1. lokakuuta 2015

Thaimaan makuja lautaselle: Pad thai

Kävimme pikkuveljeni kanssa talvella 2013 viiden viikon reppureissulla Aasiassa kiertäen Thaimaasta Laosin kautta Vietnamiin ja sieltä Kambodzan kautta takaisin Thaimaaseen. Reissu oli kerrallaan ikimuistoinen! Kauniiden maisemien, ystävällisten ihmisten ja edullisen hintatason lisäksi Aasia on erinomainen kohde ruokaa rakastavalle ihmiselle. Tuoreet vihannekset, kookosmaito, vahvat mausteet ja erilaiset tavat tarjota riisiä saavat jo pelkästä ajatuksesta veden herahtamaan kielelle. Rakastuin erityisesti Laosin keittiön aarteisiin, mutta vasta kotiinpaluun lähestyessä sain aikaiseksi osallistua thaimaalaisen ruoan kokkauskurssille Bangkokissa.

Sieltä jäi hienojen kokemusten lisäksi käteen pieni reseptivihkonen, josta olen silloin tällöin valmistanut thaimaalaisia herkkuja erityisesti kylään tulleille vieraillemme. Jokin aika sitten sain tarjota keittiöni parin ystäväni hääkakkuhommia varten ja valmistin leipureille thaimaalaisen pad thai -lounaan, jotta voimat eivät loppuisi kesken niiden seitsemän (kyllä, seitsemän) juustokakun valmistuksen aikana jotka häihin tekaistiin.

Tässä ohje Pad thaille, joka sopii erinomaisesti vaikkapa tällaisen syyspäivän ruoaksi!


Pad thai (3-4 hengelle)

200 g riisinuudeleita
4 rkl kasviöljyä, esim. rypsyöljyä (ei kuitenkaan oliivi- tai seesaminsiemenöljyä)
2-3 kevätsipulia tai n. 1½ dl ruohosipulia pilkottuna
2 rkl palmusokeria tai fariinisokeria (tai ruokosokeria, jota itse olen käyttänyt)
4 rkl kalakastiketta
2-3 kananmunaa
2 dl kaalta pilkottuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl tamariinitahnaa tai valkoviinietikkaa
(1 rkl säilöttyä kaalia hienonnettuna)
2 rkl paahdettuja maapähkinöitä tai cashewpähkinöitä
1 tl chilijauhetta tai -lastuja
300g katkarapuja/kanasuikaleita/possusuikaleita/tofua


Liota riisinuudelit lämpimässä vedessä mutta varo etteivät ne pääse kypsymään liikaa.

Kuumenna öljy ja lisää valkosipulit, kuullota. Lisää katkat/kana/possu/tofu, kaalit sekä sipulit ja paista kunnes valitsemasi proteiini on kypsä. 

Riko kananmunat joukkoon ja sekoita kunnes ne ovat paistuneet kokkeliksi. Lisää pehmenneet ja valutetut nuudelit ja mausta wokki kalakastikkeella, sokerilla, paahdetuilla pähkinöillä, chilillä ja tamariinitahnalla tai etikalla. Paista sekoittaen kunnes nuudelit ovat kokonaan kypsiä.

Tarjoile vaikka tuoreiden vihannesten kanssa tai ihan sellaisenaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!