27. syyskuuta 2015

Tampereen perhetuvat, vanhempien ja lasten kohtaamispaikka

Minä en ole mikään pullantuoksuinen, born-to-be-kotiäiti, joka nauttisi täysin rinnoin vauvan kanssa kahdestaan arjesta kotona, aamusta iltaan, päivästä toiseen. Tiesin sen jo ennen kuin lasten hankinta tuli ajankohtaiseksi, ja tulin asiasta erittäin tietoiseksi kun Papu oli syntynyt ja päiväni täyttyivät vauvan syöttämisestä, unen valvomisesta ja vaipan vaihtamisesta. Päivät olivat pitkiä (ja yöt lyhyitä) eikä pienen kuolaavan ihmisminiatyyrin kanssa saanut hyvinkään syvällisiä keskusteluja aikaan edes silloin, kun ennätti lukea päivän lehden jossain vaiheessa ja tiesi tuoreimmat uutiset. Katselin kateellisena Tommin jälkeen sulkeutunutta ulko-ovea ja synkistelin, että taas se pääsee keskustelemaan aikuisten ihmisten kanssa, syömään jonkun toisen valmistaman lounaan rauhassa ja juomaan kupin kahvia ilman, että pitää koko ajan kuunnella korva tarkkana koska viereisestä huoneesta kuuluu vaativa parkaisu.


Minulla on yksi ystävä, joka asuu lähellä kotiamme ja jolla on neljä viikkoa Papua nuorempi poika. Ystäväni kanssa kävimme toisinaan vaunulenkeillä ja keskustelimme hyvässä lykyssä hieman muistakin asioista, kuin vauva-arkeemme tiiviisti liittyvistä tekijöistä, mutta huomasin kodin seinien alkavan ahdistaa toden teolla. Kaipasin kipeästi muiden ihmisten seuraa.

Alkuvuodesta rupesin käymään Papun kanssa Tampereen Kaupunkilähetyksen järjestämässä vauvojen laulu- ja lorupiirissä kerran viikossa. Siellä laulujen ja lorujen ohella kuulin muilta äideiltä, että alueellamme toimii myös Tampereen ensi- ja turvakotiyhdistyksen ylläpitämä perhetupa. Päätin lähteä katsomaan mistä tuvassa oli kyse, se kun sijaitsi vielä todella lähellä kotiamme.

Ja voi että tuliko tuvasta minulle ja Papulle tuttu paikka! Annalassa, Hervannassa ja Linnainmaalla toimivat perhetuvat ovat omien sanojensa mukaan oman alueensa kohtaamispaikkoja lapsiperheille. Perhetupien tärkein ominaisuus on tarjota vertaistukea vauva- ja lapsiarkeen, mutta toiminta on myös todella, noh, toiminnallista. Niillä järjestetään mm. teemaretkiä leikki- ja huvipuistoihin, erilaisia askartelutuokioita niin lapsille kuin aikuisillekin, vauvakahvilaa, lastenvaate-esittelyjä... Kerran viikossa on jopa mahdollista varata kolmen tunnin hoitopaikka lapselle tuvalta, jos vaikka äiti haluaisi käydä kaupassa tai hammaslääkärissä rauhassa, siivota tai vaikka vain ottaa päikkärit aivan itsekseen. 

Tupa oli minulle pelastus raskaaksi käyvään, intiimiin vauva-arkeen. Kävimme Papun kanssa pari kertaa viikossa tuvalla, jossa minä sain juoda kupin kahvia ja jutella muiden äitien kanssa samalla kun tuvan henkilöstö katsoi Papun perään. Papukin viihtyi mainiosti kun sai seurailla toisten lasten tekemisiä ja menemisiä, ja tyyppi viihtyi aivan mainiosti muidenkin kuin äitinsä sylissä. Teimme melkein joka kerta muiden äitien kanssa tuvalla lounasta, johon tuvan henkilöstö oli varannut tarvikkeet. Ja veinpä minä Papun pari kertaa ilmaiseen lapsenvahtihetkeenkin, jolloin sain itse käväistä rauhassa hölkkälenkillä tai siivota. Vauvakahvilassa kävimme myös loruttelemassa muiden vauvojen, näiden sisarusten ja äitien kanssa. Kesällä muiden menojen vuoksi käynnit tuvalla vähenivät ja Papun aloitettua päivähoidossa loppuivat kokonaan, mutta uskon etsiytyväni tuvalle seuraavassakin vauva-arjessa. Tuvan muita vakkareita on suorastaan jo ikävä, samoin ihanaa henkilöstöä.

Mikäli vain olet Tampereella asuva, pienen lapsen kanssa kotona oleva äiti (tai isä), ja kodin seinät tuntuvat enemmän tai vähemmän ahdistavilta, suosittelen tutustumaan perhetupien toimintaan. Jo hetken hengähdystauko muiden samassa tilanteessa olevien aikuisten kanssa auttaa jaksamaan toisinaan rankkaakin vauva-aikaa. Tällä hetkellä Annalassa sijaitseva Annantupa on sisäilmaongelmien vuoksi kiinni ja tupa etsii kipeästi lahjoituksina uusia, käyttämättömiä huonekaluja ja tarvikkeita korvaamaan ongelmien vuoksi poisheitetyt kalusteet, lelut, kodintekstiilit ynnä muut. Lue Annantuvan tarpeesta enemmän tästä Aamulehden Moron jutusta!

Linnainmaan ja Hervannan perhetuvat sen sijaan ovat toiminnassa aivan normaalisti, käyhän rohkeasti tutustumassa! Tässä esimerkkinä Hervannan tuvan esite:

Kuva täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!