossa Purppurahelmen edustajia esittelemään kakkujaan ja muita jälkiruokiaan, joten itse taidan piipahtaa kyselemässä toivotun kakun todellista loppuhintaa. Siihen asti yritän tasapainotella meneillään olevan sokerittoman tammikuun ja kakkuhaaveiden välillä!

(Muutes! Purppurahelmen ja Tasty Caken Facebook-sivuilla taisi olla menossa kakkuaiheisia kilpailuja, käyhän siis tarkistamassa nekin!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!