2. tammikuuta 2016

Hääpaikkojen metsästystä

Aloitin blogini vajaa vuosi sitten ajatuksena kirjoittaa tulevaisuudessa mahdollisesti siintävistä superluokan kekkereistä, noista rakkauden juhlista joita myös häiksi kutsutaan. Sen verran pysyin tuolloin aiheessa, että kertoilin mm. kosinnasta ja tuohisormuksesta, kihloista sekä pähkäilin alustavasti väriteemaa juhlille. Mutta sitten homma vähän niin kuin jäi, kun mikään muu asian tiimoilta ei ollut juurikaan ajankohtaista. Jutut ovat sittemmin karanneet enemmän lapsiperheen arkeen ja erimoisiin herkutteluhommiin, mutta nyt päästään taas hieman blogin juurille.

Vaikka mahdolliset häämme sijoittuvatkin vasta noin puolentoista vuoden päähän, halusin olla ajoissa hääpaikan suhteen. Puvun ehtii löytää ja kampauksen suunnitella, mutta mikäli juhlapaikkaa ei ole, ei ole juhliakaan. Siksi poljin viime kesänä jalkaani sen verran tihiään räyhäten siitä, miten se paikka pitäisi aikuisten oikeasti miettiä jo NYT, että saimme kuin saimmekin pohdittua mitä haluamme ja kartoitettua mitä vaihtoehtoja juhlien pääkallopaikalle Pirkanmaalta löytyisi. 

Olimme Tommin kanssa aika samoilla linjoilla sen suhteen, mitä mahdolliselta hääpaikaltamme haluaisimme. Sen pitäisi olla rauhallisella paikalla, ei missään nimessä kaupungissa. Sinne pitäisi saada tuoda omat juomat mukana, joten mikään anniskeluoikeuksilla varustettu juhlatila ei tule kuuloonkaan. Tommi, joka haaveilee aamuyön löylyttelyistä ”ydinporukan” kanssa, vaatii paikalta saunan, ja koska järvi olisi hieno elementti juhlapaikalla, lisäsimme vaatimusten listaan myös rantasaunan. Minulle tärkeää on tunnelmavalon saaminen kynttilöillä, joten olisi hienoa mikäli paikan saisi koristella tuikuilla ja lyhdyillä. Ja koska suurin osa vieraistamme saapuu Pirkanmaalle muualta Suomesta, on vieraiden majoittumismahdollisuudet otettava huomioon.

Olen siis aikani kuluksi googlettanut juhlapaikkoja hakusanoilla ”Pirkanmaa juhlapaikat” ja ”häät Pirkanmaa” ja hyviä vaihtoehtoja onkin löytynyt jonkin verran. Tässä hieman esittelyä niistä, jospa vaikka joku kaipaisi samanlaiseen juhlatilaan vinkkejä. Näistä paikoista kävimme Tommin (ja Papun) kanssa katsomassa kesällä kolme: Knuutilan tilan, Tervahovin ja Einon Pirtin.

Koiviston Kestikievari

Kestikievari sijaitsee Sastamalan Häijäässä ja tarjoaa juhlakäyttöön päärakennuksen sekä useita eri juhlatarkoitukseen entisöityjä pihapiirin rakennuksia. Häiden kohdalla koko pihapiiri on juhlaväen käytössä, itse pääjuhlan voi suunnitella vanhaan tanssisuuliin joka vetää jopa 160 ruokailijaa ja iltaa voi jatkaa tunnelmallisessa vanhassa riihessä. Paikalta löytyy myös grillikota, jossa voi valmistaa vaikkapa iltapalaa. Kestikievarissa toimii pitopalvelu, joten tarjoiltavat koko juhlaa ajatellen olisi helppo suunnitella yhdessä kievarin henkilöstön kanssa.

Kievarilla saa juhlia pääsääntöisesti kello kahteen yöllä, mutta nettisivujen mukaan joustoakin on. Pihapiirissä on myös majoitusmahdollisuuksia, joten ainakin osa vieraista voisi yöpyä juhlapaikalla. Erilaiset erikoispalvelut, kuten sommelierin valitsemat viinit tai miekalla aukaisemat kuohuvat tuovat mukavaa lisämaustetta juhliin.

Kuva Koiviston Kestikievarin sivuilta

Kestikievari ei kuitenkaan aivan vastannut ainakaan nettisivujen perusteella sitä, mitä haemme. Miljöö kyllä osuu kohdalleen ja paikalla on mahdollista majoittaa vieraita, mutta Tommin kaipaama sauna rantoineen uupuu. Kievarilla on myös B-oikeudet, joten omia juomia tuskin saisi tiloihin tuoda. Me emme myöskään halua lopettaa bileitä kahdelta, mutta tähän verkkosivuilla luvattiin kyllä mahdollisuuksien mukaan joustoa. Juhlatilojen vuokrista ei ole sen tarkemmin sivuilla tietoa, jokaista juhlaa kohden tulee pyytää kievarilta tarjous. Miljöö näytti kyllä ihastuttavalta, ainakin kuvien perusteella!

Karllundin kivinavetta

Karllundin kivinavetta on Akaassa sijaitsevan 200-vuotiaan Karllundin maatilan 100-vuotias navetta. Navetassa on kaksi vierekkäistä salia joissa istumapaikkoja on yhteensä 152, niistä 120 pöydissä sekä 32 paikkaa karsinalooseissa. Tarpeen mukaan tiloihin voi saada paikat jopa 200 hengelle. Navetan yläkerrasta löytyy parvi, jossa voi järjestää vaikka juhlien tanssipuolen.

Kuvat Karllundin kivinavetan sivuilta

Navetalle voi tuoda omat juhlajuomat ja paikan keittiö tarjoaa menuvaihtoehtoja joita voidaan muokata asiakkaan toiveiden mukaan. Paikalle saa valita kuitenkin myös oman pitopalvelun, joka on plussaa. Muista tiloista, hinnoista tai majoitusmahdollisuuksista ei Karllundin omilta sivuilta näyttäisi löytyvän tietoa, joten tämäkin paikka taitanee vaatia sitä henkilökohtaisen tarjouksen pyytämistä.

Meidän suhteen se ”pakollinen” ranta saunoineen taitaa uupua, eikä pihapiirissä liene majoitusmahdollisuuksiakaan. Olin myös jostain, en enää tiedä mistä lukenut, että paikalla on klo 01 hiljaisuus, joka ei sovi meidän ”party all night long” –ajatuksen kanssa yhteen. Kaiken kaikkiaan paikan nettisivut eivät olleet mielestäni erityisen informatiiviset. Löysin Karllundia googlettamalla valokuvaaja Janne Heinosen ikuistamat häät Karllundin navetalta, ainakin niissä paikka näytti todella hienolta, käy vilkaisemassa ne täältä.

Vähä-Hisso

Sastamalassa sijaitseva Vähä-Hisson tila vaikutti lupaavalta rantasaunoineen kaikkineen (oikeesti, kenellä on rantasauna prioriteeteissa häitä suunnitellessa?). Soitellessani paikkaan erittäin ystävällinen emäntä kuitenkin ilmoitti, että juhlatoiminta on lopetettu jo pari vuotta sitten. Nettisivut löytyvät vielä, mutta nytpä tuli selitys sille, miksei niiltä löydy mitään muuta viittausta häihin kuin mahdollisuuden majoittua tilan hääsviitissä. Mikäli tarvetta on erilaiselle kokoustilalle, niin ehkäpä tähän kannattaa tutustua. Häitä siellä ei kuitenkaan voi järjestää.

Knuutilan tila

Knuutilan tila löytyy sekin Sastamalasta, Kutalasta. Häitä ajatellen tilan jopa 200 henkeä vetävä juhlasuuli, eli siis juhla-aitta, tarjoaa aika kauniit puitteet ruokailulle ja muulle juhlalle. Suulin juhlatila on kahdessa kerroksessa ja sen alakertaan mahtuu 80 henkilöä ruokailemaan, ylös noin 100 henkilöä lisää. Mikäli paikkoja tarvitaan lisää, joudutaan ne kattamaan tanssilattiaksi soveltuvalle alueelle. Suulissa on pieni esiintymislava jolla bändi voi soittaa ja suulin terassilta avautuu näkymät Kulovedelle. Vihkimisen voi suorittaa järven rannalla, lyhyen kävelymatkan päässä juhlasuulista.

Suulin lisäksi juhlatiloiksi voi valjastaa noin 100 hengen kokous- ja juhlatilat suulin vieressä, jonka yläkerrassa on yhtenäinen yli 100 neliön tila ja alakerrassa nk. ”Oskarin tupa”, johon voi kattaa pitopöydän. Yläkerralla on parveke jolta pääsee siirtymään alas terassille. Pihapiiristä löytyy myös lasten leikkimökki, hiekkalaatikko ja keinut, joten vierasjoukon pienimmillekin löytyy puuhaa. Juhlasuulin päädyssä on kaksi huonetta, ”luhtia”, joista toiseen voi laittaa juhlien baarin pystyyn. Suulissa olevia vanhoja talonpoikaistavaroita saa isännän Tero Knuutilan mukaan myös käyttää juhlarekvisiittana.


Kuvat Knuutilan tilan sivuilta

Ja täältä löytyy myös se rantasauna, oikein savu-sellainen joka lämmitetään 270 euron lisähintaan. Myös palju on mahdollista vuokrata hintaan 120 euroa. Saunamökin yhteydessä on huone, jonka voi hyödyntää morsiussviittinä (hintaan 100 euroa sisältäen liinavaatteet) ja hiljaisuuskin on vasta vuokra-ajan päättyessä sunnuntaina klo 13. Kynttilöitä saa polttaa asianmukaisissa astioissa, eli siis lähinnä tuikkuja niille suunnitelluissa kipoissa. Ruoka-astioita löytyy 150 hengelle, samoin pöytäliinat kaikkiin pöytiin (hintaan 7 euroa/liina).  Pitopalvelua Knuutilalla ei kuitenkaan ole. Eikä majoitustiloja. Lähellä, noin 9 kilometrin päässä tosin sijaitsee Ellivuoren laskettelukeskus josta todennäköisesti järjestyisi hotellihuoneita vieraille. Tilalta löytyy yksi vuokramökki 8 hengelle, mutta en kuollaksenikaan muista mitä se kustansi. Kahdeksalla petipaikalla emme kuitenkaan omien juhliemme suhteen pääse kovinkaan pitkälle.

Vuokra-aika Knuutilan tilan juhlaviikonloppuna alkaa perjantaina klo 14 ja päättyy sunnuntaina klo 13. Hintaa juhlatilojen vuokraamiselle tulee 1100 euroa, josta 25% tulee suorittaa varausmaksuna. Loput tilitetään kuukausi ennen juhlia. Itse pidin juhlasuulin ulkonäöstä ja juhlapaikalta avautuvasta maisemasta, ja miljöö vaikutti aivan mainiolta päällisin puolin muutenkin. Juhlien suhteen joustoa tuntuisi löytyvän isäntäväen puolesta kyllä, mutta meidän kohdalla ongelmaksi Knuutilan tilan suhteen muodostuu majoitustilojen puuttuminen. Tokihan juhliin voisi vuokrata bussin tai pari, jotka veisivät juhlaväen Ellivuoreen hotellimajoitukseen, mutta silloin juhlille pitäisi määrittää myös kellonaika, jolloin ne loppuvat. Emmekä me halua. Olen myös viehättynyt ajatuksesta, että saisimme seuraavana aamuna vielä viettää rentoa brunssia läheistemme kanssa juhlapaikalla, joka se ei onnistu Knuutilan tilan suhteen. Harmi sinänsä.

Tervahovi

Tervahovi sijaitsee sekin Sastamalassa, aivan keskustan tuntumassa Rautaveden rannalla. Sen kahdessa kerroksessa sijaitsevat juhlatilat mahdollistavat jopa 200 hengen juhlat, ja terassillekin mahtuu vielä 40 henkeä lisää. Alakerrassa, jossa tiloja on noin 100 hengelle, voi kattaa juhlien ruokailun, ja monenlaiset koristelut mahdollistavalle vintille, joka sekin vetää reilut 100 vierasta voi suunnitella illan ohjelma- ja tanssiosuudet. Alakerrassa saa polttaa kynttilöitä, mutta yläkerrassa tulen kanssa onkin jo rajoituksia.


Kuvat Tervahovin sivuilta

Vihkimisen voi suorittaa rannassa ja paikalta löytyy lisähintaan isohko saunakabinetti, joka kyllä on rannan tuntumassa mutta, ja tämäkin on tärkeää, lämpiää sähkökiukaalla. Ei hyvä. (Samasta pihapiiristä löytyy myös erillinen rannassa oleva puusauna, jonka saa vuokrata 14 euroa/tunti, joten saunomisongelma siitä kiinnostuneelle ratkeisi tällä. Joskin siitä tulee taas hieman lisäkustannuksia.) Kabinettiin on tiloja esitelleen miehen mukaan yleensä tehty lasten leikkinurkkaus, ja esimerkiksi piirrettyjä on voinut näyttää kabinetista löytyvästä televisiosta. Sinänsä aivan hyvä idea, etenkin kun kabinetti on juhlatilan välittömässä läheisyydessä mutta kuitenkin erillinen tila. Kabinetista löytyy saunan ja kokoustilan lisäksi pieni keittiö 25 hengen astiastolla varustettuna, vain uuni puuttuu, ja kabinettiin voi majoittua 6 henkilöä nukkumaan. Kuulemma kabinetti on usein ollut morsiussviitin asemassa. Kabinetin vuokrahinta on 300 euroa. Sinänsä kabinetti ei ollut mitenkään erityisen viehättävä omaan silmään, mutta kai siitäkin voi keskustella onko sillä viihtyisyydellä nyt niin suurta merkitystä jos tarkoitus on pääasiassa vain saada tila, jossa ummistaa silmänsä hääyöksi juhlien jälkeen.

Tervahovin pihapiirissä toimii leirintäalue josta löytyy teltta- ja asuntovaunupaikkojen (noin 20 euroa/yö) lisäksi yhdeksän mökkiä, joihin majoittuu noin 35-40 henkeä hintaan 55 euroa/4 hengen mökki. Keskustan hotelliin on juhlapaikalta matkaa parisen kilometriä, joten sinällään juhlaväli olisi mahdollista majoittaa melko vaivattomasti lähiseudulle. Tosin tässä lienee taas se kuljetuskysymys, sillä tuskinpa vieraita voi laittaa kävelemään juhlien päätteeksi majoituspaikkaan, eikä yhteiskuljetuskaan onnistu ellei sitten halua puhaltaa pilliin tietyllä kellon lyömällä. Mutta majoitusvaihtoehtoja siis löytyy!

Vuokra-aika Tervahovin juhlatiloille (alakerta+yläkerta) on perjantaista klo 9.00 sunnuntaihin klo 17.00 asti ja vuokra on 800 euroa. Bändin tulee lopettaa soitto klo 24 mennessä, mutta muuten paikassa ei ole sen kummempia aikarajoitteita. Lisähintaa tulee saunakabinetista 300 euroa ja kylpytynnyristä 100 euroa mikäli nämä haluaa vuokrata lisäksi. Varausmaksu on 200 euroa varauksen yhteydessä, loppusumma maksetaan kuukausi ennen juhlia. Varaus tehdään sähköpostilla.

Tervahoviin saa tuoda omat juomat (keittiöstä löytyy kaksi juomakaappia, kaksi jääviileäkaappia ja yksi pakastin), mutta samalla paikalle täytyy hommata myös omat astiat, ruokailuvälineet ja pitopalvelu. Tervahovi ei tarjoa näistä mitään. Viihdevälineistöstä löytyy soittolavan lisäksi stereosarja ja alakerrasta 50 tuuman televisio. Siivouskuluja peritään 80 euroa, joskin loppusiivouksen voi suorittaa myös itse. Ulkoalueita saa koristella ulkotulin ja kynttilöin ja paikalle voi pystyttää vaikka grillin niin halutessaan.

Tervahovi oli meidän tarpeitamme ajatellen jo aika lähellä sitä, mitä etsimme. Tosin tämä saunaongelma ei ihan ratkennut täydellisesti, eikä vieraiden majoittuminen parin kilometrin päähän oikein sekään kuulostanut ideaalilta. Myös minulle, joka rakastaa kynttilöitä, ei yläkerran juhlatilan kynttilärajoitukset oikein kolahtaneet kohdalle. Tosin rajoitukset ovat täysin perusteltuja paloturvallisuussyistä. Juhlien järjestäminen kahdessa tasossa saattaa tuottaa haasteita vanhemman juhlaväen osalta, joten jos kutsuvieraista löytyy liikuntarajoitteisia en ole varma onko paikka täydellinen. Bändin tulee lopettaa klo 24 mennessä käsittääkseni siksi, että alueella majoittuu myös muuta lomaväkeä, mutta ajankohta on aivan hyvä muutenkin päästää soittajat pälkähästä. En tosin ole aivan varma siitä haluanko juhlapaikkani välittömään läheisyyteen muuta väkeä. Kaiken kaikkiaan harkitsimme Tervahovia tovin, kunnes sitten löysimme sen täydellisen vaihtoehdon. Siitä lisää seuraavassa postauksessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!