12. huhtikuuta 2015

Herkkujen viikonloppu kotosalla

Pääsiäisenä alkanut herkuttelu sai jatko-osan tänä viikonloppuna, kun veljeni tuli luoksemme kylään. On aina hauska panostaa ruokaan hieman eri tavalla silloin, kun pöydässä istuu minun ja Tommin (ja vielä tällä hetkellä kasvissoselinjalla olevan Papun) lisäksi joku muu, ja yleensä suunnittelenkin mielelläni koko viikonlopuksi hieman pidemmän kaavan mukaan nautittavia herkkuja. Ainakin yksi kolmen ruokalajin illallinen mahtuu viikonlopun menuun, niin myös tällä kertaa.

Perjantaina pyöräytin jauhelihataikinan hampurilaisia varten. Yleensä suosimme hevosen jauhelihaa, jota käymme tasaisin väliajoin ostamassa Tampereen Kauppahallista. Mukaan lähtee yleensä reilu kolme kiloa paikan päällä jauhettua lihaa, jonka pussitan valmiiksi annoksiksi (300g/pussi) ja laitan pakkaseen. Siitä on hyvä ottaa aina kahden aikuisen annos sulamaan milloin mitäkin jauheliharuokaa varten. Hulluilta päiviltä käymme melkein joka kerta hakemassa pari kiloa hevosen sisäfilettä, jonka leikkaamme samaten valmiiksi annospihveiksi ja pakastamme odottamaan grillihetkiä. Hevonen on nautaa halvempaa, siinä on hieman vähemmän rasvaa ja mukava riistahtava maku, josta olemme pitäneet. Itsehän olen vanha tallityttö ja pidän hevosista kovasti myös muualla kuin lautasellani, mutta mielestäni hevosen liha on Suomessa melkoisen aliarvostettua ruokana. Kauppias, jolta jauhelihaa ostamme on kertonut, miten asiakkaat ostavat häneltä hevosenlihaa pääasiassa koirilleen. Hevosta on myös hieman hankala saada myyntiin, sillä Suomessa teuraaksi myytävä yksilö täytyy tarkistuttaa eläinlääkärillä, eikä hevosesta jää omistajalle juurikaan rahaa käteen sen halvan kilohinnan vuoksi. Onneksi lihaa kuitenkin joissain paikoissa on välillä tarjolla!

Nyt kuitenkin polle on ollut loppu jo jonkin aikaa emmekä ole saaneet aikaiseksi täydentää varastoa, joten oli tyydyttävä rotukarjan 10% jauhelihaan, joka on toki hyvää sekin. Jauhelihapihvitaikina syntyi savujuustokerman, sipulisilpun, suolan ja pippurin yhteistyönä, ja Tommi paistaa täräytti pihvit grillissä. Sämpylät, salaatti, suolakurkku ja tomaatti, cheddarjuusto, kastikkeet (sinappi, ketsuppi ja savubbq-majoneesi) sekä pakastealtaasta noukitut lankkuperunat täydensivät hampurilaisannoksen kohdilleen. Tommi halusi vielä palan painikkeeksi hodareita, joten grillin kautta sämpylän väliin päätyi myös bratwursti poikineen. Ou nam.Lauantaina aurinko paistoi siniseltä taivaalta ja hemmotteli koko poppoota, joka suuntasikin Tampereen keskustaan pienimuotoisen shoppailun merkeissä. Velipoika kävi hankkimassa kuntosaliharjoitteluun vaadittavia tykötarpeita Fitnesstukusta Hallituskadulta, jossa oli oikein mukava ja palvelualtis myyjä opastamassa oikeiden tuotteiden valinnassa, ja minä kävin Koskikeskuksessa jututtamassa kansanedustajaehdokkaita ennakkoäänestys mielessä. Miamin terassi oli avattu ja siinä tulikin istuttua hetken aikaa auringosta nauttien, kunnes suuntasimme Kalevaan keilahalli Kaatopaikkaan. Tunnin keilauksen aikana porukan mestari ratkesi kahden kierroksen aikana, mutta Papulle keilahalli oli vielä hieman liian meluisa ja jännittävä paikka. Tuskin hetkeen vielä on uudelleen moiseen poitsulla asiaa, vaikka reippaasti jaksoikin istua turvakaukalossa ja leikkiä leluillaan vanhempien ja enon keilatessa.


Lauantaina olikin sitten sen kolmen ruokalajin illallisen vuoro, joka tällä kertaa kattoi alkuruokana tattikeiton (Tommin mökkimaastosta noukituista tateista), pääruokana, noh, sitä jo mainittua hevosta, tällä kertaa sisäfileenä rosmariiniperunoiden, Jallukastikkeen ja salaatin kera, sekä jälkiruoaksi eräänlainen Pappilan hätävara-banoffee, jonka ohjeen löysin täältä ja jonka kohdalla otin hieman vapauksia valmistuksessa. Tattikeiton survaisin sauvasekottimella samettiseksi ja se olikin ihanan pehmeää ja maukasta, kuten yleensä. Niin ja tuo ruis-siementikku keittolautasella, niitä ostin paketin Tigerista parilla eurolla, toimi erinomaisesti keiton kyljessä. Jallukastiketta kokeilin ensimmäisen kerran löydettyäni ohjeen täältä, mutta koska ostoslistaa laatiessa olin hieman huolimaton, päädyin soveltamaan myös tätä ohjetta osan aineksista jäätyä onnellisesti kauppaan. Lähinnä korvasin kastikepohjan lihaliemellä ja ranskankerman kuohukermalla, ja hyvää tuli. Kastike oli mukavan makea ja sopi pihvin kanssa aivan mainiosti. Jälkiruoka oli helppo valmistaa ja nopea syödä, jonka jälkeen pyörimme sohvalle kuuntelemaan musiikkia ja siitä mahan viereen pötkölle sänkyyn.Papu nukkui huonon yön heräillen monta kertaa itkemään pudonnutta tuttia, joten kukaan ei juurikaan nukkunut levollista ja pitkää yötä. Siitäkin huolimatta sunnuntaina pistimme vielä brunssin pystyyn ja ystäväni tuli poikansa kanssa nauttimaan rauhallista aamupäivää luoksemme. Ehkä hyvin nautittujen ruokahetkien vuoksi tänään ei ole ollut nälkä vielä kertaakaan lopetettuamme brunssimme noin kahden maissa, joten seuraavan kerran taidan syödä vasta ensi viikolla. Niin ja kävin äänestämässä eduskuntavaaleissa, muista sinäkin käydä! Ennakkoäänestys päättyy 14.4., ja varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina 19.4.!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki merkki käynnistäsi kommentin muodossa!